«Σεφαραδίτες», η παρουσίαση του βιβλίου
Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο για την ιστορία, τους διωγμούς και τα νέα ξεκινήματα των Σεφαραδιτών.
Σχεδόν πέντε αιώνες ιστορίας, διωγμών αλλά και νέων ξεκινημάτων περιλαμβάνει το βιβλίο «Σεφαραδίτες 1492-1932 Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ελληνική Θεσσαλονίκη»
Το βιβλίο υπογράφουν οι, Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Στα τέλη του 15ου αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι που αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στον χριστιανισμό απελάθηκαν από την Ισπανία, αφήνοντας πίσω τους ένα θαυμαστό παρελθόν.
Μία έκδοση-λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες και εικόνες ιστορικής αλήθειας. Μια τεκμηριωμένη περιήγηση στην ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων, με το χρονικό του διωγμού τους από την Ιβηρική Χερσόνησο και την εξιστόρηση της ζωής τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται ο διωγμός από την Ιβηρική Χερσόνησο, το δεύτερο μέρος μάς οδηγεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το τρίτο και τελευταίο στη δίνη του 20ου αιώνα.
Μετά από πολλές περιπέτειες, οι περισσότεροι Σεφαραδίτες (Σφαράντ σημαίνει Ισπανία), κατέφυγαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου με τις δεξιότητές τους, την τεχνογνωσία τους και τον πολιτισμό τους, οικοδόμησαν μια νέα ζωή. Εγκαταστάθηκαν στις μεγάλες πόλεις-λιμάνια, ίδρυσαν δεκάδες κοινότητες με προχωρημένη μορφή αυτονομίας και διέπρεψαν στην ιατρική, τη διπλωματία και το διεθνές εμπόριο. Ειδικότερα η κοινότητα της Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, γνώρισε ημέρες δόξας, και η αίγλη της ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» διατηρήθηκε για εκατοντάδες χρόνια αφότου έδυσε ο ήλιος της.
Πέντε αιώνες αργότερα, οι περισσότεροι Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης βρήκαν τραγικό θάνατο στο Άουσβιτς.
Το βιβλίο-λεύκωμα παρουσιάζεται την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, (6.30 μ.μ.) στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).
Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Μίκης Μοδιάνο (Πρόεδρος Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος) και η εκδότρια Ραχήλ Mισδραχή-Καπόν.
Ομιλητές θα είναι οι: Γιώργος Καλαντζής (Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ), Καρίνα Λάμψα (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας), Ιακώβ Σιμπή (Ιστορικός) και Αριέλλα Ασέρ (Ψυχαναλύτρια). Η Σαβίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσει σεφαραδίτικα τραγούδια.