Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο (vid)

Και επίσημα πλέον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποχαιρετά τον Λευκό Οίκο. Σήμερα ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο (vid)

Μετά από μια θητεία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ταραχώδης, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε πίσω του την προεδρία και τον Λευκό Οίκο. Ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ορκιστεί στις 12 το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδος). Ο Τραμπ είναι ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος που δεν θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία του νέου μετά τον Άντριου Τζόνσον 1869. Ωστόσο παρόντες θα είναι οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Τις τελευταίες ώρες της προεδρίας του ο Τραμπ απένειμε χάρη σε 70 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην συνεργάτης του, Στιβ Μπάνον, και μείωσε τις ποινές άλλων 73. Ο Μπάνον κατηγορείται μαζί με άλλους κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατοντάδες άτομα που πραγματοποίησαν δωρεές για το χτίσιμο του περιβόητου τείχους του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, που αναμένεται να γίνει ο 46ος πρόεδρος, θα ορκιστεί παρουσία 25.000 μελών της εθνοφρουράς, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου εξαιτίας της πανδημίας. Μαζί με τον Μπάιντεν θα ορκιστεί και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, η οποία θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και πρώτη αντιπρόεδρος αφροαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής.