Πώς ο Μαρότα σκοπεύει να κάνει την Ίντερ - Γιουβέντους!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τι πρόσφερε στην Γιουβέντους ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός της διευθυντής, Τζιουζέπε Μαρότα και τι προτίθεται να παρουσιάσει τώρα στη νέα του ομάδα, την Ίντερ

Πώς ο Μαρότα σκοπεύει να κάνει την Ίντερ - Γιουβέντους!

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μεταγραφές δεν κάνουν μόνο οι ποδοσφαιριστές. Κάνουν και οι παράγοντες. Ποιος μπορεί να μην θυμάται την Τσέλσι η οποία είχε πάρει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον εκτελεστικό της διευθυντή, Κένιον;

Τώρα λοιπόν η μεταγραφή που έχει συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας ακούει στο όνομα Τζιουζέπε Μαρότα. Ο έμπειρος εκτελεστικός διευθυντής της Γιουβέντους που μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του, Φάμπιο Παράτιτσι έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε η «γηραιά κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου να εντάξει στο δυναμικό της τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο Μαρότα λοιπόν που τον είχε πάρει κοντά του στην Γιουβέντους ο Αντρέα Ανιέλι το καλοκαίρι του 2010 προερχόμενος από την Σαμπντόρια, έδωσε αρκετά στην λαοφιλέστερη ομάδα της γείτονας χώρας. Την σαιζόν 2010-11 η Γιουβέντους παρουσίασε ισολογισμό με κύκλο εργασιών ύψους 172 εκ. ευρώ. Ενώ τόσο στη σαιζόν 2016-17, όσο και σ αυτή του 2017-18 τα έσοδά της ξεπερνούσαν τα 500 εκ.ευρώ, τριπλασιάζοντας και στις δύο περιπτώσεις τον αριθμό των 8 πρώτων σαιζόν. Σε όλα αυτά η παρουσία του Μαρότα ήταν κάτι περισσότερο από καταλυτική. Ουσιαστικά ήταν ο πρωταγωνιστής τόσο της φωτιζόμενης εμπορικής διοίκησης των μπιανκονέρι, όσο και των αποτελεσμάτων της ομάδας μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Η Γιουβέντους με την παρουσία του Μαρότα είναι γεγονός κυριάρχησε στο Ιταλικό πρωτάθλημα τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο 61χρονος (γεννήθηκε στις 25/3/1957) Μαρότα που εντάχθηκε στην «γηραιά κυρία» τον Μάιο του 2010 όταν ο Ανιέλι ανέλαβε την προεδρία της, ήταν αυτός που κινούσε τα «νήματα» στην ιταλική ομάδα. Κοντά του την ίδια περίοδο η Γιουβέντους πήρε ως ελεύθερο από την Μίλαν, τον διεθνή μέσο, Αντρέα Πίρλο. Τον διεθνή Χιλιανό χαφ, Αρτούρο Βιδάλ από την Μπάγερ Λεβερκούζεν (αντί του ποσού των 12,5 εκ.ευρώ) , τον Ελβετό ακραίο μπακ, Στέφαν Λιχστάινερ από την Λάτσιο (αντί 10 εκ.ευρώ). Ένα χρόνο αργότερα με μία εκπληκτική ενέργεια πήρε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ελεύθερο τον γάλλο, Πολ Πογκμπά κατάβάλλοντας μόλις 1 εκ.ευρώ ως τροφεία! Στη συνέχεια ο Μαρότα δίχως να ξοδεύει αλόγιστα χρήματα, φρόντισε και ενέταξε στο δυναμικό των «μπιανκονέρι» και τους Ντάνι Άλβες, Φερνάντο Γιορέντε (ασχέτως αν προσέφερε ελάχιστα), Εμρέ Τζαν, τον Σάμι Κεντίρα.Βεβαίως πήρε κι άλλους με πολλά περισσότερα όπως τον Ιγκουαίν (92 εκ.ευρώ από Νάπολι) και τον Ντιμπάλα (με 30 εκ.ευρώ από Παλέρμο).

