Τα… ιταλικά χρόνια του Ιμπραΐμοβιτς

Οι νέες διαπραγματεύσεις με τη Μίλαν και οι αναμνήσεις του Σουηδού από το διάστημα της θητείας του στους «μεγάλους» της γειτονικής μας χώρας

Τα… ιταλικά χρόνια του Ιμπραΐμοβιτς

Η περίπτωση της επιστροφής του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Μίλαν φαίνεται να απομακρύνεται, με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στην Ιταλία. Στις νέες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» και το πιθανότερο σενάριο, πλέον, είναι ο παίκτης να παραμείνει στους Λος Άντζελες Γκάλαξι και να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο των ΗΠΑ. Η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε ποδοσφαιρική «πατρίδα» του Σουηδού. Εκεί πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της λαμπρής του καριέρας, κατέκτησε τίτλους και γνώρισε την καθολική αποθέωση από τους οπαδούς - παρότι μάλιστα αγωνίστηκε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Από το 2012 που αποχώρησε για τελευταία φορά από την γειτονική μας χώρα, ουκ ολίγες φορές βρέθηκε πολύ κοντά στην επιστροφή του στη Σέριε Α. Εκ του αποτελέσματος, όμως, μέχρι σήμερα παραμένει ακόμα… με τις αναμνήσεις! Με τις αναμνήσεις από ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2004 και μάλιστα από έναν τραυματισμό του Φαν ντερ Φάαρτ…

Ο Φαν ντερ Φάαρτ, το Τορίνο και το «Calciopoli»

Έπειτα από μία τριετία στην Ολλανδία με τον Άγιαξ, κατά τα οποία «έφτιαξε» το όνομά του στο ποδοσφαιρικό «στερέωμα», το καλοκαίρι του 2004 μετακόμισε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ιταλία. Είχε προηγηθεί ένα χτύπημά του στον συμπαίκτη του στον «Αίαντα» Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ σε παιχνίδι της Ολλανδίας με τη Σουηδία και ο τελευταίος κατηγόρησε τον Ιμπραΐμοβιτς ότι τον τραυμάτισε εσκεμμένα. Η διοίκηση του «Αίαντα» αποφάσισε λίγες μέρες αργότερα να αποδεχτεί την πρόταση της Γιουβέντους για την πώληση του Σουηδού και το κόστος της μετακίνησης του παίκτη έφτασε τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Στη «Γηραιά Κυρία» ο Ιμπραΐμοβιτς μπήκε γρήγορα στην αρχική ενδεκάδα και άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα… μαλλιά! Πέτυχε 16 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο σύλλογο και βοήθησε τη «Γιούβε» να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα έφτασε και ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι «μπιανκονέρι» αποκλείστηκαν από τη Λίβερπουλ. Από την παρθενική του κιόλας σεζόν στην Ιταλία κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ξένου παίκτη της χρονιάς, ωστόσο το σκάνδαλο «Calciopoli» το 2006 και ο υποβιβασμός της Γιουβέντους τον οδήγησε τελικά στην… έξοδο.

Το παιδικό όνειρο και το κεφάλαιο «Μπαρτσελόνα»

Η Ίντερ δαπάνησε 24,8 εκατομμύρια ευρώ για τον πάρει από τη Γιουβέντους και ο Ιμπραΐμοβιτς κατά την υπογραφή του τετραετούς του συμβολαίου με τους «νερατζούρι» έκανε λόγο για ένα παιδικό όνειρο που είχε γίνει πλέον πραγματικότητα. Οι τίτλοι του στη Γιουβέντους είχαν διαγραφεί λόγω του σκανδάλου, ωστόσο και με την Ίντερ φόρεσε το «στέμμα» του πρωταθλητή που πλέον κανείς δεν μπορούσε να το του πάρει. Τρία χρόνια έμεινε συνολικά στους «νερατζούρι» και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα όπως επίσης και δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας. Πέτυχε 66 γκολ σε 117 εμφανίσεις του, έγινε (το 2007) ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο και το καλοκαίρι του 2009 πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα του με τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Λιονέλ Μέσι.

Οι Καταλανοί είχαν προσφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ και τον Σαμουέλ Ετό ως έμψυχο αντάλλαγμα για να αποκτήσουν τον «Ίμπρα», εκτοξεύοντας έτσι την αξία της μεταγραφής στα 75 εκατομμύρια. Η Ίντερ έκανε αποδεκτή την προσφορά και ο Σουηδός άνοιξε νέο «κεφάλαιο» στην καριέρα του. Η πορεία του, όμως, στους «μπλαουγκράνα» δεν έμελλε να εξελιχθεί όπως ο ίδιος την ήλπιζε. Οι… προστριβές του με τον τότε τεχνικό της «Μπάρτσα», Πεπ Γκουαρντιόλα, τον οδήγησαν στην «έξοδο» από το «Καμπ Νου» μόλις έναν χρόνο αργότερα και η Μίλαν προσφέρθηκε να τον εντάξει στο ρόστερ της με τη μορφή δανεισμού.

Γύρισε… για να ξαναφύγει

Με την επιστροφή του στην Ιταλία και το αγαπημένο του Μιλάνο ο Ιμπραΐμοβιτς ξαναβρήκε τον καλό του «εαυτό». Άφησε πίσω του όλα όσα γίνει στη Βαρκελώνη και άρχισε να σκοράρει εκ νέου… κατά ριπάς! Πέτυχε 14 γκολ σε 29 εμφανίσεις του στο Καμπιονάτο, κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους «ροσονέρι» και οι τελευταίοι ενεργοποίησαν την οψιόν απόκτησης των δικαιωμάτων του. Την επόμενη σεζόν ο «Ίμπρα» τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Σέριε Α με 28 γκολ σε 32 ματς. Όπως αποδείχτηκε όμως, κάπου εκεί έμελλε να ολοκληρωθεί και η πορεία του στα ιταλικά γήπεδα.

Το 2012 έγινε «βασιλιάς» στο Παρίσι φορώντας τη φανέλα της Παρί, στην οποία έμεινε τέσσερα χρόνια, για να ακολουθήσει η καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποιώντας έτσι ένα ακόμα όνειρό του, να αγωνιστεί στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Παρά τα δημοσιεύματα όμως που τον ήθελαν να επιστρέφει στην Ιταλία, τελικά πέρασε τον Ατλαντικό και μετακόμισε στους Γκάλαξι. Το τελευταίο διάστημα επέστρεψε και πάλι η συζήτηση περί μεταγραφής του σε σύλλογο του Καμπιονάτο. Αν θα γυρίσει, όμως, ο Σουηδός κάποια στιγμή και πάλι στην Ιταλία πριν κλείσει την καριέρα του, αυτό θα το δείξει η συνέχεια…