Πάβελ Ντούροφ: Απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία για τον ιδρυτή του Telegram

Το χρονικό της σύλληψης και οι κατηγορίες 

Πάβελ Ντούροφ: Απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία για τον ιδρυτή του Telegram

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, δήλωσαν οι εισαγγελείς του Παρισιού.

Ο 39χρονος Ντούροφ δεν έχει προφυλακιστεί, αλλά έχει τεθεί υπό δικαστική εποπτεία και πρέπει να καταβάλει προκαταβολή 5 εκατομμυρίων ευρώ (4,2 εκατομμύρια λίρες, 5,6 εκατομμύρια δολάρια).

Ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης Γάλλος υπήκοος, πρέπει επίσης να εμφανίζεται σε γαλλικό αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα και δεν του επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια.

Οι κατηγορίες
Ο Ντούροφ συνελήφθη για πρώτη φορά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Le Bourget στα βόρεια του Παρισιού το περασμένο Σάββατο βάσει εντάλματος για αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή. Στη δήλωση της Τετάρτης, οι εισαγγελείς του Παρισιού ανέφεραν ότι ο κ. Durov τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για εικαζόμενα αδικήματα που περιλαμβάνουν:

Συνενοχή στη διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενεργοποίηση παράνομων συναλλαγών από οργανωμένη συμμορία
Άρνηση επικοινωνίας με τις αρχές
Συνενοχή σε οργανωμένη εγκληματική διανομή σεξουαλικών εικόνων παιδιών
Στη Γαλλία, το να τεθεί κάποιος υπό επίσημη έρευνα δεν συνεπάγεται ενοχή ούτε οδηγεί απαραίτητα σε δίκη – αλλά δείχνει ότι οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα. Ο Ντούροφ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής δημόσια σχόλια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μία πρωτοφανής σύλληψη
Ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ-Ολιβιέ Καμίνσκι, είπε ότι το Telegram συμμορφώνεται από κάθε άποψη με τους ευρωπαϊκούς ψηφιακούς κανονισμούς και ελέγχεται με τα ίδια πρότυπα με άλλα κοινωνικά δίκτυα. Είναι «παράλογο» να λέγεται ότι ο πελάτης του θα μπορούσε να εμπλέκεται «σε εγκληματικές πράξεις που δεν τον αφορούν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», πρόσθεσε. Το Telegram σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ιδρυτής του δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Είναι πρωτοφανές για τον ιδιοκτήτη μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συλλαμβάνεται λόγω του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή η πλατφόρμα. Σοβαρότατες καταγγελίες έχουν υπάρξει για διακίνηση ακραίου περιεχόμενου και διευκόλυνση εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω Facebook, Instagram, Tik Tok και Χ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ σύλληψη των ιδρυτών τους.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τη λογοδοσία.

Έχουμε δει στο παρελθόν αφεντικά τεχνολογικών πλατφόρμων να οδηγούνται μπροστά σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις πρακτικές, τις παραλείψεις και τις αποτυχίες τους, αλλά δεν είδαμε ποτέ να τους περνούν οι χειροπέδες οι αρχές επιβολής του νόμου σε ένα αεροδρόμιο.

Ο Έλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, υπερασπίστηκε τον Ντούροφ. Ο Κρις Παβλόφσκι, ο ιδρυτής μιας αμφιλεγόμενης εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο που ονομάζεται Rumble, είπε ότι είχε εγκαταλείψει την Ευρώπη μετά την κράτησή του.

Ενώ τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο συνεργάζονται με εθνικούς και διεθνείς φορείς όταν πρόκειται για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως η κοινή χρήση εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το Telegram κατηγορείται ότι τα αγνόησε.

Η απήχηση του Telegram
Η εταιρεία, η οποία έχει τώρα την έδρα της στο Ντουμπάι, επιμένει ότι τα εργαλεία μετριασμού της πληρούν τα πρότυπα του κλάδου.

Τεράστιες ομάδες έως 200.000 ατόμων μπορούν να μοιράζονται και να σχολιάζουν πληροφορίες και περιεχόμενο στο Telegram – Το WhatsApp από την άλλη περιορίζει το μέγιστο μέγεθος της ομάδας του σε λίγο περισσότερο από 1.000.

Ενώ τα μηνύματα Telegram μπορούν να κρυπτογραφηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να τα δουν, αυτό δεν ενεργοποιείται από προεπιλογή και πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα σε ιδιωτικές συνομιλίες.

Το Telegram κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδρύθηκε το 2013 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στο Ιράν – μεταξύ άλλων επειδή δεν ανταποκρίνεται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις και αιτήματα για λογορκσία.

Από την αλλη το BBC αποκάλυψε την Τετάρτη ότι το Telegram – το οποίο έχει περισσότερους από 950 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες – έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα με στόχο τον εντοπισμό και την αφαίρεση υλικού κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110