Οι Ουκρανοί γέμισαν την ιστοσελίδα της FIFA με συνθήματα υποστήριξης σε Βίντα

Κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του Βίντα έχουν εκδηλώσει πολλοί Ουκρανοί μετά το νέο προκλητικό βίντεο του Κροάτη διεθνή.

Οι Ουκρανοί γέμισαν την ιστοσελίδα της FIFA με συνθήματα υποστήριξης σε Βίντα

Ουκρανοί έχουν κατακλύσει τη σελίδα Facebook της FIFA με περισσότερα από 158.000 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρουν τη φράση «Δόξα στην Ουκρανία», μετά την επιβολή προστίμου σε μέλος τoυ τεχνικού επιτελείου της Κροατίας για ένα βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο και στο οποίο χρησιμοποίησε το ίδιο σύνθημα.

Η FIFA τιμώρησε τον Όγκνιεν Βουκόγεβιτς με 15.000 ελβετικό φράγκο, ενώ του επέβαλε και αυστηρή προειδοποίηση αφού μαζί με τον διεθνή αμυντικό, Ντομαγκόι Βίντα ανέβασαν στο «Δόξα στην Ουκρανία» σε βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά την πρόκριση της Κροατίας επί της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βουκόγεβιτς και Βίντα υπήρξαν συμπαίκτες στην Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία.

Μετά την υπόθεση με το βίντεο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κροατίας αργότερα απομάκρυνε τον Βούκογεβιτς από το προπονητικό επιτελείο της εθνικής ομάδας κι έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Βίντα, ότι η ανάρτηση που έκανε δεν ήταν ένα πολιτικό μήνυμα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τη στήριξή της για μια αποσχιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι πολιτικοί της Ουκρανίας κάλεσαν τις υπόλοιπες χώρες να μποϋκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξενεί η Ρωσία, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, το Facebook της FIFA δέχθηκε πάνω από 157.000 σχόλια από χρήστες που της έδιναν τη χαμηλότερη βαθμολογία ενός αστεριού και οι οποίοι ανέβαζαν τη φράση «Δόξα στην Ουκρανία!». Κάποιοι πρόσθεσαν στο σχόλιό τους και «Δόξα στην Κροατία!» και «Ντροπή στη FIFA!».

«Υποστήριξη για τη Ρωσία σημαίνει υποστήριξη για προσάρτηση και στρατιωτική επιθετικότητα. Ντροπή σας!» έγραψε ένας χρήστης από το Κίεβο. «Παρακαλώ απαντήστε στην ερώτησή μου: γιατί ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να εκφράζει τη στάση του απέναντι σε ότι συμβαίνει στον κόσμο;» έγραψε ένας άλλος χρήστης από το Κρέμετσουκ της Ουκρανίας.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας και ορισμένοι πολιτικοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Βουκόγεβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τη FIFA απολογήθηκε για τις πράξεις του. Η φράση «Δόξα στην Ουκρανία είναι ένας συνηθισμένος χαιρετισμός στην Ουκρανία ... (και) δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως πράξη επιθετικότητας ή πρόκλησης", ανέφερε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Η Κροατία αντιμετωπίζει την Αγγλία στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου αύριο (11/7 στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