H ιστορία του Πειραιά «αναβιώνει»... τηλεοπτικά

Η εξέλιξη του λιμανιού, από την αρχαιότητα μέχρι το 1900 στο πρώτο από τα δυο μέρη του σχετικού αφιερώματος.

H ιστορία του Πειραιά «αναβιώνει»... τηλεοπτικά

Την ιστορία και την εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, από την αρχαιότητα μέχρι το 1900, «ξετυλίγει» το πρώτο από τα δυο μέρη του σχετικού αφιερώματος της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 21/1, 21.00).

Η έρευνα ξεκινάει από την περίοδο του Θεμιστοκλή, ο οποίος αποφάσισε να βασίσει τη δύναμη της Αθήνας στο ναυτικό και ναυπήγησε τριήρεις. Ο Πειραιάς έγινε ονομαστό εμπορικό και πολεμικό λιμάνι και η Αθήνα κατάφερε να γίνει η απόλυτη ναυτική υπερδύναμη της κλασικής αρχαιότητας. Το τέλος του αρχαίου Πειραιά ήρθε το 88 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας τον ισοπέδωσε, μετά από δύο χρόνια πολιορκίας.

Επίσης, η εκπομπή «ρίχνει φως» στα κρίσιμα χρόνια της επανάστασης του 1821, όταν στην περιοχή διαδραματίστηκε μία από τις πιο καθοριστικές μάχες της εποχής. Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει για την πορεία του Πειραιά από την αρχαιότητα μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας είναι το άγαλμα του Λέοντα, από το οποίο το λιμάνι έγινε γνωστό και ως «Πόρτο Λεόνε». Το άγαλμα εκλάπη από τον Βενετό καταστροφέα της Ακρόπολης Φραντσέσκο Μοροζίνι και σήμερα βρίσκεται στη Βενετία.

Η σύγχρονη ανάπτυξη του Πειραιά ξεκίνησε το 1835, όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Την περίοδο αυτή, ο Πειραιάς είχε μόνο 300 κατοίκους, οπότε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν στην Αθήνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, εγκαταστάθηκαν εκεί. Μέσα σε μερικές δεκαετίες, κατάφεραν να αναμορφώσουν την περιοχή και να μετατρέψουν το λιμάνι στο σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Ευαγγελία Μπαφούνη – Ιστορικός, Γιώργος Λεκάκης – Δημοσιογράφος, Στέφανος Μίλεσης – Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ – Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος, ερευνητής,Δημήτρης Κρασονικολάκης – Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιάννης Γιαννιτσιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Πολυχρονόπουλος – Πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Θεόδωρος Τσόντος – Πρόεδρος Αδελφότητος Κρητών «Ομόνοια» Πειραιά, Μαριάνθη Κοτέα – Ιστορικός των Πόλεων Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Βουγιουκλάκης – Μανιάτης, κάτοικος Πειραιά, Λήδα Παπαστεφανάκη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σπύρος Φασούλας – Δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.