Νέα πρόκληση από τον Τούρκο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων - Δηλώσεις «φωτιά» για Αιγαίο - Μεσόγειο

«Αναλαμβάνουμε δράση στην Αφρίν, στα ανατολικά, τα νοτιανατολικά κι αν χρειαστεί στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, αν προκύψει ανάγκη θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας...»

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων - Δηλώσεις «φωτιά» για Αιγαίο - Μεσόγειο

Σε επιθετικές δηλώσεις προχώρησε, για ακόμη μία φορά, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε πως εάν χρειαστεί η Τουρκία θα επέμβει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Εάν υπάρξει ανάγκη για το καθήκον για την Πατρίδα και το Έθνος θα το εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό», είπε επιθεωρώντας τις δυνάμεις που μετείχαν στην άσκηση «Λευκή Φουρτούνα» για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και στον ίδιο τόνο προειδοποίησε την Ελλάδα χωρίς να την κατονομάσει: «Ας μην κάνουν κάποιοι λάθος υπολογισμούς».

«Ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε να ενεργούμε σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, το Διεθνές Δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και το Θαλάσσιο Δίκαιο... Αναλαμβάνουμε δράση στην Αφρίν [της Συρίας κατά των Κούρδων], στα ανατολικά, τα νοτιανατολικά κι αν χρειαστεί στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, αν προκύψει ανάγκη θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Ως εκ τούτου, κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς στο θέμα αυτό», διεμήνυσε.

Πριν από 10 ημέρες ο Ακάρ απευθυνόμενος σε Τούρκους στρατηγούς, τόνισε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και «δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων».

«Από την πλευρά μας» -είπε- «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Πάντως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποφασιστικότητα προστατεύουν σε όλες τις θάλασσές μας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Πηγή: topontiki.gr