Συνελήφθη Αλβανός για διάρρηξη γραφείων σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ και απαγωγή γιου δημοσιογράφου

Συνελήφθη διαρρήκτης που έκλεβε γραφεία καθηγητών σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Συνελήφθη Αλβανός για διάρρηξη γραφείων σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ και απαγωγή γιου δημοσιογράφου

Για σωρεία διακεκριμένων κλοπών σε γραφεία καθηγητών και εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, στο διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, συνελήφθη 37χρονος Αλβανός, μετά από επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατηγορείται και για διακίνηση ναρκωτικών στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ, καθώς και για απείθεια, πλαστογραφία, κλοπή οχήματος, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Ο συλληφθείς φέρεται να εμπλέκεται σε απαγωγή γιου δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019, ακινητοποίησαν τον ανήλικο που περπατούσε έξω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και, με την απειλή όπλου, του αφαίρεσαν χρήματα, τιμαλφή και τα κλειδιά του διαμερίσματος όπου διέμενε με την οικογένειά του.

Στη συνέχεια, αφού τον χτύπησαν και του έδεσαν τα χέρια, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί στον χώρο αποσκευών του οχήματός τους και τον μετέφεραν στο νεκροταφείο του Βύρωνα, όπου και τον εγκατέλειψαν.

Ακολούθως, μετέβησαν στο σπίτι του και αφού εισήλθαν στο διαμέρισμα με τα κλειδιά που του είχαν προηγουμένως αφαιρέσει, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου τους γονείς του και, χρησιμοποιώντας σωματική βία, αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα.

Συνεργός του στις διακεκριμένες κλοπές από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών είναι 28χρονος αλλοδαπός, ομοεθνής του, ο οποίος ταυτοποιήθηκε και αναζητείται.

Κατά τις διαρρήξεις αφαιρέθηκε εργαστηριακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες διέμεναν και χρησιμοποιούσαν δωμάτια της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρους απόκρυψης των κλοπιμαίων, συγκάλυψης των έκνομων ενεργειών τους και για πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.

Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη τους απογευματινές ώρες της Τρίτης, όταν εντοπίστηκε ο 37χρονος στην περιοχή του Ζωγράφου να επιβαίνει σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με καταφανώς πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, ο δράστης ανέβηκε με το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο και κινήθηκε προς το μέρος των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, αν και κλήθηκε επανειλημμένα από τους αστυνομικούς να ακινητοποιήσει το όχημα, αυτός συνέχισε να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα ένας εκ των αστυνομικών να πυροβολήσει σε ασφαλή κατεύθυνση, προς την αριστερή ρόδα του οχήματος, με σκοπό την ακινητοποίησή του και την αποτροπή τραυματισμών.

Ο δράστης, επιχειρώντας να διαφύγει, συνέχισε να κινείται επί του πεζοδρομίου και αφού προσέκρουσε σε δύο σταθμευμένα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες, προκαλώντας τους ζημιές, προσέκρουσε σε δέντρο κι ακινητοποιήθηκε.

Στη συνέχεια, εξήλθε από το παράθυρο του συνοδηγού και προσπάθησε να υπερπηδήσει το κιγκλίδωμα της Πολυτεχνειούπολης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.

Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης, πλαστό ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς και συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Όπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε είχε κλαπεί στις 8 Απριλίου από περιοχή της Αττικής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ακολούθησε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε τέσσερα δωμάτια στις παλιές Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όπου διέμενε ο συλληφθείς και ο συνεργός του.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με ακατέργαστο χασίς, μεικτού βάρους 110 γραμμαρίων, καθώς και μέρος του εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού που αφαιρέθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς, πέραν της εν λόγω κλοπής οχήματος, έχει διαπράξει μαζί με τον συνεργό του τις εξής κλοπές και διαρρήξεις σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα:

Στις 27 Φεβρουαρίου διέρρηξαν εργαστήριο και 11 γραφεία καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κι αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας περίπου 164.000 ευρώ.

Την 1η Μαρτίου διέρρηξαν 14 γραφεία καθηγητών και αποθηκών της Σχολής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Την ίδια ημέρα διέρρηξαν εννέα εργαστήρια της Σχολής Φυσικών του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κι αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 15.900 ευρώ.

Στις 3 Μαρτίου διέρρηξαν πέντε γραφεία της Σχολής Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου,

Στις 6 Μαρτίου διέρρηξαν τρία εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εργαστήριο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κι αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 22.950 ευρώ.

Στις 25 Μαρτίου διέρρηξαν γραφείο καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 14.550 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα από 16 έως 21 Απριλίου παραβίασαν εννέα εργαστήρια της Σχολής Μηχανολόγων του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κι αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 4.300 ευρώ.

Και οι δύο δράστες είναι σεσημασμένοι κι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν πολλές φορές τις αστυνομικές Αρχές για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και επικινδυνότητα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας