Σαν σήμερα: Η Μίλαν και το σημάδι του… Νότιγχαμ!

Ο αποκλεισμός της Μίλαν από τον Ολυμπιακό είναι ακόμη πολύ νωπός ώστε να μη σκιάσει τα σημερινά γενέθλια της μεγάλης ιταλικής ομάδας, η οποία ιδρύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1899.

Σαν σήμερα: Η Μίλαν και το σημάδι του… Νότιγχαμ!

Η ιδέα και οι ενέργειες για τη δημιουργία μίας ομάδας ποδοσφαίρου και κρίκετ εκείνη την ημερομηνία, ανήκαν σε έναν Άγγλο υφαντουργό, τον Χέρμπερτ Κίλπιν, ο οποίος είχε καταγωγή από το… Νότιγχαμ αλλά ζούσε και εργαζόταν στο Μιλάνο. Οι συνειρμοί για τις τωρινές ιδιοκτησιακές σχέσεις του Ολυμπιακού με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ίσως πληγώνουν ακόμη περισσότερο τους τιφόζι της Μίλαν, ανατρέχοντας στην ιστορία του συλλόγου τους!

Η Μίλαν πήρε το πρώτο πρωτάθλημα στην Ιταλία το 1901, αλλά μέχρι τον πόλεμο δεν είχε συνέχεια στις επιτυχίες και κινήθηκε στη μετριότητα, ενώ το 1908 έγινε η διάσπασή της για την ίδρυση του άλλου μεγάλου συλλόγου της πόλης, της Ίντερ.

Μισό αιώνα μετά ήρθε το δεύτερο πρωτάθλημα με την περίφημη σουηδική τριπλέτα «Γκρε-Νο-Λιν» (Γκρεν, Νόρνταλ, Λίντχολμ) και έκτοτε άρχισε μια εντυπωσιακή πορεία στα ιταλικά και διεθνή γήπεδα, με παίκτες τεράστιας αξίας όπως ο Αλταφίνι και ο Ριβέρα.

Η «μαύρη» εποχή της ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν υποβιβάστηκε δύο φορές, μία λόγω τιμωρίας και τη δεύτερη για αγωνιστικούς λόγους. Επανήλθε σε στιγμές δόξας και μεγάλες επιτυχίες όταν ανέλαβε τη διοίκησή της ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αυξάνοντας σε 7 τα Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει (τα δύο εξ΄αυτών σε τελικούς στην Αθήνα). Είναι, έτσι, η δεύτερη ομάδα πίσω από την Ρεάλ σε τέτοιες κατακτήσεις. Έχει επίσης στην τροπαιοθήκη της 5 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 2 Κύπελλα Κυπελλούχων. Σε διεθνείς τίτλους είναι στην 4η θέση παγκοσμίως μετά την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Αλ Αχλί.

Στην Ιταλία έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 7 Σούπερ Καπ, συναγωνίζεται την Ίντερ και είναι πίσω μόνον από την Γιουβέντους που είναι η κυρίαρχος των εγχώριων τίτλων. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αγωνιστική κρίση και μακριά από την κορυφή στο Καμπιονάτο, μένοντας μάλιστα και για μια τριετία εντελώς εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.