Κρέας και υποκατάστατα: Ποιο είναι καλύτερο για την καρδιά;
Παρόλο που τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, μπορεί να είναι πιο υγιεινά για την καρδιά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση του κανονικού κρέατος με υποκατάστατα κρέατος (plant-based κρέας) βοηθάει στην υγεία της καρδιάς.
Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της LDL χοληστερόλης και του σωματικού βάρους, βελτιώθηκαν όταν τα κρέατα αντικαταστάθηκαν με ένα υποκατάστατο φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σε μια κλινική δοκιμή, οι άνθρωποι που κατανάλωναν υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης είδαν μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 13%, μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 9%, μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης κατά 11%.
Αυτό ισχύει για το κρέας φυτικής προέλευσης ανεξάρτητα από την κύρια πηγή πρωτεΐνης (σόγια, μπιζέλι, μυκοπρωτεΐνη) ή λίπος (φυτικό λάδι, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας).
«Το φυτικό κρέας είναι μια υγιεινή εναλλακτική που συνδέεται σαφώς με μειωμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο Δρ. Ehud Ur, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στα υποκατάστατα κρέατος, όπως νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.
Τα περισσότερα υποκατάστατα κρέατος είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και τέτοια τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και γεμάτα με αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα συντηρητικά. Ωστόσο, η μελέτη υποστηρίζει ότι δεν είναι όλα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά για την καρδιά.
«Από μόνη της, η επεξεργασία δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα», σημειώνει ο Δρ Ur.
Όταν οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το παραδοσιακό κρέας με φυτικής προέλευσης, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 10%.
Πηγή: iatropedia.gr