Τα τραγούδια έχουν ιστορία: The House of the Rising Sun - Έφτιαξε και διέλυσε τους Animals (vid)

 Τι ήταν το House of the Rising Sun; Πορνείο ή φυλακή; Το σίγουρο είναι ότι για τους Animals υπήρξε το τραγούδι που τους απογείωσε αλλά και τους διέλυσε. Διαβάστε γιατί...

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: The House of the Rising Sun - Έφτιαξε και διέλυσε τους Animals (vid)

Οι ρίζες του τραγουδιού The House of the Rising Sun χάνονται στα βάθη του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δημιουργός του είναι άγνωστος. Το τραγούδι στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές διασκευές, με την πιο πετυχημένη να είναι αυτή του συγκροτήματος των Animals, οι οποίοι το ηχογράφησαν το 1964 κι έφτασαν με αυτό στο νούμερο 1 των βρετανικών, των αμερικανικών, των καναδικών και των αυστραλιανών chart.

Οι ιστορικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ήταν το House of the Rising Sun. Έχουν ειπωθεί πολλές θεωρίες, οι δύο πιο δημοφιλείς λένε τα εξής. 1) Το τραγούδι αφορά ένα πορνείο στη Νέα Ορλεάνη που πήρε το όνομά του από την μαντάμ του, την Marianne LeSoleil Levant (που στα γαλλικά σημαίνει "Rising Sun") και λειτούργησε από το 1862 έως το 1874, όταν κι έκλεισε λόγω των καταγγελιών που δέχθηκε από γείτονες. 2) Μιλά για μια γυναικεία φυλακή στη Νέα Ορλεάνη η οποία είχε μια πύλη εισόδου στολισμένη με έργα τέχνης που είχαν θέμα τους τον ήλιο.

Το τραγούδι πρωτοηχογραφήθηκε τη δεκαετία του 1920 και στη συνέχεια από αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Woody Guthrie, Nina Simone, Joan Baez, Bob Dylan. To γεγονός ότι δεν είχε «πατέρα», άρα ουδείς μπορούσε να αξιώσει δικαιώματα, διευκόλυνε την «υιοθεσία» του.

Οι Animals το τραγούδησαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 1964 όντας σε περιοδεία στην Αγγλία με τον Chuck Berry. Το είχε ακούσει ο τραγουδιστής τους, Eric Burdon σε ένα κλαμπ στο Νιούκαστλ και του άρεσε πολύ. Άρεσε και στο κοινό τους, έτσι αποφάσισαν να το ηχογραφήσουν σε ένα διάλειμμα της περιοδείας.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ των Animals που περιέχει το The House of the Rising Sun

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2010 ο Eric Burdon, εξήγησε: «Το" House of the Rising Sun" ήταν ένα τραγούδι το οποίο μου άρεσε πολύ. Ήταν φτιαγμένο για μένα και εγώ για αυτό». Ωστόσο, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Burdon πέρασε μια μακρά περίοδο χωρίς να το τραγουδά. Αργότερα «συμφιλιώθηκε» μαζί του και στις συναυλίες του το εκτελούσε με διάφορους τρόπους.

Ο παραγωγός Mickie Most ήταν απρόθυμος να το ηχογραφήσει. Τελικά πείστηκε και ηχογραφήθηκε «μια κι έξω» στις 18 Μαΐου 1964. Η φωνή του Burdon, βαθιά και χαλικώδης όπως η γενέτειρα του, το Νιουκαστλ, που είναι η πόλη των ανθρακωρύχων, του έδωσε την χροιά που το απογείωσε.

Το τραγούδι ωστόσο στάθηκε μια από τις αιτίες της διάλυσης του συγκροτήματος. Καθώς, ως δημιουργός του, ελλείψει χώρου στο δισκάκι, γράφτηκε μόνο ο Alan Price (το όνομά του ήταν το πρώτο αλφαβητικά) αυτός έγινε αποδέκτης όλων των κερδών όταν έγινε χιτ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έριδες ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ.

Info:

The House of the Rising Sun: Kυκλοφόρησε το 1964. Στίχοι: Άγνωστος, μουσική: Άγνωστος, εκτέλεση: Αnimals

Τhe House of the Rising Sun

There is a house in New Orleans
They call the Rising Sun
And it's been the ruin of many a poor boy
Yeah God, I know I was one
My mother was a tailor
She sewed my new blue jeans
And my father was a gamblin' man
Down in New Orleans
Now the only thing a gambler needs
Is a suitcase and a trunk
And the only time he's satisfied
Is when he's all drunk
Oh mother, tell your children
Not to do what I have done
Don't spend your lives in sin and misery
In the House of the Rising Sun
I got one foot on that platform
And another on the train
And I'm goin' back to New Orleans
To wear that ball and chain
There is a house in New Orleans
They call the Rising Sun
And it's been the ruin of many a poor boy
Dear God I know I'm one
Yeah God, I know I was the one