Όταν 300 οπαδοί του ΠΑΟΚ φώναζαν "Διναμό-Κίεβο" σε ματς του Ολυμπιακού στην Τούμπα (pic)

Ο Στέφανος Λεμονίδης έζησε τον αγώνα Ολυμπιακός-Διναμό Κιέβου στην Τούμπα και θυμάται τους 300 οπαδούς του ΠΑΟΚ ..

Όταν 300 οπαδοί του ΠΑΟΚ φώναζαν "Διναμό-Κίεβο" σε ματς του Ολυμπιακού στην Τούμπα   (pic)

Ήταν Σεπτέμβριος 1975 στην καρδιά της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και η Τούμπα ήταν γεμάτη από οπαδούς του Ολυμπιακού, εκτός από 300 του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στη Θύρα-4 και φώναζαν υπέρ της Διναμό Κιέβου, σε ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Να θυμηθούμε δυο ιστορίες μια παλιά και μια πρόσφατη, που αφορούν τον Ολυμπιακό και το Κίεβο, προς γνώση και πληροφόρηση όλων όσων θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.

Ξεκινάμε από τα παλιά όταν ήμασταν στην Τούμπα, γεμάτη από Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες οπαδούς του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στην πόλη και για την Διεθνή Έκθεση, αφού τότε ήταν το γεγονός της χρονιάς για όλη την περιοχή. Μαύρη μπύρα, λουκάνικο και ματς.

Κατάμεστη η Τούμπα με 40.000 θεατές, τόση ήταν η χωρητικότητα τότε και σε μια γωνιά ψηλά στη Θύρα-4, περίπου 300 με ασπρόμαυρα κασκόλ να φωνάζουν “Διναμό- Κίεβο”. Δεν τους ενόχλησε κανείς, αλλά ενοχλήθηκαν όλοι γιατί μπορούσαν οι "300" του ΠΑΟΚ να καθίσουν σπίτια τους και να μην ασχοληθούν με το ματς. Το ματς έληξε 2-2 , όπως διαβάσατε και σε σχετική ανάρτηση. Ήταν βλέπετε τιμωρημένο το Καραϊσκάκη και έπρεπε να παίξει ο Ολυμπιακός σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Και η τότε διοίκηση του ερυθρόλευκου κλαμπ έκρινε ότι ήταν φρόνιμο να αγωνισθεί η ομάδα στο μεγαλύτερο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Φευ!

Ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει (λόγω των κροτίδων στο ματς με τη Σέλτικ πριν από ένα χρόνο) το Στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά και την εναλλακτική του λύση, το Στάδιο Πατρών, έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά το ματς με την Άντερλεχτ.

Η Τούμπα προέκυψε ως η μόνη κατάλληλη έδρα για την πρώτη μάχη. Ήταν πολύ βολικό και για τις δύο ομάδες, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ θα υποδεχόταν την Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο UEFA και άρα μπορούσε να ζητήσει να μεταφερθεί ο αγώνας του κατά μία ημέρα νωρίτερα (τότε όλα τα ματς διεξάγονταν την Τετάρτη, οπότε αυτό διευκόλυνε και την ΕΡΤ για τη μετάδοση).

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, έβρισκε ένα έτοιμο γήπεδο όπου δεν χρειαζόταν η παραμικρή προετοιμασία. Απλά θα έδινε στον γηπεδούχο ένα μερίδιο των εισπράξεων και όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι …

Την επομένη είδαμε και τον αγώνα ΠΑΟΚ-Μπαρτσελόνα και τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ.

Πάμε στη νέα, τον Φεβρουάριο του 2015 , όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Κίεβο, κόντρα στην Ντνίπρο, στο Ολυμπίνσκι , επειδή η έδρα της αντιπάλου του Ολυμπιακού ήταν σε εμπόλεμη ζώνη. Ήταν το ματς, όπου ο Περέιρα πήγε να επιθεωρήσει τις δυο εστίες, κάτι που έκανε αργότερα και στη Λεωφόρο με τις γνωστές συνέπειες(είσοδος των οπαδών του ΠΑΟ στον αγωνιστικό χώρο).

Το Κίεβο είναι μια παγωμένη, κατάλευκη πόλη, με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο και όποιος θέλει να ταξιδέψει, μπορεί να θαυμάσει εκτός από τους πανέμορφους Ουκρανούς και τις πανέμορφες Ουκρανές με πετρόλ μάτια, στο χρώμα του ποταμού Δνείπερου που τη διασχίζει, τη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου

Πρόκειται για ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Κίεβο, που αξίζει να το επισκεφτείτε ακόμη κι αν δεν είστε θρησκευόμενοι. Το μοναστικό συγκρότημα είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1990. Το μοναστικό συγκρότημα θεωρείται εθνικό ιστορικό-πολιτιστικό μνημείο, καθεστώς που του δόθηκε τις 13 Μαρτίου 1996. Σε ψηφοφορία το 2007, το μοναστήρι ανακηρύχθηκε ένα από τα Εφτά Θαύματα της Ουκρανίας, με βάση ψηφοφορία ειδικών και της διαδικτυακής κοινότητας.