«Ύμνοι» Πελέ για τον Νεϊμάρ

«Ύμνοι» Πελέ για τον Νεϊμάρ

Όταν ήταν ακόμα παιδί και οι άνθρωποι άρχισαν να τον αποκαλούν «Πελέ», στον Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο αυτό δεν άρεσε. Σίγουρα όμως, ούτε για ένα λεπτό δεν είχε φανταστεί, ότι αυτές οι δύο συλλαβές θα γίνονταν διεθνώς συνώνυμες με το μεγαλείο του ποδοσφαίρου.

«Ο πατέρας μου με είχε ονομάσει Εντσον, από τον Τόμας Εντισον, τον μεγάλο εφευρέτη. Και ήμουν πραγματικά υπερήφανος για αυτό! Δεν ήθελα να έχω σχέση με τον Πέλε», θυμήθηκε ο 77χρονος Βραζιλιάνος, μιλώντας στην ιστοσελίδα της FIFA.

Πολλές δεκαετίες μετά πλέον, ο «βασιλιάς», με τρία παγκόσμια τρόπαια, φαίνεται να έχει κάνει «ειρήνη» με το ψευδώνυμό του. «Είναι σύντομο, κολλάει εύκολα στο μυαλό των ανθρώπων», παραδέχτηκε.

Στον τελικό του Μουντιάλ εναντίον της Σουηδίας το 1958, σημείωσε ένα θρυλικό γκολ: «Θα ήταν ψέματα αν πω ότι το είχα προγραμματίσει. Ήταν αυθόρμητο. Ευτυχώς, αυτό ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα μου ως παίκτης: ο αυτοσχεδιασμός, η ικανότητα να δημιουργώ εκείνη την στιγμή. Τη στιγμή εκείνη, έπρεπε να ενεργήσω γρήγορα. Κατάφερα να ελέγξω τη μπάλα στο στήθος μου, αλλά, δεδομένου ότι ο αμυντικός έφτασε να με πιέσει, έπρεπε να την περάσω από πάνω του Δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ», σημείωσε.

«Ο μπαμπάς μου, ο οποίος ήταν επίσης ποδοσφαιριστής, σκόραρε πολλά γκολ με το κεφάλι του. Πάντα ήθελα να τον μιμηθώ. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα ψηλός, αλλά είχα καλή δύναμη στα πόδια μου. Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: «Οι περισσότεροι παίκτες κλείνουν τα μάτια τους όταν επιχειρούν κεφαλιά. Όταν η μπάλα έρχεται προς το μέρος σου, άνοιξε τα μάτια σου και επέλεξε πού θέλεις να την στείλεις». Έχω δουλέψει σε αυτό πάρα πολύ και κατά συνέπεια έχω σημειώσει πολλά γκολ με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

«Η Βραζιλία έχει πάντα μια ομάδα ικανή να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πλειοψηφία των παικτών της Βραζιλίας βρίσκεται στο εξωτερικό. Ήταν πολύ διαφορετικά στην εποχή μου. Είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά μεμονωμένα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο είναι Βραζιλιάνοι. Ναι μπορώ να πω ότι πάντα η Βραζιλία είναι το φαβορί για το Παγκόσμιο Κύπελλο», συμπλήρωσε, ενώ για τις άλλες ομάδες, τόνισε:

«Πρέπει πάντα να υπάρχει σεβασμός στη Γερμανία. Ακόμα και στην Ρωσία, που έχει μια ισχυρή ομάδα και θα έχει το πλεονέκτημα να παίζει μπροστά στους φιλάθλους της. Όσον αφορά στην Αργεντινή, τείνει να είναι η ομάδα που έχει αυτό που χρειάζεται για να φτάσει στο τέλος».

Ο Πελέ πιστεύει ότι ο Νεϊμάρ μπορεί αν γίνει ο ηγέτης της Βραζιλίας. «Ο Nεϊμάρ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζει με την εθνική ομάδα. Έπρεπε. Στην ομάδα του, έπαιζε ως επιθετικός από τα αριστερά, ενώ για τη Βραζιλία παίζει πιο κεντρικά, ως πιο παραδοσιακό No10. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά κατάφερε να προσαρμόσει το παιχνίδι του. Αν κοιτάξετε τον κόσμο, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ. Δεν υπάρχουν άλλοι σούπερ σταρ. Το σημαντικό είναι ότι η εθνική ομάδα είναι καλά οργανωμένη ως ομάδα επειδή δεν έχει πλέον τρεις ή τέσσερις κορυφαίους παίκτες για κάθε θέση. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, η έμφαση που δίνεται περισσότερο στο σύνολο. Πριν, τα άτομα ήταν τα πιο σημαντικά, αλλά αυτό άλλαξε πολύ. Ο Νεϊμάρ είναι έτοιμος να γίνει ηγέτης της ομάδας. Πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό. Και θα πήγαινα πιο μακριά: για μένα, τεχνικά, είναι ήδη ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Είμαι απολύτως σίγουρος γι 'αυτό».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