ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Στα ''στενά'' του Πλαταμώνα

Η θάλασσα του Πλαταμώνα και οι γύρω παραλίες με φόντο το κάστρο θα σας μαγέψουν με την απέραντη ομορφιά τους.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Στα ''στενά'' του Πλαταμώνα

Η χώρας μας φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες που έχει. Η μία καλύτερη από την άλλη ποια να πρωτοδιαλέξεις. Συνήθως όλοι συνδυάζουν το καλοκαίρι με κάποιο νησί όμως εγώ θα διαλέξω άλλο δρόμο πιο βόρειο.

Συγκεκριμένα θα σας πάω μέχρι τον Πλαταμώνα στον νομό Πιερίας. Ο Πλαταμώνας είναι ξακουστός για το κάστρο που διαθέτει και την νυχτερινή του ομορφιά. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα δύο που απογειώνουν το μέρος. Εάν πας και κάτσεις ''κάμποσο'' καιρό θα συνειδητοποιήσεις πως έχει κρυφές αρετές που δεν έχουν να ζηλέψουν από κανένα ελληνικό νησί.

Αν είσαι νέος θα έχεις την ευκαιρία να πηγαίνεις στα διάφορα beach bar της παραλίας με προσωπική προτίμηση αυτά που βρίσκονται προς στο τέλος της. Το βράδυ θα μπορέσεις να περπατήσεις στα σοκάκια του που κρύβονται μέσα στον μεγάλο πεζόδρομο δίπλα από την θάλασσα. Το άκουσμα του ήρεμου αλμυρού νερού σε συνδυασμό με τα φωταγωγημένα μαγαζάκια θα σε παραπέμψουν σε ένα μικρό παράδεισο. Ο Πλαταμώνας δεν είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός του τον χειμώνα ανέρχεται στους 2.000 κατοίκους οπότε θα έχεις άπλετο χρόνο να τον εξερευνήσεις.

Αν είσαι γονιός και θες να πας με την οικογένεια σου θα μπορούσα να πω πως είναι το ιδανικό μέρος διότι δεν υπάρχει η πολλή βαβούρα των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας για να ξεδώσουν. Αν θέλεις να παραθερίσεις και να πας σε ένα πιο ήρεμο μέρος που θα έχεις την εποπτεία των παιδιών θα σου προτείνω το μικρό χωριουδάκι εν ονόματι Νέοι Πόροι (700 κάτοικοι) δέκα λεπτά μακριά από τον Πλαταμώνα.

Η ήσυχη παραλία που θα συναντήσεις θα σε μαγέψει με την θέα της. Θα κολυμπάς βλέποντας τον Πλαταμώνα και το Λιτόχωρο συνδυασμός ανεκτίμητος. Τα μεσημέρια θα μπορείς να πηγαίνεις στις παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες της περιοχής και να γευτείς φρέσκο ψάρι μαζί με τοπικά καλούδια της περιοχής. Εκεί οι άνθρωποι θα σου φερθούν με ευγένεια διότι χειμώνα, καλοκαίρι εκεί ζουν και ''πονούν'' πολύ τον τόπο τους.

Την τελευταία παραλία(που είναι και η αγαπημένη μου) θα την συναντήσεις στον Άγιο Παντελεήμονα (800 κάτοικοι) που απέχει εξίσου δέκα λεπτά από τον Πλαταμώνα. Σε εκείνη την παραλία θα κολυμπήσεις μέσα σε κρυστάλλινα νερά και θα χαθείς στο απέραντο γαλάζιο της. Η άσπρη πέτρα αντικαθιστά την συνηθισμένη άμμο δίνοντας ''αέρα'' νησιού.

Το καλό σε αυτές τις παραλίες είναι ότι καλύπτει όλα τα γούστα, από τους ''ατίθασους'' νέους και τουρίστες που θέλουν ξεδώσουν μέχρι τις οικογένειες που θέλουν να αποφορτιστούν από μία κουραστική χρονιά. Όλα αυτά υπό την εποπτεία του λαμπερού κάστρου. Σαν να λέμε συνδυάζεις βουνό και θάλασσα γιατί ξέχασα να σου αναφέρω πως εκεί κοντά βρίσκεται και ο Όλυμπος.

Άλλωστε την ομορφιά του κάστρου την έχει αναφέρει ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος στον ύμνο του ''Σ’αναζητώ στην Σαλονίκη'' :

''Αφού με έσπειρε μια μοίρα αυτοκρατόρρισα

Μήτρα με γέννησε αρχαία Μακεδόνισσα

Μ’άδεια φαρέτρα πολεμάω τον χειμώνα

Από το κάστρο στην καρδιά του Πλαταμώνα.''

Καλές διακοπές να έχετε μακριά από σκοτούρες και βάσανα.

Η παραλία των Νέων Πόρων:

Η παραλία του Άγιου Παντελεήμωνα:

Η παραλία του Πλαταμώνα(από την άλλη μεριά του κάστρου):