Σενέκοβιτς: Ο πρώτος προπονητής που κάθισε στον πάγκο Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ

Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς ήταν ο ένας από τους μόλις δύο προπονητές που πέρασαν και από τους τρεις πάγκους, αυτούς του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

Σενέκοβιτς: Ο πρώτος προπονητής που κάθισε στον πάγκο Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ

Στα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής μόνο δύο άνθρωποι πέρασαν και από τους τρεις πάγκους των «μεγάλων» του Κέντρου. Ο δεύτερος ήταν ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ας γνωρίσουμε όμως τον πρώτο στην ιστορία μέσα από το σχετικό αφιέρωμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Super League και τη θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική».

Ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς ήλθε στον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο του 1980, μετά το σύντομο πέρασμα του Άγγλου Ρόνι Άλεν. Ήταν διάσημος τεχνικός, καθώς το 1978 βοήθησε την εθνική Αυστρίας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 20 χρόνια.

Δεν κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα με τους «πράσινους», αφού η ομάδα του τερμάτισε πέμπτη και στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την ΑΕΚ.

Ο «Σέκι» όπως ήταν το χαϊδευτικό του, άρεσε όμως στον Σταύρο Νταϊφά και το καλοκαίρι του 1981 συμφώνησε μαζί του, να αντικαταστήσει τον Καζιμίερτς Γκόρσκι.

Ο Ολυμπιακός αποκλείεται στο Πρωταθλητριών από την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα και ξεκινά το πρωτάθλημα με πολλές ισοπαλίες. Όταν χάνει στις 13 Δεκεμβρίου στην Τούμπα, ο Αυστριακός βλέπει την πόρτα της εξόδου, για να αντικατασταθεί από τον Αλκέτα Παναγούλια, που θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα.

Την επόμενη σεζόν 1982-83 η ΑΕΚ ξεκινάει τη σεζόν με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, αλλά δεν είναι ο «Τσικ» της πρώτης θητείας του. Τον Δεκέμβρη του 1982 χάνει στην Τούμπα 5-0 και όταν στις 9 Ιανουαρίου 1983 χάνει και από τον ΟΦΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-2, ο Κροάτης τεχνικός απολύεται. Μένει ένα μήνα υπηρεσιακός ο Κώστας Νεστορίδης και τον Φεβρουάριο καλείται ο Σενέκοβιτς.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1983 στο παιχνίδι Ρόδος – ΑΕΚ 0-2 γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που έχει καθίσει στον πάγκο Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ παίρνει το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό 2-0.

Το καλοκαίρι του 1983 η ΑΕΚ στρέφεται στον Άγγλο Τζον Μπάρνγουελ, που όμως δεν τα καταφέρνει, αποκλείεται από την Ουϊπεστ και έχει πέντε ήττες στις 12 πρώτες αγωνιστικές. Η ΑΕΚ καλεί αρχές Δεκέμβρη τον Σενέκοβιτς για δεύτερη φορά, αλλά θα μείνει μόλις δύο μήνες και κάτι, κάνοντας μόλις δύο νίκες σε οκτώ παιχνίδια.

Ο Αυστριακός ήλθε στην Ελλάδα και πάλι το Νοέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Πανιωνίου, μένοντας ως το τέλος μιας πολύ δύσκολης σεζόν για τους «κυανέρυθρους», βοηθώντας στην παραμονή τους.

Όταν ήλθε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, ο Σενέκοβιτς βρήκε τον Γιάτσεκ Γκμοχ να είναι προπονητής του Ολυμπιακού, έχοντας μόλις… ισοφαρίσει το κατόρθωμά του. Ο Πολωνός συμπλήρωνε και αυτός πέρασμα από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό.