Πάτρα: Έξι ερωτήσεις στα «Οκτώ πρόσωπα για την πόλη»

Το fosonline.gr συνομίλησε με τους δημιουργούς του βιβλίου «8 πρόσωπα της πόλης-Οκτώ διηγήματα για την Πάτρα». 

Πάτρα: Έξι ερωτήσεις στα «Οκτώ πρόσωπα για την πόλη»

«Aν δεχτούμε ότι η πόλη ανήκει στους ανθρώπους της, αυτό συμβαίνει γιατί η μνήμη του καθενός σμιλεύει ξεχωριστά την Ιστορία της» γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «8 πρόσωπα της πόλης-Οκτώ διηγήματα για την Πάτρα» γραμμένα από το χέρι Πατρινών που το πρώτο και κύριο ερέθισμά τους στάθηκε η αγάπη για την πόλη τους…

Δρόμοι, γωνιές, ηλιοβασιλέματα, εποχές και άνθρωποι της Πάτρας ζωντανεύουν μέσα από τις οκτώ ιστορίες. Το fosonline διάβασε το βιβλίο και στην προσπάθεια του να δει πέρα από τις σελίδες του ζήτησε από τους δημιουργούς του να απαντήσουν σε έξι ερωτήματα…

Ποιος ήταν ο σκοπός της συλλογικής αυτής προσπάθειας;

Σπύρος Μαραγκός

Σίγουρα ήταν μια πρόκληση για μένα και έτσι το αντιμετώπισα.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Η ιδέα γεννήθηκε απ' τον κ. Δημήτρη Στεφανάκη κατά την διάρκεια των μαθημάτων δημιουργικής γραφής στην Πάτρα. Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμαστούμε (συγγραφικά) σε πραγματικές συνθήκες και να μιλήσουμε για την πόλη που αγαπάμε μέσα από ιστορίες. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι' αυτή την πρωτοβουλία καθώς και τις εκδόσεις Έναστρον που ανέλαβαν να την πραγματοποιήσουν.

Νόπη Γραικούση

Με δεδομένο τον τίτλο, ήταν μια ομαδική πρόκληση. Ο κάθε ένας απέδωσε σύμφωνα με την έμπνευση του μια ιστορία για την πόλη μας, για τους ανθρώπους της, το χθες και το σήμερα.

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Ο σκοπός του συλλογικού αυτού έργου ήταν να καταθέσει καθένας από εμάς τη σχέση του με την πόλη, αυτό που τον συνδέει, που τον ταξιδεύει, που τον συγκινεί, που τον συναρπάζει, τον γοητεύει, που τελικά τον εμπνέει από αυτή την πόλη.

Αγγελική Κατσαΐτη

Να δημιουργηθεί ένα βιβλίο με ιστορίες, οι οποίες θα έχουν έστω κι ένα σημείο αναφοράς στην πόλη της Πάτρας και στην ευρύτερη περιοχή.

Αγαθή Ρόδη

Η συλλογική αυτή προσπάθεια, ένωσε διαφορετικούς ανθρώπους μέσα από τις ιστορίες τους αλλά και ταυτόχρονα τους οδήγησε στο να ανακαλύψουν σιγά σιγά την Λογοτεχνία και να βρούν τον δικό τους τρόπο γραφής.

Ασλανίδη Αναστασία

Νομίζω ότι η γραφή ήταν ο σκοπός και η ιδέα για αυτή συλλογή η αφορμή να γράψουμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο μέρος σας στην Πάτρα; Εκεί που πάντα θα σας οδηγούν τα βήματά σας;

Σπύρος Μαραγκός

Στη θάλασσα, μπορείς να τη δεις από οποιοδήποτε σημείο της πόλης, είναι ερωτική η σχέση με τη θάλασσα.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Στο πατρικό μου σπίτι και στην ευρύτερη περιοχή, απ' τα Προσφυγικά μέχρι την Πλατεία Βουδ και τα Ψηλά Αλώνια. Στα πρώτα βήματα που ήταν γεμάτα αθωότητα και ενθουσιασμό για τον κόσμο.

Νόπη Γραικούση

Αυτό ακριβώς που μου έδωσε και την έμπνευση. Το σημείο που συνορεύει η ιστορία. Το σημείο που σου ανοίγει τον ορίζοντα πέρα από τον Πατραϊκό!

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Όποια μεριά της πόλης ατενίζεις τον ορίζοντα και κάθε σημείο στο οποίο μπορείς να απολαύσεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της.

