Europa League: Αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ, μία ομάδα η Κύπρος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, στα πέναλτι η Μίλαν!

Ο ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε από το  Europa League και η Κύπρος έμεινε με μία ομάδα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Europa League:  Αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ, μία ομάδα η Κύπρος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, στα πέναλτι η Μίλαν!

Τρία... ματς-μπολ στη διαδικασία των πέναλτι έχασε η πορτογαλική Ρίο Αβε και μαζί με αυτά, «κλώτσησε» την ανεπανάληπτη ευκαιρία, να ρίξει μία «βόμβα» μεγατόνων στα πλέι-οφ του Europa League, απέναντι στη Μίλαν, η οποία πήρε εντέλει το «εισιτήριο» για τους ομίλους, καθώς επικράτησε με 9-8 και συνολικό σκορ 11-10!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, σίγουρα δεν θα... ξεχαστεί εύκολα, αφού η εξέλιξή του ήταν απίστευτη. Από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, μέχρι το τελευταίο πέναλτι.

Μετά από ένα «φτωχό» πρώτο ημίχρονο, οι «ροσονέρι» προηγήθηκαν στο 51' με γκολ του Βέλγου Αλέξις Σαελεμάεκερς, ωστόσο, η Ρίο 'Αβε ισοφάρισε στο 72' με τέρμα του Ζεράλδες, γνώριμού μας απ' το περσινό εξάμηνο πέρασμά του από την ΑΕΚ. Στην παράταση η πορτογαλική ομάδα, αιφνιδίασε ξανά τη Μίλαν με το γκολ του Ζέλσον στο 91', κρατώντας το προβάδισμά της μέχρι τέλους, όμως στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων η Μίλαν κέρδισε πέναλτι σε καθαρό χέρι του Μπορέβκοβιτς κι ένα λεπτό μετά ο Τσαλχάνογλου δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα, στέλνοντας το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Κι εκεί η εξέλιξη ήταν αντίστοιχα συγκλονιστική, αφού χρειάστηκαν 24 εκτελέσεις μέχρι να βγει ο τελικός νικητής. Οι Μπενασέρ, Κιάερ, Ερνάντες, Ντίαζ, Τσαλχάνογλου, ευστόχησαν στις πρώτες πέντε εκτελέσεις της Μίλαν, ενώ αντίστοιχα εύστοχοι ήταν και οι Πορτογάλοι με τους Ζεράλδες, Αντερλάν, Γιαμπόρ, Πιαζόν, Φελίπε.

Στις μονές εκτελέσεις, οι Καλάμπρια, Τονάλι για τη Μίλαν και οι Ζέλσον και Γκαμπριελζίνιο για τη Ρίο Αβε, πήγαν το δείκτη του σκορ στο 7-7. Κι από εκεί και πέρα, άρχισε το απόλυτο... θρίλερ.

Ο Κολόμπο έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια για τους «ροσονέρι», όμως ο Νέλσον Μοντέ σημάδεψε το δοκάρι, χάνοντας το πρώτο «ματς μπολ».

Οι Λεάο (Μίλαν) και Πίντο (Ρίο Αβε) ευστόχησαν πηγαίνοντας τον αγώνα στο 8-8 κι ακολούθησαν οι δύο πορτιέρε. Ωστόσο, τόσο ο Ντοναρούμα, όσο κι ο Κίεζεκ έστειλαν τα χτυπήματά τους πάνω από τα δοκάρια.

Ο Μπενασέρ αστόχησε ξανά για τη Μίλαν και τον... μιμήθηκε κι ο Ζεράλδες που σημάδεψε δοκάρι.

Ακολούθησε η εύστοχη εκτέλεση του Κιάερ που έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Ιταλούς με 9-8, για να «καθαρίσει» την πρόκριση ο Ντοναρούμα, αποκρούοντας το τελευταίο πέναλτι του Αντερλάν Σάντος!

Νωρίτερα, οι αλλαγές που έκανε ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο ματς με την Βασιλεία έκριναν το ματς και χάρισαν στους Βούλγαρους τη μεγάλη πρόκριση στους ομίλους του Europa League με 3-1.

Στο «Σεντ Γιάκομπς Παρκ» ο Στάμεν Μπέλτσεβ «έριξε» στο ματς στο 59΄ τον Πορτογάλο μέσο Τιάγκο Ροντρίγκες με έμπειρο παίκτη να σκοράρει δύο φορές (72΄, 88΄) και να δίνει προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με 1-2. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Αχμέντοβ και μετά από 5 λεπτά ολοκλήρωσε τη μεγάλη έκπληξη της ΤΣΣΚΑ απέναντι σε μία ομάδα με σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία και μεγάλο φαβορί για την πρόκριση πριν την έναρξη του ματς.

Οκτώ λεπτά στο ξεκίνημα του β΄ μέρους ήταν αρκετά για την Ρέιντζερς να πάρει το «εισιτήριο» για την κλήρωση των ομίλων επικρατώντας με 2-0 της Γαλατασαράι. Με τον Βασίλη Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια η Σέλτικ πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League. Αν και δυσκολεύτηκαν, οι «Καθολικοί» επικράτησαν με 1-0 εκτός έδρας της Σαράγεβο και θα βρεθούν στην κλήρωση της Παρασκευής (2/10, 14:00).

Η Κοπεγχάγη έπεσε θύμα έκπληξης, καθώς ηττήθηκε στην έδρα της με 0-1 από τη Ριέκα και έμεινε εκτός Ευρώπης. Στο αρχικό σχήμα των γηπεδούχων βρέθηκε ο Κάρλος Ζέκα, ενώ ο Μάριος Οικονόμου έμεινε εκτός αποστολής.

Εμφατική πρόκριση πέτυχε στη Βαρσοβία η Καραμπάγκ με 3-0 επί της Λέγκια, ενώ με δύο πέναλτι του Αμαλάχ η Σταντάρ Λιέγης επιβλήθηκε 3-1 της ουγγρικής Φέχερβαρ.

Τέλος, ο ΑΠΟΕΛ δεν τα κατάφερε στην Τσεχία. Η ομάδα της Λευκωσίας υπέστη οδυνηρή ήττα με 1-0 από τη Σλόβαν Λίμπερετς με πέναλτι του Μάρα στο 95' και είδε το ευρωπαϊκό ταξίδι της να ολοκληρώνεται άδοξα για φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον αποκλεισμό και του ΑΠΟΕΛ η Κύπρος έμεινε με μόλις μία ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης, την Ομόνοια που έχει προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Το πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

Κλουζ (Ρουμανία) - Κουόπιο (Φινλανδία) 3-1

(5', 56' Ροντόν, 42' Ντέμπελιου - 90'+1' Ούντοχ)

Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-0

(90'+5' πέν. Μάρα)

Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) - Αϊντχόφεν (Ολλανδία) 0-2

(22' Ζάχαβι, 61' Γκάκπο)

Αραράτ (Αρμενία) - Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 1-2

(72' Λίμα - 45' Κάται, 60' Φαλτσινέλι)

Σαρλερουά (Βέλγιο) - Λεχ Πόζναν (Πολωνία) 1-2

(56' Φολ - 34' Ραμίρες, 41' Πουκάζ)

Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) - Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) 3-1

(11' Γκαβράνοβιτς, 26' και 87' Αντέμι - 65' Σινιάβσκι)

Μάλμε (Σουηδία) - Γρανάδα (Ισπανία) 1-3

(45' Μπέργκετ - 30' Μακίς, 58' Πουέρτας, 85' Χερέρα)

Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) - Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 1-0

(4' πέν. Τζόσουε)

Σαράγεβο (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) - Σέλτικ (Σκωτία) 0-1

(70' Έντουαρντ)

Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) - Φέχερβαρ (Ουγγαρία) 3-1

(51' Γκαβορί, 77' πέν., 85' πέν. Αμαλάχ - 10' Νίκολικς)

Ντινάμο Μπρεστ (Λευκορωσία) - Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 0-2

(73' Μανού, 79' Χιγκίνιο)

Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) - Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν) 0-3

(50' Αντράντε, 62' Ζουμπίρ, 70' Όζομπιτς)

Κοπεγχάγη (Δανία) - Ριέκα (Κροατία) 0-1

(20' αυτ. Άνκερσεν)

Ντάνταλκ (Ιρλανδία) - Κλάκσβικ (Νησιά Φερόε) 3-1

(33' Μάρεϊ, 48' Κλίρι, 79' Κέλι - 66' Μιντσκόγκεν)

Βασιλεία (Ελβετία) - ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 1-3

(54' πέν. Καμπράλ - 72' και 88' Ροντρίγκες, 90'+6' Αχμέντοφ)

Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) - Τίρανα (Αλβανία) 3-0

(42' Φάσναχτ, 52' και 64' Ενσάμε)

ΑΕΚ (Ελλάδα) - Βόλφσμπουργκ (Γερμανία) 2-1

(64' Σιμόες, 90'+5' Ανσαριφάρντ - 45' Μεχμέντι)

Ρέιντζερς (Σκωτία) - Γαλατασαράι (Τουρκία) 2-1

(52' Άρφιλντ, 59' Ταβερνιέ - 87' Μαρκάο)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) - ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία) 1-4

(42' Τομάς - 14' Τράουνερ, 58' Ραγκούζ, 65' Μίκορλ, 69' Γκρούμπερ)

Ρίο Άβε (Πορτογαλία) - Μίλαν (Ιταλία) 8-9 πέναλτι (1-1 καν. αγ., 2-2 παρ.)

(72' Ζεράλδες, 91' Ζέλσον - 51' Σαλεμάκερς, 120' πέν. Τσαλχάνογλου)

Τότεναμ (Αγγλία) - Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 7-2

(2', 56' πέν. και 74' Κέιν, 21' Μόουρα, 36' και 39' Λο Σέλσο, 90' πέν. Ντέλε Άλι - 17' Τσέρι, 52' πέν. Ρουκάβιτσια)