Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Να 'τανε το '21» - Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους

Τραγούδι του '70 σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Σώτιας Τσώτου, που λίγο έλειψε να δημιουργήσει... θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Να 'τανε το '21» - Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους

Ηχογραφήθηκε αρχικά με τον Γιώργο Νταλάρα στα τέλη του 1969 σε δισκάκι 45 στροφών για λογαριασμό της ΜΙΝΟΣ και στο ρεφρέν είχε τους στίχους: «... και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα / μια τουρκοπούλα αγκαλιά».

Στη συνέχεια η His Master's Voice το λάνσαρε στην αγορά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση με το ίδιο ρεφρέν. Οι στίχοι όμως της Σ.Τσώτου θεωρήθηκαν προσβλητικοί από την Τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας και ύστερα από εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας και οι δύο εκδοχές αποσύρθηκαν.

Αμφότεροι οι τραγουδιστές κλήθηκαν εκ νέου να το ηχογραφήσουν, αυτή τη φορά όμως με τη λέξη «ομορφούλα» στο ρεφρέν (αντί «τουρκοπούλα») και οι αναθεωρημένες εκτελέσεις κυκλοφόρησαν στα κλασικά 45άρια. Η εκτέλεση Νταλάρα συμπεριλήφθηκε και στον μεγάλο δίσκο με το γενικό τίτλο «Να ‘τανε το ’21″. Η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού προκάλεσε μια άτυπη βεντέτα μεταξύ Μπιθικώτση και Νταλάρα για την καλύτερη εκτέλεση.

Ο... νέος πιστώθηκε μάλλον την επιτυχία, αφού το κατά Νταλάρα '21 πούλησε περισσότερο και είναι η εκτέλεση που άντεξε στο χρόνο. Σημειωτέο ότι η φλόγα του '21 πέρασε και στην άλλη άκρη του Αιγαίου, αφού οι γείτονες το ηχογράφησαν με τη φωνή της διαχρονικής σταρ Σεμίραμις Πεκάν. Η τουρκική εκδοχή έχει τίτλο aşkolsun sevgilim sana