Έξι νέα κρούσματα στην Κύπρο - Διευκρινίσεις για τον τρόπο συναθροίσεων

Έξι νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 κατέγραψε σήμερα η Κύπρος ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 958 θετικά κρούσματα.

Έξι νέα κρούσματα στην Κύπρο - Διευκρινίσεις για τον τρόπο συναθροίσεων

Συγκεκριμένα έγιναν 2.928 εργαστηριακοί έλεγχοι από τους οποίους, 1,204 ήταν δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα. Πρόκειται για μαθητή σε Γυμνάσιο και μέλος Σχολικής Εφορίας.

Επίσης, 217 δείγματα λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα που αφορούν άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενο ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ενώ, από σύνολο 222 δειγμάτων από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε 1 κρούσμα, και τέλος από σύνολο 191 δειγμάτων από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 ακόμα κρούσμα, ο οποίος είναι ασθενής λίγο πριν από εισαγωγή σε νοσηλευτήριο για θεραπεία.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, ολοκληρώθηκαν 491 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 4 δείγματα,
  • Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, διεκπεραιώθηκαν 478 εργαστηριακές εξετάσεις, και
  • Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 121 εργαστηριακές εξετάσεις.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται 3 ασθενείς, ενώ 3 ακόμα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καθώς και 1 άτομο σε νοσοκομείο που δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Διευκρίνιση για τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται σε μαζικές συναθροίσεις

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας Κύπρου αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα, και κατόπιν σωρείας ερωτημάτων όσον αφορά στο καθεστώς των συναθροίσεων και συγκεκριμένα των μαζικών συναθροίσεων, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι, στη βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, εξακολουθεί να υφίσταται ο περιορισμός της συνάθροισης των 10 ατόμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολγικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται όπως προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις της πιο πάνω πρόνοιας ως ακολούθως:

Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.

Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι για τα πιο πάνω σημεία 1 και 2, δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται πιο πάνω ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου.

naftemporiki.gr