Αλ. Τσίπρας: Διαχειριζόμαστε στρεβλώσεις του παρελθόντος

Αλλά «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

Αλ. Τσίπρας: Διαχειριζόμαστε στρεβλώσεις του παρελθόντος

Σε στρεβλώσεις του παρελθόντος απέδωσε τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δήλωσε πάντως ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αποδράσει από τις ευθύνες της. Δεν έθεσε θέμα παραιτήσεων. Ζήτησε χαρακτηριστικά σεβασμό στους νεκρούς, αφήνοντας αιχμές για εκμετάλλευση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.

Κατά την ομιλία του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η αλυσίδα χαρακτηρισμών είναι εκμετάλλευση οδύνης και οδηγεί στην συσκότιση της αλήθειας. Λέω όχι σε τέτοια τακτική».

«Το λιγότερο που οφείλουμε στην μνήμη των νεκρών είναι σεβασμός», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του «σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, τους κάλεσε να το κάνουν και αυτοί «όσο βαρύ και αν είναι. Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας».

«Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «δεν είμαστε εδώ να διαιωνίζουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος. Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή να βγουν στο φως ολιγωρίες και λάθη που συνήθως κρύβονται στο δημόσιο διάλογο.

Έβαλλε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων τονίζοντας ότι «ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα σε ρέματα και παραλίες χωρίς καμία πρόβλεψη».

«Όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται θα φέρουμε ακέραια την ευθύνη», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα «αποκεφαλισμού των υπευθύνων» που -όπως είπε- έχει τεθεί, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας.

«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας και τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».

«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: naftemporiki.gr