Το ταξίδι του Ουίλιαμς-Γκος στο NBA (vids)

Το «ΦΩΣ» καταγράφει τη μέχρι τώρα διαδρομή του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος στο NBA με αφορμή το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και την πιθανότητα επιστροφής του στον Πειραιά.

Το ταξίδι του Ουίλιαμς-Γκος στο NBA (vids)

Τον περασμένο Ιούλιο ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος πήρε τη μεγάλη απόφαση να μεταπηδήσει από τον Ολυμπιακό και την Ευρωλίγκα στον μαγικό κόσμο του NBA για λογαριασμό της Γιούτα Τζαζ. Ο Αμερικανός είχε επιλεγεί στο ντραφτ του 2017 από την ομάδα του Σολτ Λέικ Σίτι στο Νο 55, η οποία αποφάσισε δύο χρόνια αργότερα να εκμεταλλευτεί τα δικαιώματά του. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το NBA αποτελεί όνειρο ζωής για τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών παικτών και φυσικά ο νεαρός γκαρντ δεν αποτελούσε εξαίρεση, αρπάζοντας την ευκαιρία του να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Στις 15 Ιουλίου η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός έκανε χρήση του οπτ άουτ από το συμβόλαιό του, το οποίο ανήλθε σε 1.000.000 δολάρια. Ο Ουίλιαμς-Γκος υπέγραψε συμβόλαιο με τους Τζαζ ύψους 4,8 εκατ. δολαρίων και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε, ευχαριστώντας τους για την ευκαιρία που του δόθηκε. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Γιούτα, Λίντσεϊ Χάντερ, είχε τότε εκθειάσει τον πρώην «ερυθρόλευκο»: «Όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ έχουν κίνητρο, αλλά οι φίλαθλοί μας θα δουν σύντομα πως ο Ουίλιαμς-Γκος βρίσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της ανταγωνιστικότητας, ευφυΐας και κινήτρου».

Το ανεπίσημο ντεμπούτο του άφησε υποσχέσεις

Ο Ουίλιαμς-Γκος έμελλε να πραγματοποιήσει το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τους Τζαζ στις 8 Οκτωβρίου στη νίκη της ομάδας του με 133-81 κόντρα στους Αντελαΐντ 36ερς. Σε εκείνο τον αγώνα, ο 25χρονος πόιντ ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο εν τη απουσία των Μάικ Κόνλεϊ και Ντάντε Έξουμ, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Αγωνίστηκε για 21 λεπτά, με απολογισμό 12 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλλά και 4 λάθη. Δυστυχώς όμως για τον παίκτη η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Τα πρώτα επίσημα ματς και ο υποβιβασμός στην G-League

Το επίσημο ντεμπούτο του Ουίλιαμς-Γκος στο NBA ήρθε στις 27 Οκτωβρίου 2017 στη νίκη των Τζαζ επί των Κινγκς με 113-81. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε για πέντε λεπτά μοιράζοντας μία ασίστ και αστοχώντας σε ένα δίποντο. Ακολούθησαν οι αγώνες με Κλίπερς, Ουόριορς, με τον Ουίλιαμς-Γκος να αγωνίζεται ελάχιστα. Στα μέσα Νοεμβρίου η επιστροφή του τραυματία Αυστραλού Ντάντε Έξουμ στο ροτέισον έστειλε τον Ουίλιαμς-Γκος στην G-League και συγκεκριμένα στη θυγατρική των Τζαζ, Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς. Στις 18 Νοεμβρίου ο 25χρονος γκαρντ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στους Σάντα Κρουζ Ουόριορς (νίκη με 102-77 επί των «Πολεμιστών»), όντας ωστόσο πολύ άστοχος. Στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 6 πόντους με 3/12 σουτ, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 λάθη.

Ο απολογισμός μέχρι τη διακοπή

Ο υποβιβασμός του στην G-League δεν σήμανε και το τέλος του στο NBA. Ο Ουίλιαμς-Γκος επέστρεψε στο ροτέισον των Τζαζ για μερικά ακόμα παιχνίδια, ειδικότερα μετά την ανταλλαγή του Έξουμ στους Καβαλίερς τον Δεκέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε κόντρα σε Ράπτορς, Λέικερς, Θάντερ, Πίστονς και Νικς, ματς το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου. Έπειτα από εκείνο το ματς με την ομάδα της Νέας Υόρκης, ο Ουίλιαμς-Γκος βρίσκεται εκτός με ενοχλήσεις στον αριστερό τετρακέφαλο. Συνολικά, στην παρθενική του σεζόν στο NBA o 25χρονος άσος πραγματοποίησε 9 συμμετοχές μέχρι τη διακοπή λόγω κορονοϊού, έχοντας 0,4 πόντο, 0,6 ασίστ και 0,6 ριμπάουντ σε 3,1 λεπτά συμμετοχής κατά μέσον όρο.

Το μέλλον του στο ΝΒΑ και ο Ολυμπιακός

Είναι αλήθεια ότι ο Ουίλιαμς-Γκος έχει δύσκολο έργο στους Τζαζ. Έχοντας μπροστά του παίκτες όπως τον Μάικ Κόνλεϊ, τον Τζόρνταν Κλάρκσον και τον Εμάνουελ Μούντιε είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κουίν Σνάιντερ και μία ισχυρή θέση στο ροτέισον. Εκτός αυτού βέβαια υπάρχει και το θέμα του συμβόλαιου του. Ο Ουίλιαμς-Γκος ναι μεν έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο, ωστόσο οι σεζόν 2020-2021 και 2021-2022 είναι μη εγγυημένες.

Είναι πιθανό λοιπόν οι δύο πλευρές να λύσουν τη συνεργασία τους ήδη από το φετινό καλοκαίρι, ειδικά μετά τις τεράστιες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει ο κορονοϊός στο NBA. Από την άλλη, την περίπτωση Ουίλιαμς-Γκος φέρεται να εξετάζει και ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Πειραιά δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάξουν την αγορά και για έναν αθλητικό γκαρντ. Ο Ουίλιαμς-Γκος με βάση τη θητεία του στην Ευρώπη και το πέρασμά του στο NBA, το οποίο είναι εμπειρία ζωής για κάθε παίκτη, αποτελεί μία πολύ αξιόπιστη επιλογή.