Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν-vid

 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα...) Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών.

 

 

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν-vid

Η είδηση ότι πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, σ' ηλικία 94 ετών άφησε τα εγκόσμια ήρθε από τη Γαλλία.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αιτία θανάτου του, ο εκλιπών είχε πρόσφατα εισαχθεί σε νοσοκομείο (καρδιολογική κλινική) της πόλης Τουρ στη δυτική Γαλλία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ζισκάρ ντ' Εστέν νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» του Παρισιού με ελαφρά πνευμονική λοίμωξη.

Ο Ντ' Εστέν είχε γεννηθεί το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.

Όπως και ο Σαρλ ντε Γκολ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκολ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Σε ηλικία 94 ετών και 304 ημερών, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ο μακροβιότερος Γάλλος Πρόεδρος στην ιστορία κι από τους σπουδαιότερους της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Η σχέση του με την Ελλάδα και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ένας από τους πλέον εμβληματικούς πολιτικούς της σύγχρονης εποχής, ενώ θεωρούταν κι ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο εκλιπών ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μάλιστα του είχε παραχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 και να ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης μετά τη δικτατορία. Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Eξάλλου συνέδραμε στην προσπάθεια της χώρας μας για είσοδο στην ΕΟΚ.