Παράλληλα ήταν κι ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποφάσεις: Επί ημερών του ουσιαστικά απομακρύνθηκε ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, όπως και ο διεθνής τερματοφύλακας, Τζιανλουίτζι Μπουφόν αλλά και ο διεθνής μέσος, Κλάουντιο Μαρκίσιο.

Ο Μαρότα που διαδέχθηκε στην Γιουβέντους τον Ζαν-Κλοντ Μπλάν (έχει πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν) είχε πάρει μαζί του από την Σαμπντόρια τον Φάμπιο Παράτιτσι ως επικεφαλής του τμήματος νέων ταλέντων και ο οποίος αναμένεται να πάρει τώρα την θέση του, αλλά με όχι τόσο υψηλές αρμοδιότητες όπως ο προκάτοχός του.

Οι σχέσεις του Μαρότα με την Γιουβέντους άρχισαν να παρουσιάζουν «σύννεφα» από το καλοκαίρι. Τότε που ο Ανιέλι ενώ αρχικά «άκουγε» τον άμεσο συνεργάτη του και βάδιζε σιγά-σιγά, αποφάσισε να μπει μπροστά και να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό». Αυτός ήταν που πέταξε με τον προσωπικό του αεροπλάνο στην Καλαμάτα και πήρε τον Κριστιάνο Ρονάλντο δίνοντας 100 εκ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης…

Από εκεί φαινόταν πως υπήρχε πρόβλημα ανάμεσά τους. Και ο Μαρότα που στην «γηραιά κυρία» αμοιβόταν με 1,5 εκ. ευρώ καθαρά ετησίως, άρχισε να κοιτάει κι αλλού. Οπότε η νέα ηγεσία της Ίντερ η οποία έχει αποφασίσει να συναγωνισθεί λίαν συντόμως την Γιουβέντους με το νέο της πρόεδρο, Στίβεν Ζάνγκ κινήθηκε γρήγορα και συμφώνησε με τον Μαρότα να αναλάβει τον ρόλο του Εκτελεστικού διευθυντή στην ομάδα του Μιλάνου. Οι ετήσιες απολαβές του θα ανέρχονται στα 3,5 εκ. ευρώ καθαρά, ενώ επισήμως θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου. Από την Γιουβέντους ουσιαστικά έχει αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου…

Στη νέα του ομάδα θα έχει κοντά του, τον Πιέρο Αουσίλιο (τεχνικός διευθυντής) και τον Αντονέλο δύο ανθρώπους που τους έχει διαλέξει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ίντερ, Στίβεν Ζάνγκ.

Ο Μαρότα που έχει σημαντική εμπειρία και εκπληκτικό πρόγραμμα για τα οικονομικά ενός συλλόγου, αφού όλοι πλέον γνωρίζουν πόσο συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών της Γιουβέντους έχει ξεκινήσει το πλάνο για τη δημιουργία μίας ισχυρής Ίντερ, ώστε να την φέρει ξανά στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Κυρίως στην Ευρώπη και παράλληλα να κτυπήσει την μεγάλη της αντίπαλο, Γιουβέντους. Στο στόχαστρό του είναι ο Σάντρο Τονάλι , 18 ετών μέσος της Μπρέσια, που κοστολογείται περίπου 20 εκ. ευρώ. Τον αργεντινό, αριστερό ακραίο επιθετικό της Ουντινέζε, Ροντρίγο Ντε Πάουλ που εκτιμάται πως μ ένα ποσό της τάξης των 30 εκ.ευρώ μπορεί να τον αποκτήσει καθώς επίσης τον αριστερό χαφ της Παρί Σεν Ζερμέν, Άνχελ Ντι Μαρία και τον γάλλο, επιθετικό της Μάν. Γιουνάιτεντ, Αντονί Μαρσιάλ..

Η αντεπίθεση του Μαρότα φαίνεται πως ξεκίνησε…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo