Τα μυστικά των αντιολισθητικών αλυσίδων στα χιόνια !

Με αρκετές περιοχές της χώρας να πλήττονται από την χιονόπτωση η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη.

Τα μυστικά των αντιολισθητικών αλυσίδων στα χιόνια !

Ο καιρός αναμένεται δύσκολος τις επόμενες μέρες, γι'αυτό μπορεί να καταστήσει την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαραίτητη. Γνωρίζετε όμως ποιοι τύποι αλυσίδων υπάρχουν, πότε πρέπει να τις τοποθετήσετε και πως; Εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε μερικές από τις βασικότερες απορίες γύρω από τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τύποι αλυσίδων
Στην αγορά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντιολισθητικών αλυσίδων, καλύπτοντας όλα τα γούστα των πελατών, αλλά και όλες τις διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με το που έχει να κινηθεί ο κάθε οδηγός.

Για να δούμε τους τύπους των αλυσίδων:

Συμβατικές
Οι συμβατικές αλυσίδες είναι οι πλέον συνηθισμένες, με την πλειονότητα των οδηγών να τις χρησιμοποιεί. Τοποθετούνται σε όλους τους τύπους των αυτοκινήτων και θα σας οδηγήσουν απροβλημάτιστα σε κάθε παγωμένο τερέν, αρκεί να τις έχετε τοποθετήσει σωστά.

«Aράχνη»
Αυτός ο τύπος είναι πιο ακριβός, συγκριτικά με τις συμβατικές αλυσίδες, μιας κι έχουν ένα σταθερό μέρος, το οποίο μπαίνει στα μπουλόνια κάθε τροχού και από εκεί εφαρμόζεται το σύστημα της αλυσίδας.

«Kουβέρτες»
Αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τύπος αλυσίδων. Είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Προσοχή: Πρέπει να κινήστε με τις κουβέρτες μόνο πάνω σε χιόνι, ειδάλλως φθείρονται ή ακόμα και σκίζονται όταν κινηθείτε σε καθαρό οδόστρωμα.

Αλυσίδες με καρφιά
Ένας τύπος αλυσίδων που δεν χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των οδηγών, μιας και προορίζονται για αρκετά δύσκολες συνθήκες, ενώ είναι ιδανικές για χρήση στον πάγο, μιας και προσφέρουν καλή πρόσφυση.

Κάντε πρόβα της τοποθέτησης πριν χρειαστεί!

Επειδή το να πρέπει να «δουλέψετε» σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στο κόσμο, θα σας προτείναμε να κάνετε μερικές πρόβες για την τοποθέτηση των αλυσίδων κάτω από το σπίτι σας, ώστε να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι και να μπορείτε σε πραγματικές συνθήκες να τις φορέσετε στα ελαστικά σας, γρήγορα και σωστά. Οι οδηγίες χρήσεως υπάρχουν πάνω στο κουτί των αλυσίδων που αγοράσατε, όπου αναγράφεται βήμα – βήμα η διαδικασία τοποθέτησης. Σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Αρχικά απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από το ελαστικό με τις άκρες του συρματόσχοινου να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Τραβάμε προς τα πάνω τα συρματόσχοινα που βρίσκονται λοιπόν μπροστά μας και τα ενώνουμε, ενώ ενώνουμε και το άκρο της αλυσίδας στο πάνω τμήμα, το περνάμε σε σχήμα U από το κάτω μέρος και το ξανατραβάμε ώστε ο γάντζος να τοποθετείται και πάλι στο πάνω μέρος. Θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένες και τεντωμένες για να δουλέψουν σωστά και να μη χαλάσουν. Εξαιρετικά σημαντικό, είναι πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος.

Πηγή: autogreeknews.gr