Το «φαινόμενο» Χάρι Κέιν

Η διαδρομή του 24χρονου ηγέτη της Τότεναμ από την… αφάνεια ως την παγκόσμια ποδοσφαιρική καταξίωση.

Το «φαινόμενο» Χάρι Κέιν

Έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικής Μελέτης (CIES) ανακοίνωσε προ ημερών τους ακριβότερους ποδοσφαιριστές στο Κόσμο (βάσει της αντικειμενικής τους αξίας όπως προέκυψε από την ηλικία, τα γκολ και το συμβόλαιό τους), κατατάσσοντας τον επιθετικό της Τότεναμ, Χάρι Κέιν, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με 201,2 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι όμως για ακόμα ένα καλοκαίρι το όνομα του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας βρέθηκε στο στόχαστρο ουκ ολίγων ευρωπαϊκών συλλόγων, εν τούτοις η ομάδα του όχι μόνο δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο να τον παραχωρήσει, ώστε να δει το ταμείο της να... ξεχειλίζει από εκατομμύρια, αλλά του ανανέωσε χθες (08/06) το συμβόλαιο και τον «έδεσε» στην αγγλική πρωτεύουσα ως το καλοκαίρι του 2024!

Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» ο Κέιν δεν είδε ομάδες «στρώνουν» εκατομμύρια στα πόδια του και να δίνουν μάχη για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Αντίθετα, τον προέτρεπαν να ασχοληθεί με κάτι άλλο… εκτός από το ποδόσφαιρο, μιας και θεωρούσαν ότι δεν ήταν αρκετά καλός για να ασχοληθεί με το άθλημα! Ο ίδιος όχι μόνο δεν τους άκουσε, αλλά με τη μέχρι τώρα πορεία του απέδειξε πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν πιστεύεις και δουλεύεις σκληρά γι’ αυτά

Τα 15 λεπτά προς το πεπρωμένο του και η Άρσεναλ

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1993 στο Γουόλθαμστοουμ του Λονδίνου, μόλις δεκαπέντε λεπτά από το… πεπρωμένο του, το γήπεδο της Τότεναμ, το Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» στην τοπική ομάδα Ρίτζγουεϊ Ρόβερς και σε ηλικία οκτώ ετών σκάουτερ της Άρσεναλ τον ανακάλυψε και τον κάλεσε στις ακαδημίες των «κανονιέρηδων». Στη μισητή αντίπαλο της Τότεναμ, ο Κέιν έκατσε μόλις έναν χρόνο και τον έδιωξαν, αφού πίστευαν ότι δεν ήταν αρκετά καλός, ενώ στη συνέχεια δοκιμάστηκε στους «πετεινούς» αλλά ούτε εκεί έπεισε με το ταλέντο του. Το 2004 πήγε στις ακαδημίες της Γουότφορντ, ώσπου σε ηλικία 11 ετών του δόθηκε τελικά νέα ευκαιρία να δοκιμαστεί για δεύτερη φορά στην Τότεναμ. Η δεύτερη αποδείχτηκε και τυχερή, καθώς κατάφερε να ενταχθεί στις τάξεις των Λονδρέζων.

Στις ακαδημίες της Τότεναμ ξεκίνησε ως αμυντικός χαφ και στη συνέχεια ως μεσοεπιθετικός, αλλά κανείς στην ομάδα δεν περίμενε πως ο νεαρός Κέιν θα μπορούσε να κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή. Δεν ήταν και το πιο ανεπτυγμένο παιδί, ούτε γρήγορος αλλά ούτε και αλτικός. «Όπλο» του όμως ήταν η συνεχή του επιθυμία να βελτιώνει διάφορες πτυχές του παιχνιδιού του, κάτι που παραδέχονταν όλοι όσοι συνεργάζονταν μαζί του στο σύλλογο. Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσπαθεί. Την περίοδο 2008-09 ως επιθετικός πλέον έπαιξε στην ομάδα της Τότεναμ κάτω των 16 ετών και τον Ιούλιο του 2009 κατάφερε τελικά να πάρει υποτροφία και να μείνει στην ομάδα.

Το επαγγελματικό συμβόλαιο, ο ΠΑΟΚ και οι δανεισμοί

Τη σεζόν 2009-10 ο Κέιν αγωνίστηκε σε 22 αναμετρήσεις στην ομάδα κάτω των 18 ετών της Τότεναμ και πέτυχε 18 γκολ, που αποτέλεσαν «εισιτήριο» για το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στους «πετεινούς». Από τον Γενάρη όμως του 2011 ως το 2013 ξεκίνησαν οι δανεισμοί του σε άλλες ομάδες του Νησιού. Πρώτη που τον ενέταξε στο δυναμικό της ήταν η Λέιτον Όριεντ για έξι μήνες και με την επιστροφή του στην Τότεναμ έπειτα από την ολοκλήρωση του δανεισμού του, φόρεσε τον Αύγουστο του 2011 για παρθενική φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας της αγαπημένης του ομάδας στη ρεβάνς του 5-0 με τη Χαρτς για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Στη φάση των ομίλων του θεσμού αντιμετώπισε και τον ΠΑΟΚ, τόσο στο ματς της Τούμπας (0-0) όσο και στο Λονδίνο στην ήττα με 1-2. Το πρώτο του τέρμα στους λονδρέζους ήρθε τελικά στο 4-0 επί της Σαμρόκ Ρόβερς στις 15 Δεκεμβρίου του 2011 και λίγες μέρες αργότερα κλήθηκε για δεύτερη φορά να αποχωρήσει από το σύλλογο και να μετακομίσει δανεικός. Επόμενος «σταθμός» του ήταν η Μίλγουολ, για να πάρουν στη συνέχεια σειρά η Νόριτς και η Λέστερ.

