Mεγάλο φαβορί για την προεδρία της ΟΥΕΦΑ o Αλεκσάντερ Τσεφερίν

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει γιατί με τα σημερινά δεδομένα ο Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσεφερίν θα υπερισχύσει ξανά στις εκλογές της προεδρίας της ΟΥΕΦΑ

Mεγάλο φαβορί για την προεδρία της ΟΥΕΦΑ o Αλεκσάντερ Τσεφερίν

Με το…καλημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για να διεκδικήσει πάλι το αξίωμα του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, ο νυν κορυφαίος διοικητικός της ηγέτης, Αλεκσάντερ Τσεφερίν βγήκαν αμέσως και οι πρώτοι υποστηρικτές του!

Η Τουρκία με ανακοίνωσή της, στηρίζει τον Σλοβένο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στη νέα του κίνηση να θέσει ξανά υποψηφιότητα, ώστε να διοικήσει αυτή τη φορά 4 χρόνια- ολόκληρη θητεία- κι όχι 2,5 όπως ήταν η τωρινή. Καθώς ουσιαστικά ήταν στον προεδρικό θώκο για το εναπομείναν διάστημα της θητείας του Γάλλου, Μισέλ Πλατινί (πριν αποπεμφθεί λόγω του σκανδάλου της ΦΙΦΑ).

Ο 50χρονος Σλοβένος δικηγόρος, ανέλαβε την προεδρία της ΟΥΕΦΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Έκτακτη Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλιαγμένη σε πολυτελές ξενοδοχείο και φυσικά έδωσαν το παρόν τους όλοι οι πρόεδροι των 55 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Τότε ο Αλεκσάντερ Τσεφερίν είχε υπερισχύσει με ψήφους 42 έναντι 13 του τότε προέδρου της Ολλανδικής ομοσπονδίας και μέλους της εκτελεστικής της επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, Μίχελ Φαν Πράαγκ ο οποίος μετά έγινε αυτομάτως και ένας από τους οκτώ αντιπροέδρους της FIFA.

Ελλάδα Τουρκία μαζί …

Τώρα λοιπόν ο κ. Τσεφερίν που τον είχε στηρίξει και η Ελλάδα και φυσικά θα το κάνει πάλι και σωστά θα πράξει, θα έχει επίσης την υποστήριξη (πέραν των Τούρκων) άλλων 9 εθνικών ομοσπονδιών – τουλάχιστον για την αρχή- εκτός της δικής του Σλοβενίας.

Πρώτα – πρώτα της ισχυρής Ιταλίας που με την ομοσπονδία να βγάζει και ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον Τσεφερίν, ο οποίος με τις αποφάσεις του έχει καταστήσει την ΟΥΕΦΑ, ακόμη πιο δυνατή στην παγκόσμια σκηνή, δια μέσω της ανάπτυξης των συλλόγων . Προφανώς εννοεί ότι αφού και η γείτονα χώρα έχει απευθείας 4 ομάδες στους ομίλους καλά είναι γι αυτήν και έχει κάθε δίκιο να τον υποστηρίζει. Η Ιταλία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια επί προεδρίας του

Έπειτα είναι οι ομοσπονδίες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, των Νήσων Φερόε, της Ισλανδίας , της Βουλγαρίας, της Σερβίας , της Ιρλανδίας .

Στήριξη επισήμως στον κ. Τσεφερίν εξέδωσε όπως προαναφέραμε και η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF) με επίσημη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της. Θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σλοβένου κορυφαίου παράγοντα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, στις εκλογές της προεδρίας της UEFA που θα πραγματοποιηθούν στην «Αιώνια Πόλη» το 2019. Οι Τούρκοι αυτή στιγμή διεκδικούν με μεγάλες μάλιστα πιθανότητες την ανάληψη της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2024 και ποντάρουν πολλά στον Σλοβένο κορυφαίο παράγοντα.

Τα νέα σημαντικά ζητήματα

Τα πλέον σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ –μεγάλο φαβορί φυσικά ο κ. Τσεφερίν- από τις εκλογές της 7ης Φεβρουαρίου του 2019, στην Ρώμη και μετά, είναι:

1. Η επιρροή στην ECA (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων που προΐσταται ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι) σχετικά με την διαμόρφωση του Τσάμπιονς λιγκ για τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια της περιόδου 2021-24 ίσως και παραπάνω, όπου και οι Γάλλοι έχουν κινηθεί δυναμικά για να έχουν κι αυτοί 4 ομάδες απευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οπότε αν γίνει κι αυτό, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των εισιτηρίων δια μέσω των προκριματικών..

2. Η συμμετοχή καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΦΙΦΑ για την Επέκταση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων (πιθανότατα από το 2012 και μετά) . Η προσφορά της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κάνει λόγο για 12ετή συμφωνία που θα αποφέρει στις συμμετέχουσες ομάδες (και στην ίδια φυσικά) ένα ποσό της τάξης των 25 δις ευρώ!!!

Τα χρήματα αυτά θα μοιράζονται ανά ομάδα, που το λιγότερο που εισπράττει για διάστημα 15 ημερών ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ!!! (δύσκολα θα βρεθεί πρόεδρος ή ιδιοκτήτης να πεί όχι…)

3. Και τρίτον η Δημιουργία ενός παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εθνών (αντίστοιχο δηλαδή του Nations league, που ξεκινά λίαν συντόμως).

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να μπορεί κάποιος να κοντράρει τον Σλοβένο παράγοντα. Μοναδική ίσως περίπτωση που θα μπορούσε να περιπλέξει κάπως τα πράγματα είναι να μπει στην μέση ο Μισέλ Πλατινί. Ο γάλλος πρώην πρόεδρος , μπορεί να δικαιώθηκε από την Εισαγγελία της Ελβετίας – δεν μπορεί να καταδικασθεί κάποιος δίχως να υπάρχουν αποδείξεις ήταν η απόφαση του Εισαγγελέα- ωστόσο πρέπει να του μειώσει ή να του εξαφανίσει την ποινή (απομένουν άλλα 2 χρόνια) και το CAS (Τριμμελές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης), ειδάλλως δεν επιστρέφει στο ποδόσφαιρο…

Οπότε πάντα με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει αντίπαλος να προβληματίσει τον κ. Τσεφερίν.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo