Νέα μορφή στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων
Ανανεωμένη εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων για τους επισκέπτες του στο 2023.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ενταγμένος στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο εμβληματικός χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, το τρέχον έτος θα υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισκέπτες του έχοντας μια ανανεωμένη εικόνα ως αρχαία πόλη. Χάρη στα έργα ενοποίησης και ανάδειξης που εκτελούνται τα τελευταία χρόνια σε αυτόν.
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, στον ετήσιο απολογισμό της κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που φιλοξενήθηκε στην επιβλητική νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, αναφέρθηκε εκτενώς στις εργασίες που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Μιλώντας, ωστόσο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκάλυψε ότι οι εργασίες ενοποίησης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης των Φιλίππων μετά την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας - Δράμα (που διέρχονταν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο), βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του σε πολλά επίπεδα. «Στα τέλη του τρέχοντος έτους», σημείωσε, «θα ολοκληρωθεί η πρώτη ενότητα των εργασιών ενοποίησης του χώρου, ενώ ήδη ετοιμάζουμε τις μελέτες για τη δεύτερη ενότητα που θα ενταχθούν στο νέα χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Μετά την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα εκτεταμένο συγκρότημα δημόσιων κτιρίων, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας πόλης. Την ίδια ώρα, χάρη στις εργασίες ενοποίησης έχουν βελτιωθεί οι υφιστάμενες διαδρομές και δημιουργήθηκαν νέες, ενώ πλέον το αρχαίο θέατρο είναι ορατό στο σύνολό του τόσο από τον χώρο του πάρκινγκ όσο και από το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας αγοράς.
Η κ. Δαδάκη υπογραμμίζει ακόμα ότι στη δεύτερη ενότητα έργων έχει ενταχθεί η διαμόρφωση νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, όπως επίσης και η ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α'.
Οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων
Αποκατάσταση και της Βασιλικής Β'
Ταυτόχρονα με την ενοποίηση, στον αρχαιολογικό χώρο εκτελούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και έργα αποκατάστασης της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β'. Τα ερείπια του μεγάλου και εντυπωσιακού ναού, που πιθανολογείται ότι κτίσθηκε το 550 μ.Χ. αλλά καταστράφηκε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες του εσωτερικού χώρου καθώς κατέρρευσε ο τρούλος, έχουν υποστεί μια σημαντική αναστήλωση σε μια προσπάθεια συντήρησης και διατήρησής τους.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politismos/arhaiologikos-horos-filippon-prohorane-oi-ergasies">Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Προχωρούν οι εργασίες ενοποίησης -Επαναλειτουργεί το καλοκαίρι το αρχαίο θέατρο Θάσου - iefimerida.gr</a></p>.