Ο «τυφώνας» Κέιν και ο Αστέρας Τρίπολης

Από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι σήμερα ο Κέιν όχι μόνο δεν ξαναέφυγε από την Τότεναμ, αλλά σταδιακά άρχισε να γράφει με «χρυσά» γράμμα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Κέρδισε την πρώτη του κλήση σε βασικό σχήμα της Τότεναμ σε ματς πρωταθλήματος στη νίκη με 5-1 απέναντι στη Σάντερλαντ τον Απρίλη του 2014 και ολοκλήρωσε τη σεζόν με τρία γκολ σε 10 ματς στην κατηγορία. Την επόμενη χρονιά (2014-15) ο «τυφώνας» Κέιν άρχισε τη μεγάλη του δράση…

Σε 34 αγώνας πρωταθλήματος σημείωσε 21 τέρματα, όντας δεύτερος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ πίσω από τον Αγκουέρο της Μάντσεστερ Σίτι που είχε πέντε περισσότερα, ενώ συνολικά σε 51 αγώνες είχε βρει 31 φορές το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτό που δεν κατάφερε βέβαια, ήταν να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο, καθώς παρότι έφτασε ως τον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας εν τέλει οι «πετεινοί» ηττήθηκαν με 2-0 από την Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ.

Παράλληλα, την περίοδο εκείνη (2014-15) ο Κέιν βρέθηκε και αντιμέτωπος και με τον Αστέρα Τρίπολης. Τον Οκτώβρη του 2014 πανηγύρισε το παρθενικό του επαγγελματικό χατ-τρικ στο 5-1 επί του Αστέρα στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, το μοναδικό γκολ του Αστέρα στο παιχνίδι είχε πετύχει ο Μπαράλες με φάουλ στο 89’, έχοντας απέναντί του ως πορτιέρο τον... Κέιν, ο οποίος είχε πάρει την θέση του τερματοφύλακα Γιορίς που αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Η καθιέρωση και το περιβραχιόνιο του αρχηγού

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Κέιν με τη φανέλα της Τότεναμ είχαν ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί στο βασικό σχήμα των «πετεινών» και το όνειρο του νεαρού Άγγλου επιθετικού είχε ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Στο παιχνίδι κόντρα στη Μπέρνλι (0-0) στο Τερφ Μουρ στις 5 Απριλίου φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας της καρδιάς του στο «στείρο» 0-0, ενώ λίγο αργότερα σκόραρε στο 3-1 επί της Νιουκάστλ κι έγινε ο πρώτος παίκτης της Τότεναμ μετά τον Γκάρι Λίνεκερ (τη σεζόν 1991-92) που συμπλήρωσε 30 γκολ στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

Από την επόμενη περίοδο (2015-2016) το περιβραχιόνιο του αρχηγού ήταν πλέον μόνιμα στο μπράτσο του, ενώ με αφορμή την αποχώρηση του Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ ο ίδιος αποφάσισε να αποχωριστεί τη φανέλα με το νούμερο «18» και να πάρει το «10». Ο προπονητής του, Μαουρίσιο Ποκετίνο, από την αρχή ότι ήθελε να μια φτιάξει μια ομάδα που θα στηρίζεται σε νέους Άγγλους ποδοσφαιριστές και ο Κέιν τον δικαίωσε πρώτος και καλύτερος. Στην Πρέμιερ Λιγκ η Τότεναμ πάλεψε εκείνη τη σεζόν για τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος από το 1961. Ο Κέιν για παρθενική φορά στην καριέρα του αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην κατηγορία με 25 γκολ (ένα περισσότερο από τον δεύτερο Αγκουέρο), αλλά προς το τέλος της περιόδου οι «πετεινοί» δεν άντεξαν να ακολουθούν την ασταμάτητη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και ανέβηκε αυτή στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο Κέιν των ρεκόρ

Ο Άγγλος φορ συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα και δεν άργησε να γίνει ο τέταρτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ μετά τους Άλαν Σίρερ, Τιερί Ανρί και Ρουντ Φαν Νίστελροϊ που έφτασε τα 20 γκολ για τρίτη σερί χρονιά. Ολοκλήρωσε τελικά την περσινή σεζόν (2016/17) στα 29 γκολ όντας για ακόμα μία φορά πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, με την Τότεναμ να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με επτά πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε.

Η δράση του «τυφώνα» Κέιν συνεχίστηκε και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Έγραψε μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην επαγγελματική του καριέρα, όταν σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στη Σαουθάμπτον καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του Άλαν Σίρερ φτάνοντας τα 39 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ σε ένα ημερολογιακό έτος, ενώ παράλληλα ξεπέρασε και τον Λιονέλ Μέσι στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ για το 2017, έχοντας βρει δίχτυα 56 φορές.

Τον περασμένο Γενάρη με τα δυο του τέρματα κόντρα στην Εβερτον έφτασε τα 98 στην Πρέμιερ Λιγκ και βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ της Τότεναμ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω του τον Τέντι Σέριγχαμ (με 97 γκολ), ενώ έναν μήνα αργότερα πέτυχε και το 100ο του γκολ στην κατηγορία στο 2-2 με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Τελικά, με την Τότεναμ να τερματίζει στην τρίτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, ο ίδιος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος (πίσω από τον Σαλάχ της Λίβερπουλ) με 30 γκολ σε 37 εμφανίσεις, ενώ συνολικά έφτασε τα 41 τέρματα σε 48 ματς στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις…