Ολυμπιακός: O «Μπάλλος» πέρασε από το Φάληρο

Είχατε απορία για το πως μπορεί να αντιδράσει ο Ολυμπιακός όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο; Η απάντηση ήταν εκκωφαντική με ανατροπή από τα παλιά - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: O «Μπάλλος» πέρασε από το Φάληρο

Είναι γεγονός πως στο μεγάλο λιμάνι υπήρχε ανησυχία ενόψει του αγώνα κόντρα στη Ζαλγκίρις. Η ομάδα έβγαλε μεγάλα αποθέματα ενέργειας κόντρα στη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και σε συνδυασμό με το ταξίδι και την χαμηλότερη δυναμική της Ζαλγκίρις, υπήρχε φόβος για εφησυχασμό. Οι Λιθουανοί είχαν σημαντικές απώλειες, αλλά όταν μία ομάδα παίζει δίχως άγχος, χωρίς να έχει ουσιαστικά κάτι να χάσει, ο αντίπαλος γίνεται επικίνδυνος, ειδικά αν βρει ρυθμό.

Οι "πράσινοι" πήγαν να κάνουν την... ζημιά στον Ολυμπιακό, ο οποίος παρουσιάστηκε αγνώριστος στο ξεκίνημα. Με έλλειψη σκληράδας στην άμυνα, αλλά και χαμηλής συγκέντρωσης στην επίθεση. Οι γηπεδούχοι έχασαν πολλά σουτ και τους βγήκε νευρικότητα στο παρκέ (χάνοντας και πολλά ριμπάουντ), σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους. Ευστοχούσαν στα σουτ που έβγαζαν, είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας, ηρεμία, φτάνοντας στο σημείο να προηγηθούν και με +14 (15-29) στο 13'.

Τεστ: Με την πλάτη στον τοίχο

Έχουμε τονίσει φέτος πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Μέχρι στιγμής ξεκινούσε εξαιρετικά τα παιχνίδια του, φτάνοντας σε νίκες στο τέλος ελέγχοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού. Ακόμη και στη Βαρκελώνη, μπορεί να έχασε, αλλά ηττήθηκε στην παράταση, για ένα σουτ, για ένα χαμένο ριμπάουντ. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είχαμε δει την ομάδα στο πως μπορεί να λειτουργήσει και να συμπεριφερθεί όντας με την πλάτη στον τοίχο. Θα λέγαμε πως ήταν ένα καλό τεστ για τους Πειραιώτες στο να ελέγξουν την αντίδραση τους βρισκόμενοι πίσω στο σκορ. Ο Ολυμπιακός των προηγούμενων δύο και τριών ετών, ενδεχομένως και να μπλόκαρε. Θα ακολοθούσε στο σκορ, θα αγκομαχούσε να πλησιάσει και το πιθανότερο είναι πως θα έχανε.

Αυτά μέχρι πέρσι όμως. Φέτος άλλαξαν τα πράγματα. Εδώ είχαμε μία εκπληκτική αντίδραση, μία ολική επαναφορά από τα παλιά. Οι Πειραιώτες ροκάνισαν τη διαφορά στη δεύτερη περίοδο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο πέταγαν... φωτιές. Το εντυπωσιακό επί μέρους σκορ 47-29 (!) τα λέει όλα για την μεγάλη ερυθρόλευκη ανατροπή. Οι γηπεδούχοι δεν χρειάστηκε καν να φτάσουν στο τελευταίο πεντάλεπτο και να αγχωθούν παλεύοντας για τη νίκη. Μέσα σε 10 λεπτά (στο 24') είχαν ήδη ανακτήσει το προβάδισμα στο σκορ. Στο 30' βρέθηκαν στο +14 (63-49), με το ματς στην τελευταία περίοδο να εξελίσσεται σε παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα. Εκπληκτικό!

Μόλις ο Ολυμπιακός "ξύπνησε" διέλυσε την Ζαλγκίρις, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Η ομάδα ήταν ήρεμη όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, βγάζοντας σιγουριά, αλλά και εμπιστοσύνη πως θα φέρει τα πάνω-κάτω, όπως και συνέβη. Είναι ένα αίσθημα που το έχουν δώσει οι ίδιοι οι παίκτες στην ομάδα τους, κάτι που έχει μεταφερθεί (και πάλι) στην ψυχολογία του κόσμου. Φαινόταν από το χειροκρότημα και από την εμψύχωση που έδινε στο κακό ξεκίνημα. Όπως παλιά...

Σλούκας, «Λάρι», άμυνα και τρίποντα

Ήταν μία ομαδική προσπάθεια, αλλά αναμφίβολα υπήρχαν δύο παίκτες που ξεχώρισαν. Ο Κώστας Σλούκας πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια της ανατροπής και «εκτέλεσε» τους Λιθουανούς στην τέταρτη περίοδο. Έβαλε σουτ, μοίρασε ασίστ, μάζεψε ριμπάουντ και πέτυχε "καυτά" καλάθια (17 πόντοι, 3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ) σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε. Άξιος συμπαραστάτης του ο παθιασμένος Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του από την ερυθρόλευκη κερκίδα. Ξεχείλιζε από αγωνιστικό θράσος, πήρε πρωτοβουλίες, έβαλε μεγάλα σουτ (13 πόντοι, 2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα) και έπαιζε μπάσκετ με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχει κερδίσει δικαίως ενεργό χρόνο και ρόλο στην ομάδα, ενώ η προσφορά του ήταν πολύτιμη και στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός τα έχει πάει εξαιρετικά στην EuroLeague μέχρι στιγμής, αλλά αν υπήρχε ένα πρόβλημα, μία αδυναμία, αυτή είχε να κάνει με το περιφερειακό σουτ. Το ποσοστό του ήταν αρκετά χαμηλό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές: 20/82 τρίποντα-27.5%. Aν και στο ΣΕΦ ήταν και πάλι άστοχος στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Ζαλγκίρις βρήκε ρυθμό, τελειώνοντας το ματς με 14/28 (50%) προσπάθειες! Είχε βάλει 20 τρίποντα σε τρία ματς, έβαλε 14 σε ένα παιχνίδι. Ένα ακόμη δείγμα της σημασίας που παίζει το περιφερειακό σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ.

Παράλληλα, να σταθούμε στο για ακόμη μία φορά χαμηλό ποσοστό του αντιπάλου (7/24-29.2%) από την περιφέρεια, παρά το καλό ξεκίνημα της Ζαλγκίρις. Η άμυνα με αλλαγές στη συνέχεια έφερε αποτέλεσμα, με τους Πειραιώτες να διαθέτουν πλέον την δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση, δεχόμενοι μόλις 66.2 πόντους.

Ο Ολυμπιακός έχει 3 νίκες σε 4 αγωνιστικές, έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν (ακόμη και η ήττα στη Βαρκελώνη ήρθε στην παράταση) και δείχνει πως τα καλύτερα έρχονται!