Τα δύο «Φ» του Ολυμπιακού

Πρόσωπα της επικαιρότητας στον Ολυμπιακό, Φορτούνης και Φετφατζίδης. Μύθοι και πραγματικότητα.

Τα δύο «Φ» του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Φορτούνης πρόσθεσε τις προάλλες στο ΟΑΚΑ άλλη μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο καλύτερο ξεκίνημα σεζόν στην έως τώρα καριέρα του. Την στόλισε με ένα απίθανο γκολ, το οποίο πανηγύρισε με έντονο τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις από τους αντίπαλους της ομάδας του.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης μπήκε αλλαγή στο ίδιο παιχνίδι, σε ένα χρονικό σημείο βολικό για τον Ολυμπιακό, καθώς είχε προηγηθεί και χρειαζόταν παίκτες με τη δική του τεχνική ώστε να «καθαρίσει» σε μία αντεπίθεση οριστικά την έκβαση του ντέρμπι. Η αντεπίθεση έγινε τελικά μετά την ισοφάριση, με τον «Φέτφα» να κάνει ένα κακό τελείωμα, προκαλώντας αντιδράσεις από τους φίλους της δικής του ομάδας.

Ο «θυμός» του Φορτούνη πάνω στην ένταση ενός φανταστικού γκολ σε «εχθρική» ατμόσφαιρα είναι κατανοητός. Ο θυμός των φίλων του Ολυμπιακού για την απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Φετφατζίδη και της ομάδας τους να πάρει ένα αποστομωτικό τρίποντο και να «παγώσει» την ΑΕΚ στην έδρα της, επίσης κατανοητός. Όλα αυτά μέχρι εκεί.

Ο Φορτούνης ζήτησε συγγνώμη, αλλά και να μην το έκανε όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί ένας παίκτης μπορεί να ξεσπάσει σε τέτοιες στιγμές. Όταν ένα γκολ έχει μεγάλη σημασία, όταν η εξέδρα (μαθητική ή μη) έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες χειρότερες εκφράσεις σε βάρος του ίδιου ή συγγενών, συμπαικτών και φίλων, ένα τέτοιο ξέσπασμα δεν είναι παράλογο. Ασφαλώς και δεν πρέπει να γίνεται από τους ποδοσφαιριστές, μα αυτό είναι κάτι που πάνω απ' όλους το ξέρει ο ίδιος ο Φορτούνης.

Ειδικά για τον συγκεκριμένο και τον τρόπο συμπεριφοράς του στα γήπεδα, δεν υπάρχει τόσα χρόνια κάτι αρνητικό να ειπωθεί. Αφήστε τις τιμωρίες, τον Πασχαλάκη ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τα συμφέροντα της κάθε ομάδας. Εδώ μιλάμε αποκλειστικά για την αντίδραση του Φορτούνη, στην οποία ο ίδιος έβαλε τελεία και παύλα με όσα είπε μετά το παιχνίδι.

Η απογοήτευση και η πίκρα του κόσμου μιας ομάδας για ένα λάθος από ποδοσφαιριστή της δεν είναι πρωτοφανής στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Στην Ελλάδα και παντού. Αν κάποιοι ξεφεύγουν σε χαρακτηρισμούς και... κατάρες εκφράζοντας αυτή την απογοήτευση, είναι δικό τους πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Ας το λύσουν ή ας τους βοηθήσει κάποιος.

Ο Φετφατζίδης έμοιαζε σίγουρος ότι θα σκοράρει, γι΄αυτό αν προσέξατε ζητάει επίμονα την μπάλα έχοντας δει την απίστευτη κούρσα του Ποντένσε να φτάνει προς την ολοκλήρωσή της. Από τον Πορτογάλο την ζητούσε, αρκετά δευτερόλεπτα προτού την πάρει από τον Γκερέρο. Η τελική επιλογή του ήταν κακή, αλλά το μέλημα του Φετφατζίδη θα πρέπει να είναι η προστασία του εαυτού του από το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια καθοριστική φάση.

Του ίδιου του Ολυμπιακού το μέλημα είναι να εξηγήσει μέσω των ανθρώπων του στον ποδοσφαιριστή του ότι δεν έπαψε να τον πιστεύει επειδή έχασε αυτό το γκολ. Με την καλύτερη απόδειξη στήριξης να είναι πάντοτε η χρησιμοποίησή του στη συνέχεια και όχι η περιθωριοποίησή του. Στον Ολυμπιακό φαίνεται ότι έχουν τους μηχανισμούς για να συμβεί κάτι τέτοιο, από πλευράς διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας.

Τα αναθέματα επειδή ο κάθε Φορτούνης πανηγύρισε πιο σκληρά απ' όσο θα έπρεπε ένα γκολ ή επειδή ο κάθε Φετφατζίδης έχασε ένα πολύ κρίσιμο γκολ, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τον Φορτούνη και τον Φετφατζίδη εάν δεν αγγίξουν στην ψυχολογία τους, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους και για την ομάδα τους...