Οι ποδοσφαιριστές, τα γαϊδουράκια και ο σαμαράς

«Ο καλός ο σαμαράς σκέφτεται και τον γάιδαρο»: παροιμία άγνωστη στη Νιόν της Ελβετίας. Γράφει ο Κώστας Μπελιάς.

Οι ποδοσφαιριστές, τα γαϊδουράκια και ο σαμαράς

Γάιδαρος, γάδαρος ή γαϊδούρι, στο θηλυκό γένος γαϊδάρα, γαδάρα ή γαϊδούρα και στα αρχαία ελληνικά όνος. Πρόκειται για το συμπαθές και πασίγνωστο κατοικίδιο εξημερωμένο θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη περισσοδάκτυλα. Η επιστημονική ονομασία του είναι Equus asinus, είναι δηλαδή ένα είδος του γένους «άλογο» (Ίππος - Equus). Πρόκειται για ζώο που φημίζεται για την παροιμιώδη υπομονή του. Αποτελεί επίσης σύμβολο ταπεινότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο και πάλι τα συμπαθητικά αυτά ζωάκια λόγω όσων έχουν υποστεί στη Σαντορίνη. Εκεί όπου κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες ανεβαίνουν στην πλάτη γαϊδουριών και κάνουν τη διαδρομή με τα 600 σκαλοπάτια στην απόκρημνη πλευρά του νησιού. Γαϊδούρια δηλαδή... φορτωμένα στον ανήφορο.

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους» έλεγε η καμπάνια που έγινε πρόσφατα για τα συμπαθή τετράποδα του νησιού. Αυτά που έπειτα από πολλά χρόνια κακοποίησης έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές και φυσικά εξάντληση.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, διαβάζοντας τούτες τις αράδες, αν όντως στα χέρια του κρατά το «ΦΩΣ» και, εν πάση περιπτώσει, τι σχέση έχει ο γάιδαρος ~και δη ο γάιδαρος της Σαντορίνης~ με το ποδόσφαιρο.

Μπορείς να το πεις και δημοσιογραφική διαστροφή. Διότι η σκέψη πήγε στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης και στην καμπάνια με σύνθημα «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους», διαβάζοντας το σχέδιο της ΟΥΕΦΑ για επανέναρξη της Σούπερ Λίγκας όπως και άλλων λιγκών. Ένα σχέδιο που κάνει λόγο για επανέναρξη των προπονήσεων προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, επανέναρξη των αγώνων (κεκλεισμένων των θυρών) στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ολοκλήρωση των πλέι οφ/πλέι άουτ και των τριών αγώνων του Κυπέλλου (δεύτεροι ημιτελικοί και τελικός) έως το τέλος Ιουλίου ή το αργότερο έως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, περίοδο ξεκούρασης μόλις 10-12 ημερών και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο έναρξη του πρωταθλήματος 2020-21.

Με πολύ λιγότερα λόγια, όλο αυτό μπορείς να το πεις και κακοποίηση του ποδοσφαιριστή. Αν μάλιστα σκεφτείς ότι όλα αυτά θα συμβαίνουν με θερμοκρασίες καλοκαιρινές, τότε μπορείς να το παρομοιάσεις και με την κακοποίηση που έχουν υποστεί τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη.

Η ΟΥΕΦΑ βλέπει προφανώς ως εργαλεία τούς ποδοσφαιριστές, τους φορτώνει στην πλάτη το ποδόσφαιρο και τους δίνει μια στα… καπούλια για να ανέβουν τον ανήφορο.

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους» και σκεφτείτε. Και μην ξεχάσετε ότι όλα αυτά θα συμβαίνουν με τον κορονοϊό ~στην καλύτερη των περιπτώσεων~ να θεωρείται ότι έχει κρυφτεί και δεν έχει φύγει. Με τους παίκτες να στοιβάζονται μέσα στο κατακαλόκαιρο με κόσμο και κοσμάκη σε κλειστούς χώρους, όπως τα αποδυτήρια, και να ιδρωκοπούν και να έρχονται σε επαφή με συμπαίκτες και αντιπάλους στους αγωνιστικούς χώρους.

«Ο καλός ο σαμαράς σκέφτεται και τον γάιδαρο» λένε στο χωριό μου, που είναι η Νιόν της Ελβετίας όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΟΥΕΦΑ. Εν προκειμένω, ο σαμαράς δείχνει να σκέφτεται το χρήμα.

ΥΓ. Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να σκεφτούν πέρα από το χρήμα. Την πλάτη τους και τη σπονδυλική στήλη τους.