Σουδάν: Τριήμερη εκεχειρία – Αναγκαία η ανθρωπιστική βοήθεια
Τα αντιμαχόμενα μέρη του Σουδάν συμφώνησαν για εκεχειρία το πρωί της Κυριακής, έπειτα από δύο μήνες εχθροπραξιών που ώθησαν το αφρικανικό έθνος στο χάος.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ και της γειτονικής της πόλης, Ομντουρμάν, ανέφεραν «σχετική ηρεμία» τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας το πρωί της Κυριακής, έπειτα από τις άγριες συγκρούσεις που αναφέρθηκαν την προηγούμενη ημέρα.
Η τριήμερη εκεχειρία ήρθε πριν από τη διάσκεψη που θα διοργανώσουν τα Ηνωμένα Εθνη και άλλα κράτη τη Δευτέρα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του Σουδάν.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ουάσιγκτον και Ριάντ ανέφεραν στρατός και παραστρατιωτικοί συμφώνησαν να σταματήσουν τις μάχες.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έλαβε λιγότερο από το 16% των 2,57 δισ. δολαρίων που απαιτούνται για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη στο Σουδάν. Επιπλέον 470 εκατ. δολάρια χρειάζονται για την υποστήριξη των προσφύγων στο Κέρας της Αφρικής, ανέφερε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο. Και οι δύο χώρες τους τελευταίους δύο μήνες ηγήθηκαν συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών για να σταματήσει ο πόλεμος.
Ουάσιγκτον και Ριάντ ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι ο στρατός και η αντίπαλη παραστρατιωτική ομάδα, Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, συμφώνησαν να σταματήσουν τις μάχες και «να απόσχουν από την αναζήτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας».
Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος έπειτα από μήνες επιδείνωσης των εντάσεων μεταξύ των αντίπαλων στρατηγών που κατέληξαν σε μάχες, στα μέσα Απριλίου, σε ολόκληρη τη χώρα, με την πρωτεύουσα Χαρτούμ και την περιοχή του δυτικού Νταρφούρ να φέρουν το κύριο βάρος της ένοπλης σύγκρουσης.
Οι μάχες μετέτρεψαν το Χαρτούμ και άλλες αστικές περιοχές σε πεδία μάχης. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Περισσότεροι από 2,2 εκατ. πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κινούμενοι σε ασφαλέστερες περιοχές εντός του Σουδάν και σε γειτονικά κράτη.
Πάνω από 100.000 παιδιά προβλέπεται να υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα, πάντως, επιδεινώνεται. Τουλάχιστον 24,7 εκατ. άνθρωποι –περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας– χρειάζονται βοήθεια. Και πάνω από 100.000 παιδιά προβλέπεται να υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, συνοδευόμενο από ιατρικές επιπλοκές, μέχρι το τέλος του έτους, όπως προειδοποίησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται 145 εκατ. δολάρια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες υγείας όσων έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στο εσωτερικό του Σουδάν και να βοηθήσει όσους κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες.
«Ανευ προηγουμένου υγειονομική κρίση»
«Το μέγεθος αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Αχμέντ αλ-Μαντχάρι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια για να αποτραπεί η επικείμενη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Σουδάν.
Τουλάχιστον 46 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας μεταξύ 15 Απριλίου και 8 Ιουνίου.
Η σύγκρουση έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας. Αφησε επίσης περίπου το 60% των εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μη λειτουργικό, εν μέσω δραστικής μείωσης των ιατρικών προμηθειών, οι οποίες είτε καταστράφηκαν είτε λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι επιβεβαίωσε τουλάχιστον 46 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας μεταξύ 15 Απριλίου και 8 Ιουνίου.
Πηγή: Associated Press