Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά το 2016 και το 2017, το Υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το όχημά τους για ορισμένο χρονικά διάστημα του έτους (π.χ. καλοκαιρινές διακοπές).

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η άρση ακινησίας είναι εφικτή για διάστημα ενός μήνα, τριών μηνών ή για το υπόλοιπο του 2018 (έως 31/12).

Συγκεκριμένα:

α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αν δηλαδή τα ετήσια τέλη είναι 200 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 33 ευρώ.

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας Για ετήσια τέλη 200 ευρώ, το ποσό φθάνει τα 67 ευρώ

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Για ΙΧ με ετήσια τέλη 200 ευρώ, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο οδηγός θα πληρώσει 6+2 μήνες, δηλαδή 133 ευρώ.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2018, να καταβάλλονται από τον κάτοχο τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Προσοχή στο πρόστιμο εκπρόθεσμης επιστροφής!

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Πηγή: gogar.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ SUZUKI

ΟΛΑ ΤΑ SUV ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