Ποιον ψήφισα για τη «Χρυσή Μπάλα»

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τη μεγάλη επιτυχία του Λούκας Μόντριτς να κατακτήσει το κορυφαίο και πλέον αριστοκρατικό βραβείο του κόσμου την "Χρυσή Μπάλα" ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2018 και ποιοι άλλοι το έχουν πάρει πριν από αυτόν...

Ποιον ψήφισα για τη «Χρυσή Μπάλα»

Σε μια εκπληκτική εκδήλωση στο μεγαλοπρεπές "Grand Palais" του Παρισιού (με παρουσιαστή τον Νταβίντ Ζινολά) ο Οίκος Αμαουρί και το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό “France Football”- που έχω την τιμή και την χαρά να εκπροσωπώ στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια- ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο 44ος ποδοσφαιριστής που πήρε το μεγαλύτερο και πλέον αριστοκρατικό βραβείο του κόσμου τη «Χρυσή Μπάλα».

Ο Μόντριτς είναι έτσι ο πρώτος Κροάτης που κατακτά το άκρως εντυπωσιακό και επιβλητικό αυτό βραβείο, ιδέα του παλιού αρχισυντάκτη του γαλλικού περιοδικού, Ζακ Φεράν το 1955.

Ο κεντρικός χαφ της πρωταθλήτριας Ευρώπης , Ρεάλ Μαδρίτης και φιναλίστ με την εθνική Κροατίας στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά (2 κορίτσια, 1 αγόρι) κυριάρχησε των αντιπάλων του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τις θαυμάσιες εμφανίσεις του Λούκα; Είναι τόσα πολλά … Πρώτα – πρώτα οι εξαιρετικές του επιδόσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του η Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει για Τρίτη σερί σαιζόν το κορυφαίο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Βοήθησε την εθνική του ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της να τερματίσει στην 2η θέση του Παγκοσμίου κυπέλλου (πίσω από την Γαλλία). Έπειτα αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ. Κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ΦΙΦΑ..

Χάρη στις απίθανες μπαλιές του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Ίσκο και ο Μπέιλ είχαν την δυνατότητα να στέλνουν ανελλειπώς την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα προσφέροντας νίκες και βαθμούς στην ομάδα τους. ‘Επαιξε αποφασιστικό ρόλο ο Μόντριτς εναντίον της Αργεντινής καθώς επίσης στα προημιτελικά και ημιτελικά. Γενικά ξεχώρισε με την προσωπικότητά του. Έδωσε …τέλος έτσι σε μία 10ετή «διαμάχη» ανάμεσα σε Μέσι και Ρονάλντο, καθώς τελευταίος παίκτης που είχε πάρει την «Χρυσή Μπάλα» πριν από τους δύο ήταν το 2007 ο βραζιλιάνος,Κακά !

Ο 33χρονος, Μόντριτς συγκέντρωσε 753 ψήφους, αφήνοντας αρκετά μακρυά τον περυσινό νικητή, Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος πήρε 576 ψήφους και ακόμη πιο πίσω τον τρίτο, γάλλο, Αντουάν Γκριεζμάν που έφτασε τις 414 ψήφους. Τέταρτος ήταν ο Μπαπέ (347) και 5ος ο Μέσι (280, τόσο χαμηλά είχε να βρεθεί από το 2007).

Έγινε έτσι ο 7ος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ ο οποίος παίρνει το εν λόγω έπαθλο.

Η κατάταξη του τα προηγούμενα χρόνια:
2016: 17ος

2017: 5ος

2018: Νικητής


Η γενική κατάταξη φέτος

Ο Μπαπέ

Λίγο πριν γιορτάσει τα 20 του γενέθλεια (στις 20 Δεκεμβρίου) ο Κιλιάν Μπαπέ πήρε το πρώτο του σπουδαίο έπαθλο: Το τρόπαιο «ΚΟΠΑ» που δόθηκε για πρώτη φορά φέτος και είναι στην μνήμη του πρώτου γάλλου ποδοσφαιριστή που κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα» του Ρειμόν Κοπά. Το έπαθλο αυτό δίδεται σε ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών. Ο νεαρός επιθετικός είχε μία καταπληκτική χρονιά. Βοήθησε την εθνική Γαλλίας να κατακτήσει το Μουντιάλ πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις . Την ομάδα του την Παρί Σεν Ζερμέν να πάρει τον τίτλο στην Γαλλία.

Ο Μπαπέ υπερίσχυσε των Χουσέμ Αουάρ, Πάτρικ Κουτρόνε, Τζάστιν Κλάιφερτ, Κρίστιαν Πούλισιτς, Τρέντ Αρνολντ , Ρίτσου Ντόαν, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Ροντρίγο και Αμαντού Χαιντάρα..Εδω ψήφισαν όχι 33 εν ζωή νικητές της «Χρυσής Μπάλας».

Η Νορβηγίδα

Παράλληλα από φέτος υπάρχει και «Χρυσή Μπάλα» για τις γυναίκες, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Γαλλικού περιοδικού, κάτι που σίγουρα άργησε κιόλας! Η μεγάλη νικήτρια ήταν η Νορβηγίδα επιθετικός της Λυών, Αντα Χέγκεμπεργκ .

Η Χέγκενμπεργκ είχε μία εξαίσια σαιζόν και υπερίσχυσε της δεύτερης, Περνί Χάρντερ της Βόλφσμπουργκ. Η Νορβηγίδα 23 ετών μόλις ανταμείβεται για το 2018 που ήταν πάρα πολύ παραγωγικό γι αυτήν. Σημείωσε 29 γκολ για λογαριασμό της Ολυμπίκ Λιονέ (σε 27 αγώνες D1 και C1 αμφότερα ). Βοήθησε την ομάδα της να αναδειχθεί για 4η φορά πρωταθλήτρια Γαλλίας (προπονητή της ο παλιός γάλλος διεθνής, Ρεινάλ Πεντρός) , αλλά και το 3ο πρωτάθλημα Ευρώπης, απέναντι στην Βόλφσμπουργκ.

Με έναν τέταρτο τίτλο πρωταθλητή της Γαλλίας με την ομάδα του Reynald Pedros, αλλά και το τρίτο πρωτάθλημα των πρωταθλητών του, με στόχο και αποφασιστικό πέρασμα στον τελικό ενάντια στο Wolfsburg. Επιβεβαιώνοντας ότι είναι περισσότερο από ένα μέρος του κόσμου και ότι θα είναι μια απεργιακή δύναμη για να παρακολουθήσουν τον επόμενο Ιούνιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία.

Tι ψήφισε ο Μάνος Σταραμόπουλος και γιατί…

1. Αντουάν Γκριεζμάν (Κροατία- Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο μικρόσωμος αλλά εκπληκτικός ποδοσφαιριστής συνέβαλε τα μέγιστα τόσο σχτην κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου από την εθνική Γαλλίας, όσο και του Γιουρόπα Λίγκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ηγέτης δίχως πολλά λόγια αλλά μεγάλη ουσία και αλτρουισμό στο παιχνίδι του. Πάνω απ όλα η επιτυχία της ομάδας.

6 βαθμοί

2. Λούκα Μόντριτς (Κροατία- Ρεάλ Μαδρίτης)

Αναμφισβήτητα ο ηγέτης εθνικής Κροατίας η οποία χάρη στην σπουδαία του εμφάνιση, έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου. Βεβαίως έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει για 3η συνεχή σαιζόν το Τσάμπιονς Λιγκ. Μία πραγματικά μεγάλη φυσιογνωμία που απαιτεί τον σεβασμό όλων.

4 βαθμοί

3. Ράφαελ Βαράν

Είναι καιρός πλέον να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και στους ποδοσφαιριστές που προσφέρουν πάρα πολλά, και φαίνονται …λιγότερο στο φίλαθλο κοινό. Δηλαδή τους αμυντικούς, οι οποίοι παίζουν κατά την προσωπική μας άποψη, τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της ομάδας τους. Και ο στόπερ έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στην Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και στην εθνική Γαλλίας που κατέκτησε το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο.

3 βαθμοί

4. Cristiano Ronaldo

Έπαιξε σημαντικό ρόλο με τα τέρματα που σημείωσε και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για 3η σερί σαιζόν τα τελευταία χρόνια.

Βαθμοί 2

5. Μοχάμεντ Σαλάχ

Ο Αιγύπτιος επιθετικός κατά κοινή ομολογία είχε μία καταπληκτική σαιζόν με την φανέλλα της Λίβερπουλ, την οποία βοήθησε σημαντικά να φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Βαθμός 1

Οι νικητές από το 1956 έως σήμερα είναι :


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo