Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 29/11

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε σε παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικά δρώμενα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 29/11

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα γνωστών ηθοποιών στη γκαλερί Κουρντ

Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2023, παρουσιάζονται στην Γκαλερί Κουρντ είκοσι τέσσερα φωτογραφικά πορτρέτα ηθοποιών, Ελλήνων και ξένων, μέσα από τα οποία τρεις φωτογράφοι εκφράζουν τρεις πολύ διαφορετικές στάσεις απέναντι στον ή την ηθοποιό. Τόσο ως ανθρώπους, πρόσωπα όσο και ως καλλιτεχνικές οντότητες όπως αυτές προκύπτουν ΜΕΤΑ την ερμηνευτική κατάθεση καθενός ή καθεμιάς κατά τη διάρκεια της τελεστικής διαδικασίας.

πορτρέτο του Άρη Σερβετάλη
πορτρέτο του Άρη Σερβετάλη ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, συνυπάρχουν στον χώρο κάτω από τον τίτλο «Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα ηθοποιών». Πρόκειται για πορτρέτα τα οποία υπογράφουν η Γερμανίδα φωτογράφος και ηθοποιός Μαργαρίτα Μπρόιχ από το Βερολίνο, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και η φωτογράφος και ζωγράφος Κανέλα Τραγουστή.

Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου, η οποία είχε ως αφετηρία την έννοια της πάλης των ηθοποιών με τον ρόλο αλλά και με άλλους ρόλους τους οποίους η φωτογραφική ματιά «προβάλλει» επάνω στα πρόσωπα. Η ιδιαίτερη σχέση των ηθοποιών με τον ρόλο διαφαίνεται και συλλαμβάνεται από τον φακό όταν η θεατρική παράσταση έχει πλέον τελειώσει ή το κινηματογραφικό γύρισμα έχει περατωθεί.

Ο Τζον Μάλκοβιτς
Τζον Μάλκοβιτς, μετά την παράσταση «Τhe Giacomo Variations», σκηνοθεσία: Μίκαελ Στούρμιγκερ, Θέατρο Ρόναχερ Βιέννη, 7.11.2011 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΡΟΙΧ

Οι επισκέπτες της έκθεσης στην Γκαλερί Κουρντ θα δουν αγαπημένες φυσιογνωμίες και εκφράσεις, κοστούμια, αξεσουάρ, στάσεις, κίνηση και κυρίως τα βλέμματα των ηθοποιών Τζον Μάλκοβιτς, Κέιτ Γουίνσλετ, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Άγγελα Βίνκλερ, Γκερντ Φος, Σόφι Ρόις, Μάρτιν Βούτκε, Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκαντς, Γουίλεμ Νταφόε, Ιρέν Ζακόμπ, Καριοφυλλιάς Καραμπέτη, Κριστίνα Χόγιος, Θέμιδας Μπαζάκα, Κατερίνας Διδασκάλου, Άρη Σερβετάλη, Λένας Παπαληγούρα, Θανάση Γιαννακόπουλου, Σεργκέι Πολούνιν, Γιάννη Στάνκογλου και Αντίνοου Αλμπάνη.

Γουίλεμ Νταφόε
Γουίλεμ Νταφόε, Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, Βερολίνο, 2008, κατά το γύρισμα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12 - 8 μμ. και Σάββατο 11 - 3 μμ. Τόπος: Kourd Gallery, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών. Τηλέφωνο: 2106426573. gallerykourd.gr.

"Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά. Η ανατρεπτική δύναμη των Κοινών"

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει τη ελληνική μετάφραση του βιβλίου “Frei, fair und lebendig – Die Macht der Common” των Silke Helfrich και David Bollier. Το βιβλίο μεταφράστηκε το 2020 στα ελληνικά με τρόπο συλλογικό, αυτοοργανωμένο και βασισμένο στην πρακτική των κοινών. To μεταφραστικό έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 με ένα διαδικτυακό σεμινάριο - το οποίο διηύθυνε η Silke Helfrich, ενώ ακολούθησε ένα διήμερο εργαστήριο με τους Έλληνες μεταφραστές με θέμα τη συλλογική μετάφραση και τον συντονιστή της μεταφραστικής ομάδας Αλέξανδρο Σχισμένο.

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 29/11

Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά και κυκλοφορεί με τίτλο “Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά. Η ανατρεπτική δύναμη των Κοινών” από τις εκδόσεις Νεφέλη. Ο Δημήτρης Σουδίας συνομιλεί με τον David Bollier (διαδικτυακά), συν-συγγραφέα του βιβλίου για την ιδέα του βιβλίου, το οποίο περιέχει ένα «απελευθερωτικό μήνυμα», ότι «... μέσω του Κοινωνείν, καλλιεργούνται και διανέμονται τρόφιμα, προστατεύονται δάση, δημιουργούνται κατοικίες, φροντίζονται άνθρωποι, σχεδιάζονται τρακτέρ, γράφονται σχολικά βιβλία, δημιουργούνται πιστωτικά συστήματα κοινής ωφέλειας και πολλά άλλα».

