Ο Πογκμπά… ξανασυστήνεται!

Έπειτα από μία ταραχώδη περίοδο και αρκετές κόντρες με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο Γάλλος μέσος δείχνει να ξαναβρίσκει πλέον τον καλό του «εαυτό» και οδηγεί τη Γιουνάιτεντ στις επιτυχίες

Ο Πογκμπά… ξανασυστήνεται!

Θα περίμενε κανείς από το ξεκίνημα της εφετινής αγωνιστικής περιόδου το όνομα του Πολ Πογκμπά να πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο, προφανώς, θα ήθελε και ο ίδιος ο Γάλλος. Αντ’ αυτού όμως, τους προηγούμενους μήνες ο διεθνής άσος βρέθηκε στο επίκεντρο για την κόντρα του με τον πρώην τεχνικό του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζοσέ Μουρίνιο, η οποία μάλιστα έφτασε και σε οριακό σημείο, αφού πληροφορίες τον ήθελαν να έχει ζητήσει από τη διοίκηση να αποχωρήσει από το σύλλογο ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Σήμερα, έπειτα από την απόλυση του Πορτογάλου τεχνικού και την πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στο «τιμόνι» της ομάδας, όλα όσα προηγήθηκαν μοιάζουν για τον 25χρονο χαφ με ένα κακό όνειρο. Ή καλύτερα με έναν… εφιάλτη, από τον οποίο ξύπνησε και προσπάθησε να κοιτάξει μπροστά με αισιοδοξία το μέλλον. Το αποτέλεσμα; Στα τρία παιχνίδια της Γιουνάιτεντ με τον Νορβηγό στον πάγκο, ο Πογκμπά είναι σε όλα τα ματς ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του και με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις οδηγεί το σύλλογο από τη μία επιτυχία στην άλλη.

Πρώτα στο παιχνίδι με την Κάρντιφ όπου η Γιουνάιτεντ πέτυχε πέντε γκολ (5-1) σε αγώνα πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το τελευταίο ματς του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική της ηγεσία τον Μάη του 2013 (5-5 με τη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον), εν συνεχεία κόντρα στη Χάντερσφιλντ που ο Γάλλος πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του (3-1) και τέλος με την Μπόρνμουθ (4-1), όταν βρήκε άλλες δύο φορές το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα και άνοιξε το δρόμο στους «κόκκινους διαβόλους» για το τρίτο τους σερί τρίποντο στην Πρέμιερ Λιγκ υπό τις οδηγίες του Σόλσκιερ.

Πέρα από αυτά τα τέσσερα τέρματα στα τρία παιχνίδια, ο Γάλλος πιστώνεται άλλα τρία γκολ, καθώς προήλθαν από δικές του «ασίστ», ενώ η συνολική προσφορά του σε 7 γκολ αναμφισβήτητα τον κατέστησαν τον Δεκέμβρη του 2018 τον πιο αποτελεσματικό ποδοσφαιριστή στα μεγάλα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Μέσα σ’ όλα, για πρώτη φορά μετά τον Ρούνεϊ το 2012, ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε δις σε δύο διαδοχικά ματς πρωταθλήματος, ενώ σημειώνεται επίσης πως τα τρία γκολ που πέτυχε ο Πογκμπά στα τρία ματς με τον Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία, τα είχε πετύχει στα προηγούμενα… 17 του παιχνίδια με τον Μουρίνιο στον πάγκο!

Επίθεση, επίθεση, επίθεση…

Η αλήθεια είναι ότι ο Πογκμπά ουδέποτε κατάφερε να προσαρμοστεί με το αμυντικό αγωνιστικό στιλ του Μουρίνιο. Πολύ, δε, περισσότερο με τον ρόλο που του είχε αναθέσει ο Πορτογάλος τεχνικός στη μεσαία γραμμή, που δεν συμβάδιζε με τον αντίστοιχο που είχε στη Γιουβέντους όταν μεγαλουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Σόλσκιερ από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος από το ξεκίνημα της προπονητικής του πορείας στη Μάντσεστερ. «Θέλω οι ποδοσφαιριστές να παίζουν με θάρρος, να εκφράζονται στο γήπεδο, να παίρνουν ρίσκα... Θέλω να ξαναγίνουν παιδιά και ν’ απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο», είχε πει στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ακολουθώντας έτσι και τη συμβουλή που του είχε δώσει και ο Γουέιν Ρούνεϊ στην τελευταία τους συνομιλία πριν περάσει το κατώφλι του «Ολντ Τράφορντ» για να καθίσει στον πάγκο της Μάντσεστερ.

Η Γιουνάιτεντ, λοιπόν, άλλαξε… ρότα. Επέστρεψε στο επιθετικό στιλ παιχνιδιού και τα αποτελέσματα δεν φάνηκαν μόνο στις αναμετρήσεις της, όπου πέτυχε 12 γκολ σε τρία ματς πρωταθλήματος για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2011, αλλά κυρίως και στο κλίμα που επικρατεί πλέον στα αποδυτήριά της. «Όλοι στο σύλλογο απολαμβάνουν την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα κι αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Η ομάδα πρέπει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και να δουλεύει ο ένας για τον άλλο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον είμαστε πιο επιθετικοί, δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες και προσπαθούμε να αγωνιζόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έτσι θέλουμε να παίζουμε, επιθετικά», είπε πρόσφατα ο Πογκμπά.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στο «εσωτερικό» της ομάδας. Παράλληλα όμως και στο πρόσωπο του θρυλικού της προπονητή, του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον οποίο συνέλαβε ο τηλεοπτικός φακός να είναι ενθουσιασμένος με την «εικόνα» της Μάντσεστερ στο παιχνίδι κόντρα στην Μπόρνμουθ. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν ο σύλλογος θα καταφέρει να συνεχίσει αυτή την εξαιρετική του πορεία και αν θα προλάβει το «τρένο» του Τσάμπιονς Λιγκ, με την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα.

Το πρώτο σημαντικό τεστ θα είναι στις 13 του Γενάρη, όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» θα αναμετρηθούν στο Λονδίνο με την Τότεναμ του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, τον οποίο η διοίκηση της Μάντσεστερ έχει στο στόχαστρό της για τη θέση του μόνιμου προπονητή το καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι πλέον η Γιουνάιτεντ δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο…όπως και ο ίδιος ο Πογκμπά.