Αγγελική Κατσαΐτη

Η θάλασσα. Να δω το ηλιοβασίλεμα. Από όποιο σημείο της παραλιακής ζώνης και να βρεθώ, θα με ελκύει πάντα ο ανοιχτός ορίζοντας και η ομορφιά του ηλιοβασιλέματος.

Αγαθή Ρόδη

Η Άνω Πόλη, η Παλιά Πάτρα είναι ένα αγαπημένο μέρος να ατενίσεις την Πόλη, να λατρέψεις το ηλιοβασίλεμα και να ταξιδέψεις μέσα στο χρόνο δίπλα στο Ρωμαικό Ωδείο και τα Παλιά αρχοντικά.

Ασλανίδη Αναστασία

Σε μια πόλη όπως η Πάτρα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη θάλασσα.

Διαβάζοντας το βιβλίο ποιο διήγημα από τα οκτώ θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;

Σπύρος Μαραγκός

Είναι τόσο προσωπικές οι ιστορίες που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Δεν σκέφτομαι έτσι όταν διαβάζω, γενικότερα. Το γεγονός ότι δεν σκεφτήκαμε να γράψουμε εμείς ένα όμορφο ανάγνωσμα, είναι που μας κάνει να το θαυμάζουμε. Έτσι και εδώ, δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω ένα, το καθένα έχει τη δική του ομορφιά.

Νόπη Γραικούση

Κάθε ένα είναι μια ξεχωριστή έμπνευση και μια προσωπική δημιουργία.

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο γιατί όλα είναι υπέροχα και παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της πόλης εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Αγγελική Κατσαΐτη

Σε όλα τα διηγήματα συνάντησα μικρά διαμαντάκια που με άγγιξαν. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

Αγαθή Ρόδη

Θα ήθελα να είχα γράψει το διήγημα «Μια νέα πορεία».

Ασλανίδη Αναστασία

Το κάθε διήγημα ανήκει στο δημιουργό του, είναι όλα «δεμένα» με τα πρόσωπα που τα έγραψαν.

Ο τόπος ή οι άνθρωποι σας εμπνέουν περισσότερο για να γράψετε μια ιστορία;

Σπύρος Μαραγκός

Αυτό που ονομάζουμε «έμπνευση» υπάρχει παντού αρκεί να παρατηρείς και να αφουγκράζεσαι αυτό που συμβαίνει γύρω σου.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Οι άνθρωποι, αλλά οι άνθρωποι πάντα βρίσκονται κάπου. Και ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται, επηρεάζονται και το επηρεάζουν. Έτσι λοιπόν θα έλεγα πως συνυπάρχουν στην έμπνευση, ακόμα κι αν έχουμε την εντύπωση ότι η αρχική ιδέα είχε αφορμή είτε το ένα, είτε το άλλο.

Νόπη Γραικούση

Οι άνθρωποι περισσότερο. Εξ άλλου όλοι σημαδεύονται από τον τόπο τους.

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Εξαρτάται. Θα μπορούσε να είναι και το ένα και το άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση με ενέπνευσαν οι άνθρωποι και ο τρόπος που προσπαθούσαν να διαχειριστούν ηθικά προβλήματα της εποχής τους.

Αγγελική Κατσαΐτη

Και τα δυο εξίσου. Σίγουρα το σκηνικό είναι πολύ σημαντικό για μια πλοκή αλλά αν δεν έχει και δυνατούς χαρακτήρες θα είναι απλά μια ωραία φωτογραφία. Σημασία έχει να αγγίζει τον αναγνώστη η ιστορία και αυτό μπορεί να γίνει με το συνδυασμό τόσο του τόπου όσο και των ανθρώπων.

Αγαθή Ρόδη

Ο τόπος κυριαρχεί καταλυτικά στους ανθρώπους και το ίδιο συμβαίνει με τους ανθρώπους που αλλάζουν με τις πράξεις τους ένα τόπο. Όταν τόπος έχει κυριαρχήσει στην ζωή με τις πίκρες και χαρές που έχουν μοιραστεί μαζί του, μοιραία οι άνθρωποι ακολουθούν ως κομμάτι του. Πιστεύω οι άνθρωποι με τις συμπεριφορές τους δίνουν ταυτότητα στον κάθε τόπο και με τις πράξεις του σηματοδοτούν την εξέλιξη μιας ιστορίας.

Ασλανίδη Αναστασία

Προτιμώ να παραμένω «ανοιχτή» και σε αφύπνιση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, το «υλικό» για τα κείμενα και ποιήματα μου μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε.