Info: Παρουσίαση Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, 19:00 - 20:30, Goethe-Institut Athen, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αγγλική γλώσσα.Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 00.

Παρουσίαση βιβλίου του Σωτήρη Ριζά "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας"

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 29/11
"Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά. Η ανατρεπτική δύναμη των Κοινών" GOETHE-INSTITUT ATHEN

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Σωτήρη Ριζά, "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας (Ο Βενιζέλος, ο αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία)".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία του βιβλίου του σε εμπλουτισμένη έκδοση, συζητά με τις Κωνσταντίνα Μπότσιου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιά) και Έφη Γαζή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Τη συζήτηση συντονίζει ο ιστορικός, Στέφανος Καβαλλιεράκης. Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Σκοπός του είναι να εξετάσει τη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής για τη Μικρά Ασία από το 1914, όταν το θέμα ανέκυψε εξαιτίας των διώξεων κατά του ελληνικού στοιχείου από το νεοτουρκικό καθεστώς, έως τη στρατιωτική ήττα του 1922 και την εκρίζωση του Ελληνισμού μετά τη μακραίωνη παρουσία του στις ακτές της Ιωνίας. Η πιο κατάλληλη οπτική για τη διακρίβωση της ελληνικής πολιτικής είναι η εξέτασή της υπό το πρίσμα του Εθνικού Διχασμού, του σχίσματος που προέκυψε ως συνέπεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η Μικρά Ασία ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της διαμάχης γύρω από τη σκοπιμότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο αυτό, και επ’ αυτής αναδείχθηκε μια θεμελιώδης διαφορά προσεγγίσεων μεταξύ του Βενιζέλου και του αντιβενιζελισμού".

Info: hau.gr.

“Urban Aura” στην γκαλερί Αργώ

Urban Aura
Urban Aura ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

Για λίγες ημέρες ακόμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την 5η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ριμπατσιού στην γκαλερί Αργώ με το γενικό τίτλο “Urban Aura”. Η Κατερίνα Ριμπατσιού είναι μια εικαστικός που μετά από πολλές πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ασχολείται τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία της ζωγραφικής πράξης. Αφετηρία των αναζητήσεών της, είναι η ίδια της η ζωή, οι μνήμες και τα βιώματά της, η έννοια του χρόνου στην καθημερινότητά της.

Αφετηρία είναι και τα συναισθήματά της, ο θυμός και το κομμάτι του πολεμιστή που τα εκφράζει με ακραία σωματικότητα πάνω στο έργο αλλά και η θηλυκή της πλευρά, αυτή της αγάπης, της υπομονής και της προσφοράς που την κάνει να ανασύρει το τρυφερό αμορφοποίητο και να το κάνει ευαίσθητη ματιέρα στον καμβά. Δουλεύει στη σιωπή, χωρίς μουσική, έχοντας οξυμένες τις αισθήσεις και στραμμένες στον εσωτερικό της διάλογο.

Η Κατερίνα Ριμπατσιού σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.) 1987 - 1992, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ε.Α.Π., Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων και εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με θέμα «Συναισθησία και Εικαστικές τέχνες – Η επίδραση του φαινομένου της Συναισθησίας στη δημιουργικότητα». Συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες και εκθέσεις της καλλιτεχνικής πλατφόρμας τέχνης «Ορίζοντας Γεγονότων» από το 2006 έως και σήμερα.

Info: Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι. Τηλ. 210 7249333. Τρίτη έως και Παρασκευή: 10πμ-2μμ και 5μμ-8μμ | Σάββατο: 11πμ-3μμ.

"Ίριδα Visions”

Αν δεν κατάφερες να βρεις εισιτήριο για το περασμένο σαββατοκύριακο στις προβολές του φεστιβάλ Ίριδα είναι γιατί η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης δωρεάν εισιτηρίου ξεκινά 4 ημέρες πριν από την προβολή των ταινιών.

Με σταθερό σημείο συνάντησής του την Ίριδα, τώρα ο κινηματογραφικός, ο φωτογραφικός και ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν το “Ίριδα Visions”, ένα φεστιβάλ με πολυάριθμες καλλιτεχνικές δράσεις που θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι να παραμείνει η Ίριδα ως σημείο αναφοράς τόσο για τη φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Από την Άκρη της Πόλης”, παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Ο Γιος της Σοφίας”, παρουσία της Ελίνας Ψύκου. Ανήμερα της εκδήλωσης δίνεται περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στην είσοδο.

πηγή: News247.gr