Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης: Η ιστορία, η έχθρα, οι αριθμοί

Η ιστορική αντιπαλότητα των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ και οι αριθμοί του Clasico... No 255!

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης: Η ιστορία, η έχθρα, οι αριθμοί

Εκτός από τρόπαια, προσωπικά και ομαδικά ρεκόρ, η ιστορία του ποδοσφαίρου βασίζεται σε μεγάλες αντιπαλότητες. Δίχως άλλο μία από τις πιο θεαματικές είναι αυτή μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, στη συνάντηση που είναι γνωστή ως «El Clásico».

Μία παγκόσμια αναμέτρηση, προγραμματισμένη το απόγευμα του Σαββάτου (28/10, 17:15), στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης «Λουίς Κομπανίς», στο λόφο Μοντζουίκ, λόγω των έργων που γίνονται στο «Καμπ Νου».

Το ξεκίνημα

Η Μπαρτσελόνα ιδρύθηκε το 1899 και η Ρεάλ Μαδρίτης τρία χρόνια αργότερα, το 1902. Αργότερα εκείνη τη χρονιά παίχτηκε το πρώτο «El Clásico» στη «Concurso Madrid de Foot-Ball Association», ένα παιχνίδι που έληξε με νίκη (3-1) της Μπαρτσελόνα. Η πλειοψηφία των αρχικών αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων ήταν φιλικά, δεδομένου ότι η LaLiga δεν είχε ακόμη σχηματιστεί και η μόνη εθνική διοργάνωση ήταν το Κύπελλο.
Η πρώτη τους επίσημη αναμέτρηση ήταν για το Copa del Rey το 1916, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου 1929 έγινε εκείνη για το πρωτάθλημα (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2).

«EL Clasico» No 255

Το σημερινό είναι το «Clasico» Νο 255 σε όλες τις διοργανώσεις, όπως αναφέρει η Μπαρσελόνα και Νο 187 στη LaLiga. Το πρώτο όμως που θα γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης. Είναι η «μητέρα των μαχών», έστω κι αν η υπόθεση-τίτλος είναι ακόμη νωρίς να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ένας ξεχωριστός αγώνας

Ένας αγώνας που μπορεί να μην ακολουθεί την ετυμολογία των Άγγλων για τον όρο ντέρμπι, αφού πρόκειται για αναμέτρηση ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών πόλεων, όμως σίγουρα όλοι θα έκαναν μια... εξαίρεση για το «Clasico». Ένα παιχνίδι που αντικατοπτρίζει την αντιπαλότητα που ξεφεύγει από τα όρια του γηπέδου, αγγίζει την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.

Η Ρεάλ είναι η ομάδα του δικτάτορα Φράνκο, οι εξέδρες στη Βαρκελώνη ήταν μέρος αντίστασης, σύμβολο υπερηφάνειας και ελπίδας. Η Ρεάλ Μαδρίτης με την ολόλευκη στολή της εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ενωμένη και αδιαίρετη Ισπανία, η Μπαρτσελόνα επιδεικνύει περήφανα την καταλανική σημαία στη φανέλα της ως σύμβολο του διαρκούς αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Είναι μία συνάντηση ανάμεσα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της Καταλονίας, που αναζητά την ανεξαρτησία της. Μία έχθρα τους θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο του αθλητισμού.

Ματς αξίας 1,892 δισεκατομμύριων ευρώ

Ένα παιχνίδι αξίας 1,892 δισεκατομμυρίων ευρώ, μιας και η αξία της Μπαρτσελόνα 862 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκείνη της Ρεάλ Μαδρίτης είναι 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η ειδικευμένη ιστοσελίδα transfertmarkt.de.
H Ρεάλ Μαδρίτης είναι, σύμφωνα με το «Forbes"», είναι ο 11ος πιο ακριβή σύλλογος στον κόσμο -σε όλα τα αθλήματα- με εκτιμώμενη αξία 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, πρώτη από όλους ου συλλόγους ποδοσφαίρου, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι 18η με αξία 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρεάλ 101 τρόπαια, η Μπαρτσελόνα 99

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια (101), εκ των οποίων 35 πρωταθλήματα, ενώ η Μπαρτσελόνα έχει 99 τρόπαια (27 πρωταθλήματα).


Μπέλιγχαμ ο ακριβότερος με αξία 150 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πέδρι με εκτιμώμενη αξία 100 εκατομμύρια ευρώ είναι ο ακριβότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ 150 εκατομμύρια ευρώ, ο πιο ακριβός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα έχει μέσο όρο ηλικίας 26,6 χρόνια και η Ρεάλ Μαδρίτης 27,7, 16 οι διεθνείς των Καταλανών, 19 των Μαδριλένων, 10 και 15 οι ξένοι για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.

Η εποχή Clasico μετά Μέσι και Ρονάλντο

Toν Οκτώβριο του 2018, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2007, υπήρξε «El Clasico χωρίς Μέσι (ήταν τραυματίας) και Κριστιάνο Ρονάλντο (έπαιζε στη Γιουβέντους). Από την σεζόν 2021/22, όταν ο Μέσι πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, δεν υπάρχει ούτε ο Αργεντινός στο «Clasico».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110