Τζον Φαν'τ Σίπ: Δεν κάνω δημόσιες σχέσεις στην Εθνική ομάδα

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τζον Φαν΄τ Σιιπ δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει δημόσιες σχέσεις με παίκτες και ομάδες

Τζον Φαν'τ Σίπ: Δεν κάνω δημόσιες σχέσεις στην Εθνική ομάδα

Ο Ομποσπονδιακός προπονητής, Τζον Φαν΄τ Σιπ, διευκρίνισε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει δημόσιες σχέσεις με παίκτες και ομάδες και τόνισε τα εξής: «Ο Γιόχαν Κρόιφ για εμένα αλλά και για όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο ήταν η βίβλος του ποδοσφαίρου.Ήταν ένας προπονητής πολύ σημαντικός για τον τρόπο που καθοδηγούσε τους ποδοσφαιριστές για το στυλ παιχνιδιού, γιατί δεν έχει επηρεάσει μόνο εμένα, αλλά έχει επηρεάσει πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι, ότι πριν βγούμε στο αγωνιστικό χώρο μας έλεγε, βγες και απόλαυσε το παιχνίδι. Μπορείς να κάνεις λάθη, αρκεί να καλύπτει ο ένας τα λάθη του άλλου.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όμως όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα, πρέπει να έχεις πειθαρχία για να την πάρεις και ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο στην άμυνα και στην επίθεση. Μου αρέσει να έχουμε την κατοχή της μπάλας και η επίθεση της ομάδας να γίνεται τόσο από τους αμυντικούς όσο και από τους μέσους, με ξεκάθαρη εικόνα το τι να κάνεις μέσα στο γήπεδο. Ευρισκόμενος πέντε μήνες εδώ, στην αρχή προσπάθησα να δω με τους συνεργάτες μου πώς έπαιζε η Εθνική μέχρι να έρθουμε. Θέλουμε να υπάρχει κινητικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να κάνουν σκληρή δουλειά και να έχουν ομαδικό πνεύμα, ώστε να μην κυριαρχεί ο εγωισμός του κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Το βασικό που θέλω να αλλάξω είναι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι η Εθνική Ελλάδος έχει αμυντικό προσανατολισμό. Πιστεύω ότι τα παιδιά τα έχουν καταφέρει πολύ καλά μέχρι στιγμής και στο μέλλον θα καταφέρουν να αποδώσουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχω συναντήσει τον Κώστα Φορτούνη στο ξενοδοχείο που μένει η Εθνική και συνομίλησα. Γνωρίζω τον κομβικό ρόλο που έπαιζε στο παιχνίδι της Εθνικής και περιμένουμε την αποθεραπεία του γιατί ξέρουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Είναι τιμή να παίζεις για την Εθνική ομάδα της χώρας σου, όπως και για εμένα είναι τιμή να προπονώ την Εθνική Ελλάδος. Πρέπει λοιπόν οι ποδοσφαιριστές να το δείχνουν αυτό με τη συμπεριφορά τους όταν καλούνται. Αν δω πως ένας ποδοσφαιριστής έρχεται στην Εθνική χωρίς αυτό το στοιχείο, τότε δεν έχει θέση στην εθνική ομάδα. Μπορεί κάποιος να έχει ένα κακό παιχνίδι, αλλά αυτό που θέλω να βλέπω είναι με τι διάθεση μπαίνουν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο και ότι θέλουν να παίξουν για το εθνόσημο.

Μετά το ματς στη Φινλανδία αποφάσισα να αλλάξω πολλά πράγματα σε πρόσωπα και καταστάσεις. Μίλησα τηλεφωνικά με τα παιδιά και τους εξήγησα την απόφασή μου, δηλαδή πως στα τέσσερα επόμενα παιχνίδια θα δοκιμάσω νέους παίκτες αφού είχαμε αποκλειστεί. Στο μυαλό μου έχω μια βάση αποτελούμενη από δεκαέξι παίκτες η οποία θα συμπληρώνεται αναλόγως φόρμας και διάθεσης. Επειδή πολλοί ρωτούν, όλοι είναι στη λίστα, αρκεί κάποιος να θέλει να παίξει για την Εθνική άρα αυτόματα επιλέγεται. Εγώ δεν αποκλείω κανέναν αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε τον τρόπο παιχνιδιού των παικτών με τους συνεργάτες μου και τι είδους ποδοσφαιριστές θέλουμε στην Εθνική, απλά δεν θέλω να πω οριστικά ποιο είναι το ρόστερ διότι έχουμε μέλλον ακόμα. Οι επίσημοι αγώνες είναι σε μερικούς μήνες και δεν είναι δίκαιο να πούμε σήμερα, ότι κάποιος έχει αποκλειστεί από τη λίστα.

Ο Παυλίδης παίζει συνεχώς με τη Βίλεμ σκοράρει και έχει ενσωματωθεί στην Εθνική πολύ καλά συμμετέχοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι. Είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που θα στηριχθούμε στο μέλλον. Αντιθέτως ο Μήτρογλου είναι ένας στράικερ ο οποίος δεν έχει βρει ρυθμό. Δεν αγωνίζεται με τη Αιντχόφεν ή όταν παίζει, παίζει ελάχιστα.

Είναι μια κρίσιμη καμπή στην καριέρα μου η Εθνική καθώς το να είσαι προπονητής σε αυτήν, είναι μια μεγάλη ευθύνη και πρόκληση. Αυτό όμως δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το ποδόσφαιρο. Αν πάνε όλα καλά όλα καλώς. Αν δεν πάνε θα ξέρω ότι έχω προσπαθήσει να αλλάξω πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως εγώ ήθελα κάνοντας τις δικές μου επιλογές. Δεν θα κάνω δημόσιες σχέσεις ούτε με παίκτες ούτε με ομάδες. Αποφασίζω με τη δικιά μου κουλτούρα και τα δικά μου κριτήρια για το καλό της Εθνικής. Όταν στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια έχεις δείξει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, δεν μπορείς να αλλάξεις την φιλοσοφία σου για αυτό έχω επιλέξει ποδοσφαιριστές που τρέχουν, έχουν καλή φυσική κατάσταση και δίνουν τα πάντα για την ομάδα. Αυτό το στυλ θα προσπαθήσουμε να το έχουμε και στα επόμενα παιχνίδια.

Θέλω παιδιά που τρέχουν ακατάπαυστα, με ικανότητες σε μικρούς χώρους. Ο Γαλανόπουλος είναι νέος, τρέχει πολύ, είναι δυνατός, έχει τεχνική και ικανότητα σε μικρούς χώρους και δεν είναι μόνο καλός στο αμυντικό κομμάτι, αλλά βοηθά πολύ και στο επιθετικό κομμάτι. Έχω δει ήδη τον Κιουμουρτζόγλου (Χέρακλες), μου έχουν πει για τον Κριστιάν Βασιλειάδη (Ρεάλ β') αλλά και τον Μπάλντογκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) όπως και για άλλους. Για τον τελευταίο θέλω να πω ότι πρέπει πρώτα να πάρει ελληνικό διαβατήριο και μετά να ασχοληθούμε, ενώ για τους άλλους θέλω να πω ότι για όλα αυτά τα θέματα εργάζεται ο τεχνικός διευθυντής Κώστας Κωνσταντινίδης. Να τονίσω πως ενδιαφερόμαστε για παίκτες οι οποίοι μπορούν άμεσα να συμμετέχουν στην ανδρών, όπως ο Βασιλειάδης, ο οποίος θέλω να πω πως δεν απογοητεύτηκε που δεν έπαιξε και περιμένει την ευκαιρία του».