ΗΠΑ: Η Ρωσία ίσως έχει χάσει τα μισά βαριά άρματα μάχης που διέθετε
Ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε πως πιθανόν τα μισά βαριά άρματα μάχης που είχε στη διάθεσή του ο στρατός της Ρωσίας έχουν είτε καταστραφεί είτε πέσει στα χέρια των αντιπάλων του.
Ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε πως πιθανόν τα μισά βαριά άρματα μάχης που είχε στη διάθεσή του ο στρατός της Ρωσίας έχουν είτε καταστραφεί είτε πέσει στα χέρια των αντιπάλων του αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Η Ρωσία «πιθανόν έχει χάσει τα μισά άρματα μάχης της» στις εχθροπραξίες, καθώς είτε καταστράφηκαν είτε «έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών», είπε η Σελέστ Ουάλαντερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ινστιτούτο μελετών Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η εκτίμηση αυτή της κυρίας Ουάλαντερ —η οποία πάντως δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό για τις απώλειες των μονάδων τεθωρακισμένων της Ρωσίας— δημοσιοποιείται καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να παραλάβει δεκάδες βαριά άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους του.
Η Βρετανία λέει πως τα άρματα μάχης Challenger 2 που θα διαθέσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρούν στα πεδία των μαχών τον Μάρτιο, ενώ η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου αναμένεται να στείλουν δεκάδες Leopard 2 στο Κίεβο μέχρι τον Απρίλιο.
Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί από την πλευρά της να στείλει 31 άρματα μάχης Abrams, όμως για την παράδοσή τους θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.
Επίκειται γενική ρωσική επίθεση, λένε οι Ουκρανοί
Με νέο γύρο καταιγιστικών επιθέσεων εναντίον κυρίως των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας απάντησε η Ρωσία στην περιοδεία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, κεντρικός στόχος της οποίας ήταν ο εξοπλισμός της χώρας του με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, η Ρωσία έπληξε τις περιοχές του Κιέβου, του Χάρκοβο και της Ζαπορίζια με πυραύλους Κρουζ και S-300, καθώς και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Από τους 71 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, οι 61 καταστράφηκαν, πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, αλλά οι υπόλοιποι, όπως και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπεσαν πάνω στους στόχους τους μεταφέροντας εκρηκτικά, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και μπλακ άουτ που επηρέασαν την ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για συστηματική καταστροφή πολιτικών υποδομών, κάτι που χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου.
Από την πλευρά του, ανώτατος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας κάλεσε τη Δύση να υπερβεί τους δισταγμούς της και να ενισχύσει τη χώρα του με τους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά που έχει ανάγκη, ύστερα από τη χθεσινή «μαζική» επίθεση. «Η Ρωσία πλήττει τις ουκρανικές πόλεις όλη τη νύχτα και το πρωί. Αρκετά με τις κουβέντες και τον πολιτικό δισταγμό. Μόνο γρήγορες αποφάσεις: πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
Παράλληλα, κλιμακώνονταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας σε αρκετά σημεία του ανατολικού μετώπου και πρώτα απ’ όλα στην πόλη Μπαχμούτ, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κοντεύουν να περικυκλώσουν. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Ουκρανός διοικητής της επαρχίας Ντονέτσκ, Πάβλο Κριλένκο, εκτίμησε ότι η από καιρό αναμενόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση με στόχο την κατάληψη ολόκληρου του Ντονέτσκ, όπως και της γειτονικής επαρχίας Λουγκάνσκ, έχει ήδη ξεκινήσει.
Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Ρώσοι στρατηγοί θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσφέρουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια χειροπιαστή επιτυχία, η οποία θα διασκεδάζει εν μέρει τις αποτυχίες των προηγούμενων μηνών στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα, ενόψει της συμπλήρωσης, στις 24 Φεβρουαρίου, ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος θα εκφωνήσει ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων του κοινοβουλίου την καθιερωμένη, σε ετήσια βάση, ομιλία του –το αντίστοιχο της ομιλίας των Αμερικανών προέδρων για την «Κατάσταση του Εθνους»– και μια πρόσφατη στρατιωτική επιτυχία θα του ήταν εξαιρετικά χρήσιμη από πλευράς εντυπώσεων.
Σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έφθασαν στην Ουκρανία, αφού είχαν παραβιάσει τους εναέριους χώρους της Μολδαβίας, αλλά και της Ρουμανίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι μια πρόκληση για το ΝΑΤΟ και τη συλλογική του ασφάλεια. Είναι τρομοκρατία που πρέπει και μπορεί να αναχαιτιστεί», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ωστόσο, η Ρουμανία δεν επιβεβαίωσε την εκδοχή του. Οπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας, ένας ρωσικός πύραυλος, πιθανότατα Κρουζ, που εκτοξεύθηκε από πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της Κριμαίας, πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας προτού πλήξει την Ουκρανία, χωρίς όμως να διασχίσει τον ουρανό της Ρουμανίας. Η πλησιέστερη απόστασή του από τον ρουμανικό εναέριο χώρο ήταν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, γύρω στα 35 χιλιόμετρα.
Λίγο αργότερα, η φιλοδυτική πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της παραιτείται ύστερα από 18 μήνες στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε από διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και από τη σφοδρή αντιπαλότητα του φιλορωσικού μπλοκ. Η πρόεδρος Μάγια Σαντού, η οποία κατάφερε πέρυσι να γίνει δεκτή η χώρα της ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., αποδέχθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού.
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, A.P., ΑΠΕ-ΜΠΕ