Η απαγορευμένη λέξη της Τότεναμ

Οι δεσμοί των «σπιρουνιών» με το εβραϊκό στοιχείο και η λέξη που έκανε τον σύλλογο έρμαιο του αντισημιτισμού

Η απαγορευμένη λέξη της Τότεναμ

Η εφετινή αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε για την Τότεναμ στην Premier League, με τον σύλλογο να τερματίζει στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και να κερδίζει τη συμμετοχή του στο Champions League της επόμενης περιόδου. Ενόψει της συνέχειας, ωστόσο, απομένει ένα ακόμα παιχνίδι των «σπιρουνιών» για να ολοκληρώσουν την πορεία τους στη σεζόν 2018/19, με τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κόντρα στην Λίβερπουλ την 1η του Ιούνη.

Οι λονδρέζοι πέρα από την εντυπωσιακή τους πορεία στο εγχώριο πρωτάθλημα, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης τα τελευταία χρόνια, έκαναν εφέτος και το μεγάλο άλμα στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, οι οποίοι βλέπουν την ομάδα να προοδεύει με το πέρασμα των χρόνων και να διεκδικεί με αξιώσεις τίτλους.

Τα πράγματα, βέβαια, για τους φιλάθλους των «σπιρουνιών» δεν ήταν πάντα… ρόδινα, αφού δεκαετίες πριν είχαν βρεθεί στο επίκεντρο αντίπαλων οπαδών -κατά βάση ακροδεξιών πεποιθήσεων- που τραγουδούσαν αντισημιτικά συνθήματα.

Ο αντισημιτισμός αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες εκφράσεις ρατσισμού στα αγγλικά γήπεδα, σύμφωνα με την αντί-ρατσιστική οργάνωση «Kick It Out». Σύμφωνα με το βιβλίο «How Soccer Explains the World» («Πώς το ποδόσφαιρο εξηγεί τον κόσμο»), η Τότεναμ συνδέθηκε με το εβραϊκό στοιχείο από τη δεκαετία του 1920, γεγονός που είχε να κάνει με την ανθρωπογεωγραφία του Λονδίνου.

Η περιοχή του Στάμφορντ Χιλ, που βρίσκεται κοντά στην παλιά έδρα του συλλόγου, το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», αποτελούσε πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων, οι οποίοι ξεχώριζαν ως μία «κλειστή» κοινότητα που διατηρούσε την ορθόδοξη εβραϊκή πίστη και την παραδοσιακή ενδυμασία.

Το αποτέλεσμα ήταν με τα χρόνια ο σύλλογος να χαρακτηριστεί ως εβραϊκό κλαμπ από αντιπάλους και παρότι οι φίλαθλοι της ομάδας αντιδρούσαν αρχικά με αδιαφορία στα αντισημιτικά συνθήματα, στις αρχές της δεκαετίας του 80’ υπήρξαν οπαδοί που υιοθέτησαν αυτή την «ταμπέλα» ως αμυντικό μηχανισμό έναντι των υπολοίπων.

Η «ταμπέλα», οι αντιδράσεις και η θέση της Ομοσπονδίας

Χούλιγκανς του συλλόγου άρχισαν να συστήνονται ως «Yids» και «Yid Army» (σ. η λέξη «yid» είναι προσφώνηση για τους Εβραίους, που προέρχεται από τη γλώσσα Γίντις) και όταν το θέμα άρχισε να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες (αρνητικές) διαστάσεις κρίθηκε η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση.

Η Παγκόσμια Εβραϊκή Κοινότητα καταδίκασε την προφορά της λέξης στα γήπεδα ακόμα και ως αυτοχαρακτηρισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα του αντισημιτισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ για το σχετικό θέμα είχε πάρει θέση ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε τονίσει: «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να χρησιμοποιείται η λέξη «Yid» ως αυτοάμυνα από τους φίλους της Τότεναμ και τη χρήση της από άλλους οπαδούς προσβλητικά. Τα κηρύγματα μίσους πρέπει να διώκονται ακριβώς μόνο όταν τροφοδοτούνται από το μίσος».

Τα τελευταία χρόνια η αγγλική Ομοσπονδία αποφάσισε να εισάγει νέους κανονισμούς, προειδοποιώντας όσους οπαδούς χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη ότι κινδυνεύουν με ποινική δίωξη, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που συνελήφθησαν φίλαθλοι που αποφάσισαν να παρακούσουν τους κανονισμούς. Η συζήτηση για το σχετικό θέμα συνεχίζεται στην Αγγλία, όπως και ο κίνδυνος για έναν οπαδό των «σπιρουνιών» να βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις από τις Αρχές αν φωνάξει τη συγκεκριμένη λέξη σε κάποιο γήπεδο.