Ποιο ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε μέσα σας κατά τη συγγραφή; Νοσταλγία; Στενοχώρια; Αισιοδοξία;

Σπύρος Μαραγκός

Κοιτώντας την ιστορία τώρα δεν θα έλεγα ότι κυριάρχησε κάποιο συναίσθημα, άλλωστε ο συγγραφέας –αφηγητής είναι σε απόσταση από αυτό που γράφει.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Η χαρά της δημιουργίας και του παιχνιδιού! Ένα παιχνίδι αναζήτησης και ανακάλυψης και το ενδιαφέρον είναι ότι το παιχνίδι δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της ιστορίας.

Νόπη Γραικούση

Αισιοδοξία.

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Νομίζω ότι τα συναισθήματά μου εναλλάσσονταν ανάλογα με τα βήματα και τις κινήσεις της ηρωίδας μου. Άλλοτε δυσάρεστα και στενάχωρα με τις εσωτερικές πιέσεις που βίωνε κι άλλοτε χαρούμενα κι αισιόδοξα γιατί στο βαθμό που μπορούσε έβρισκε λύσεις και προχωρούσε.

Αγγελική Κατσαΐτη

Ρεαλισμός. Μια καθημερινή «καλημέρα» στη ζωή με όλα τα καλά και τα άσχημα που έχει η ηρωίδα στη διάθεσή της για να πορευθεί.

Αγαθή Ρόδη

Αρχικά το συναίσθημα της Νοσταλγίας με συνεπήρε όταν έφερα στο μυαλό μου τις εικόνες και τις αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν την εποχή του 1950. Γνώρισα και κατανόησα την εποχή του 1950 μέσω κάποιων συγκυριών, 27 χρόνια πριν, όπου ήρθα σε επαφή με ανθρώπους και πηγές για κοινωνικό θέμα της εποχής. Στην συνέχεια η Αισιοδοξία κυρίαρχησε μιας και οι ήρωές μου με οδηγούν και όχι εγώ αυτούς, οι ήρωές μου θέλουν να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει και παρόλο τα ατοπήματά τους η Αισιοδοξία είναι η κινητήριος δύναμη για να αλλάξουν.

Ασλανίδη Αναστασία

Όταν γράφεις αφηγείσαι την ιστορία των ηρώων σου, οπότε κυριάρχησαν τα δικά τους συναισθήματα.

Οι ήρωες του διηγήματός σας είναι υπαρκτά ή φανταστικά πρόσωπα; Έχουν σχέση με εσάς και τον περίγυρό σας;

Σπύρος Μαραγκός

Στην ιστορία αυτή τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, ανήκουν στη ζωή της πόλης.

Ελμίνα Σπηλιωτοπούλου

Οι ήρωες καθώς και ολόκληρη η ιστορία, είναι ένα μείγμα πραγματικών και φανταστικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, η αρχική ιδέα αφορούσε τη συνάντηση δύο πραγματικών ανθρώπων. Έπρεπε να ολοκληρωθεί για να συνειδητοποιήσω πόσα παραπάνω πρόσωπα αναδύθηκαν και θέλησαν να δώσουν νέα μορφή στους χαρακτήρες με τη συμμετοχή τους.

Νόπη Γραικούση

Είναι εντελώς φανταστικά.

Ασπρούλα Σωτηροπούλου

Η ιστορία υπαρκτού προσώπου από τον ευρύτερο περίγυρό μου με οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου διηγήματος. Ωστόσο στην πορεία προστέθηκαν και φανταστικά πρόσωπα προκειμένου να συμπληρώσουν το παζλ των χαρακτήρων της ιστορίας μου και να προωθήσουν την πλοκή της.

Αγγελική Κατσαΐτη

Οι ήρωες είναι φανταστικά πρόσωπα. Στις σελίδες βέβαια, παρεισέφρησαν προσωπικά ακούσματα και βιώματα του περίγυρου.

Αγαθή Ρόδη

Οι ήρωές μου είναι φανταστικά πρόσωπα οι οποίοι κουβαλούν στοιχεία από άτομα που γνωρίζω και έχουν σημαδέψει τον κοινωνικό περίγυρο με τις πράξεις τους στο παρελθόν ή έχουν αλλοιωθεί οι ίδιοι με το πέρασμα των χρόνων κατηγορώντας την ζωή ως την μόνο υπαίτια για αυτό.

Ασλανίδη Αναστασία

Οι ήρωες είναι φανταστικά πρόσωπα, η ιστορία δεν έχει κανένα βιωματικό χαρακτηριστικό εκτός από την ιδέα του.