Φιορεντίνα: Αήττητη φέτος, αλλαγμένη από τον περσινό τελικό και σε... ανομβρία 23 ετών

Αήττητη είναι η Φιορεντίνα του Βιντσέντζο Ιταλιάνο φέτος στο UEFA Europa Conference League, με τελευταία ήττα στον περσινό τελικό. Οι «βιόλα» έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε, όμως η αναζήτησή τους για ένα τρόπαιο μετά από δύο δεκαετίες παραμένει ως έχει. 

Φιορεντίνα: Αήττητη φέτος, αλλαγμένη από τον περσινό τελικό και σε... ανομβρία 23 ετών

Η Ιστορία ξεκινάει να γράφεται. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του UEFA Europa Conference League και εκεί θα βρει απέναντί του την Φιορεντίνα. Τους «βιόλα» του Βιντσέντζο Ιταλιάνο. Εκείνος της Νέας Φιλαδέλφειας στις 29 Μαΐου θα είναι ο τρίτος τελικός του Ιταλού σε τρεις σεζόν στη Φιορεντίνα.

Η ομάδα που έχασε στο 90ό λεπτό από τη Γουέστ Χαμ στον περσινό τελικό της διοργάνωσης αποσυντέθηκε. Η Μπράιτον αγόρασε τον Ιγκόρ, τον κεντρικό αμυντικό του οποίου το λάθος οδήγησε στο γκολ του Τζάροντ Μπόουεν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεισε τον Σοφιάν Αμραμπάτ και τον πήρε δανεικό. Η Μπενφίκα επανεπένδυσε μέρος των 65 εκατ. ευρώ (56 εκατ. λίρες, 70 εκατ. δολάρια) που πλήρωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για τον Γκονζάλο Ράμος στον πρώτο σκόρερ της, τον Αρτούρ Καμπράλ. Ο παρτενέρ του στην επίθεση, Λούκα Γιόβιτς έφυγε για τη Μίλαν.

Αλλά η Φιορεντίνα, μια ομάδα που δεν είχε προκριθεί στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια, όταν προσελήφθη ο Ιταλιάνο, έφτασε σε back-to-back ευρωπαϊκούς τελικούς για πρώτη φορά από την ομάδα… Ye-Ye των αρχών της δεκαετίας του 1960. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ιταλιάνο πήρε τη δουλειά μόνο αφότου η Φιορεντίνα τα χάλασε με τον Τζενάρο Γκατούζο (που επίσης είχε «φλερτ» με τον Ολυμπιακό) και αποφάσισε να χωρίσει μετά από λίγες μόνο εβδομάδες λόγω της αποτυχίας να ευθυγραμμιστεί στη μεταγραφική στρατηγική και της διαφαινόμενης παρουσίας του ατζέντη του, Ζόρζε Μέντες.

«Ήταν αδιανόητο όταν έφτασα στη Φλωρεντία», δήλωσε ο Ιταλιάνο. «Είπα στους φιλάθλους ότι θα έκανα τα πάντα για να παίξω στα κύπελλα. Δεν το είχα κάνει ως παίκτης. Ήμουν νέος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αντιμετωπίζεις κορυφαίους αντιπάλους και παίζεις σε εχθρικές ατμόσφαιρες. Είμαι χαρούμενος που είμαστε ξανά σε έναν τελικό».

Ήταν μια διαδικασία εκμάθησης. Στην περίπτωση της Φιορεντίνα επιταχύνθηκε περισσότερο. Μια νοοτροπία που σφυρηλατήθηκε στις αρχές της περασμένης σεζόν, όταν ήρθε ισόπαλη με την RFS Ρίγα στο «Αρτέμιο Φράνκι» και έχασε από την Μπασακσεχίρ με 3-0 εκτός έδρας στη φάση των ομίλων.

Το μόνο παιχνίδι που έχασε έκτοτε η Φιορεντίνα στο Conference League ήταν ο περσινός τελικός στην Πράγα, μια απογοήτευση που έδωσε ώθηση στον… βετεράνο πυρήνα του συλλόγου που αποτελούν οι Πιέτρο Τερατσάνο, Μιλένκοβιτς, Κριστιάνο Μπιράγκι, Τζιάκομο Μποναβεντούρα να τρέξει πίσω και να επανορθώσει.

«Σεβασμός ναι, φόβος όχι», έγραψε η Gazzetta dello Sport για την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει η Φιορεντίνα απέναντι στην αρμάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Οι «βιόλα» είναι μια ομάδα πιο κοντά στα… οικονομικά μέτρα του Ολυμπιακού. Η αξία του ρόστερ της, το οποίο έχει μέσο όρο 25.9 έτη, ανέρχεται στα 248,40 εκατομμύρια ευρώ. Και στην «OPAP Arena» θα ψάξουν το πρώτο τους τρόπαιο ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια.