Γερμανία: 300.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι φορούσαν γούνες!

Ο άνθρωπος της λίθινης εποχής φορούσε γούνες από δέρμα αρκούδας για να προστατευθεί από το δριμύ ψύχος

Γερμανία:  300.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι φορούσαν γούνες!



Σύμφωνα με τη μυθολογία και διάφορες απεικονίσεις, οι άνθρωποι των σπηλαίων παρουσιάζονται με ελάχιστα ρούχα, κυρίως με γούνες, πραγματικότητα που σήμερα αποδέχονται και οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με το CNNi, επιστήμονες στην Γερμανία, ανακάλυψαν μερικά από τα πρώτα στοιχεία χρήσης ρούχων των ανθρώπων της εποχής του λίθου.

Πρόσφατα, βρήκαν σημάδια από αρκούδα σε σπηλιά, κάτι που υποδεικνύει πως πράγματι τα προϊστορικά ζώα θανατώνονταν για τη γούνα τους πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή, είναι μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορική έρευνα, καθώς γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με την ζωή και την επιβίωση των ανθρώπων στους σκληρούς χειμώνες της προϊστορίας.

Η γούνα, το δέρμα και άλλα οργανικά υλικά συνήθως δεν διατηρούνται πέρα ​​από 100.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδείξεις προϊστορικών ενδυμάτων είναι ελάχιστες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική, γιατί γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το βαθύ παρελθόν του ανθρώπου και τους τρόπους επιβίωσης. Από αυτήν την πρώιμη χρονική περίοδο, υπάρχουν μόνο λίγες αποδείξεις εκδοράς αρκούδας, με το Schöningen να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ivo Verheijen, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Tübingen στη Γερμανία.

Ποιες ήταν οι αρκούδες των «σπηλαίων»
Οι αρκούδες των σπηλαίων ήταν μεγάλα ζώα, περίπου στο μέγεθος μιας πολικής αρκούδας, που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 25.000 χρόνια.

Το τρίχωμα τoυς, εξαιτίας της κατασκευής τους, παρέχει καλή μόνωση και ήταν κατάλληλο για την κατασκευή απλών ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Human Evolution.

Τα ρούχα, επομένως, που προέρχονταν από εκείνες, ήταν δέρματα που τυλίγονταν γύρω από το σώμα χωρίς ραφές.

Οι βελόνες με τα «μάτια» που χρειάζονταν για να ράψουν πιο περίπλοκα σχέδια, δεν εντοπίζονται στα αρχαιολογικά αρχεία, παρά μόνο πριν από 45000 χρόνια.