Ο Σάουθγκειτ έδωσε στην εθνική Αγγλίας μια μεγάλη προοπτική

Λίγα λόγια για τον ομοσπονδιακό προπονητή της Αγγλίας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ο οποίος κατάφερε να προσεγγίσει ως ατρόμητος… πιλότος τα νέα παιδιά της χώρας του και να δώσει στην εθνική μία μεγάλη προοπτική…

Ο Σάουθγκειτ έδωσε στην εθνική Αγγλίας μια μεγάλη προοπτική

Έχει εκπλήξει τους πάντες ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Ο πλέον καλοντυμένος προπονητής, δείχνει σε κάθε του αγώνα, το πόσο καλά έχει μελετήσει τον αντίπαλο και πόσο σωστά καθοδηγεί τους ποδοσφαιριστές του. Πρώτα η νεανική εθνική Αγγλίας έφτασε έως τα προημιτελικά του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας και τώρα μετά το εκπληκτικό 3-2 στην Σεβίλλη επί της άλλοτε πανίσχυρης Ισπανίας προκάλεσε το θαυμασμό εχθρών και φίλων.

Η Αγγλία έφτασε στην τελική επικράτηση, πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενε και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της. Με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου προηγείτο ήδη 3-0 (!!!) και κανείς πλέον δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Έτσι κι έγινε. Απλά οι γηπεδούχοι στο τέλος μείωσαν σε 3-2. Ωστόσο η Αγγλία ήταν αυτή που εξασφάλισε τη νίκη (2 γκολ ο Στέρλινγκ, ένα ο Ράσφορντ) δείχνοντας μετά από χρόνια, πως μπορεί να πετύχει κάτι σημαντικό, λίαν προσεχώς. Τα «λιοντάρια» του Σαουθγκέιτ παρουσιάζονται…αδίστακτα. Κι αυτό είναι κάτι που τους έλλειπε εδώ και χρόνια.

Οι ποδοσφαιριστές της, με την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο μοιάζουν να είναι… πεινασμένοι αλλά και ευτυχισμένοι που εκπροσωπούν τη χώρα τους. Οι νεότεροι ποδοσφαιριστές δεν φαίνεται να έχουν καμία από τις αποσκευές προηγούμενων αποτυχιών. Μπορεί να έχουν χάσει σε ένα προηγούμενο παιχνίδι αλλά δείχνουν πως έχουν πλέον τον τρόπο να μαθαίνουν από αυτό και να προχωρούν.

Η ήρεμη προσωπικότητα του Σαουθγκέιτ βοηθάει τους ποδοσφαιριστές να μένουν προσγειωμένοι είτε αν προηγούνται είτε αν χάνουν. Το «πρώην αφεντικό» της Μίντλεσμπρο δείχνει ξεκάθαρα πλέον, πως προχωρά με στόχο να δημιουργήσει μία νικήτρια ομάδα. Σίγουρα έχει μεταμορφώσει την ατμόσφαιρα γύρω από το στρατόπεδο της Αγγλίας προς το καλύτερο . Υπάρχει μια πολύ πιο θετική άποψη για την ομάδα.

Ο Σαουθγκέιτ δικαιώνει όλους αυτούς που πίστεψαν στο πρόσωπό του και του ανέθεσαν τις τύχες της εθνικής Αγγλίας. Κατάφερε να φύγει νικήτρια μέσα από μία έδρα όπως αυτή της Ισπανίας, που ελάχιστες το έχουν πετύχει…

Η Αγγλία είναι μία νεανική ομάδα: Αν κοιτάξεις την γραμμή πυρός της, θα δεις ότι ο κεντρικός της επιθετικός, Χάρι Κέιν είναι 25 ετών. Οι δύο ακραίοι, ο Ραχίμ Στέρλινγκ 23 και ο έτερος, Μάρκους Ράσφορντ 20, ενώ από πίσω υπάρχει και ο Τζέιντον Σάντσο ο 18χρονος που πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και όλοι θεωρούν πως θα είναι ο ποδοσφαιριστής της επόμενης 10ετίας που ενδεχομένως θα βοηθήσει την εθνική του ομάδα να πραγματοποιήσει κάποιον από τους υψηλούς στόχους της..

Γεγονός είναι ότι η ατρόμητη προσέγγιση του Σαουθγκέιτ προς αυτά τα νεαρά παιδιά είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κλειδιά της αναζωογόννησης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας που στοχεύει δίχως δεύτερη κουβέντα να δώσει το παρόν της στον τελικό του Ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2020 που θα διεξαχθεί και στο «σπίτι της», στο Γουέμπλει..

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo