«Ανάπλαση του Πειραιά»: Tι είπε ο Μητσοτάκης για τον Ολυμπιακό, παρουσία Μαρινάκη, Μώραλη (vid)

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε χώρα η παρουσίαση του έργου «Ανάπλαση του Πειραιά».

«Ανάπλαση του Πειραιά»: Tι είπε ο Μητσοτάκης για τον Ολυμπιακό, παρουσία Μαρινάκη, Μώραλη (vid)

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Το πρόγραμμα της ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες:


* Στην αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» και τη μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia.

* Στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ενώ θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά.

Στο πλαίσιο διεύρυνσης του προγράμματος, η DIMAND πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα επιπλέον οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχή από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ.

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά.

Το έργο αφορά τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και θα συμβάλει στην αισθητική και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ανάπλαση θα εστιάσει στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική θα διατηρηθεί στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μετατραπούν σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον, που εκτιμάται πως θα στεγάσει 10.000 εργαζόμενους.

Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοσύστημα με αναπτυξιακή δυναμική. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μοντέλο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που είδε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας».

«Χαίρομαι που ως φίλος του Ολυμπιακού βρίσκομαι εντός έδρας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. «Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ 2.30

Ο

Με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, τη δεδομένη πλέον αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυση και περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει σιγά σιγά η όψη του Πειραιά.