Μαρτίνς: Ο «special one» του Ολυμπιακού

Το επίτευγμα που κυνηγάει ο Πέδρο Μαρτίνς, το οποίο δεν έχει πετύχει κανείς άλλος προπονητής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού!

Μαρτίνς: Ο «special one» του Ολυμπιακού

O Ολυμπιακός πανηγυρίζει από προχθές τη μαθηματική εξασφάλιση του πρωταθλήματος Ελλάδας για 46η φορά στην άφταστη -για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες- Ιστορία του και βάζει πλώρη για το 19ο νταμπλ.

Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος στη φετινή -ως συνέχεια της περσινής- πορεία των «ερυθρόλευκων» μέσα στον χρόνο, αλλά υπάρχει ένα πρόσωπο που τους σκεπάζει όλους με το εκτόπισμά του. Ο Πέδρο Μαρτίνς, με τα καλά του και τα κακά του, τα λάθη και τα πάθη του (όπως κάθε προπονητής, όπως κάθε άνθρωπος), κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να βρεθεί στην κορυφή της «ερυθρόλευκης» πυραμίδας, δημιουργώντας μια ομάδα υπόδειγμα.

Ένα σύνολο εκνευριστικά (για τους αντιπάλους) και απολαυστικά (για τους φίλους) ανώτερο από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Επένδυσε ώρες αμέτρητες στον Ρέντη γι’ αυτό και βλέπει χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται η καρποφορία της δουλειάς του σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και μπορούμε πια να συμφωνήσουμε σε ό,τι συμφωνούμε και στις αποτυχίες... Ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο γεγονός ότι σήμερα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού υπερηφανεύονται πως η ομάδα τους, πέρα από πρωταθλήτρια, είναι και η μοναδική που συνδυάζει το αποτέλεσμα με θελκτικό ποδόσφαιρο.

Αυτά όμως είναι χιλιοειπωμένα και να ξέρετε ότι τα περισσότερα έχουν φτάσει στα αυτιά του. Και εδώ ο Πορτογάλος παίρνει άλλο ένα κρέντιτ. Δεν αφήνει τις κολακείες να τον αποπροσανατολίσουν. Δεν ζει μέσα από τα λόγια. Μεγαλώνει μέσα από τα έργα. Δουλεύει, ψάχνει, μαθαίνει, διορθώνεται, επιμένει, υπομένει και περιμένει το τέλος για να κάνει το ταμείο.

Και το ταμείο δεν έχει γίνει ακόμα. Μπορεί η κατάκτηση του τίτλου να ήταν ο πρωταρχικός στόχος όλων στον Πειραιά, αλλά ο Πορτογάλος -όπως και οι υπόλοιποι- θέλει να κλείσει επιτυχημένα τα σεζόν. Δύο παιχνίδια έμειναν για να στεφθεί κυπελλούχος, άρα και νταμπλούχος Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι όμως, κανείς προπονητής στο παρελθόν δεν κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ back to back! Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν έχουν καταφέρει ποτέ να πανηγυρίσουν δύο συνεχόμενα νταμπλ, άρα βγαίνουν αυτόματα από την εξίσωση. Ο Ολυμπιακός, με 18 νταμπλ, έχει κάνει το repeat πέντε φορές. Δύο τη δεκαετία του ‘50. Νταμπλ το 1957, το 1958 και το 1959, με τρεις διαφορετικούς προπονητές (Πρβόσλαβ Ντραγκίσεβιτς, Τίμπορ Κέμενι, Μπρούνο Βάλε). Και τρεις φορές από το 2005 μέχρι το 2013. Το ‘05 ήταν ο Μπάγεβιτς και το ‘06 ο Σόλιντ. Το ‘08 ο Σεγκούρα, το ‘09 ο Βαλβέρδε, το ‘12 ο Βαλβέρδε και το ‘13 ο Μίτσελ.

Κανείς δεν κατάφερε να σηκώσει τις δύο κούπες δύο φορές σε δύο χρόνια και ο Μαρτίνς βρίσκεται αντιμέτωπος απέναντι σε ακόμα μια τεράστια πρόκληση στην καριέρα του. Είναι έτοιμος να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου και να γίνει ο «special one» του Ολυμπιακού. Άλλωστε και ο... αυθεντικός «special one» συμπατριώτης του είναι. Στο όνομα, γιατί τη χάρη του την ξεπέρασε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς...