Για να φτιάξεις ένα dada ποίημα σύμφωνα με τον Τριστάν Τζαρά

Μια συνταγή λέξεων για ένα ποίημα

Για να φτιάξεις ένα dada ποίημα σύμφωνα με τον Τριστάν Τζαρά

Στη μοντέρνα τέχνη η γλώσσα διεκδίκησε ένα μέρος στον καμβά. Η γλωσσική έξαρση που εγκαινιάστηκε με τον κυβισμό και τον φουτουρισμό ( ας μην ξεχνάμε το σύνθημα «λευτεριά στις λέξεις» του Μαρινέτι) οδήγησε στον ντανταϊσμό και στο κολάζ.

Οι ντανταϊστές έφτασαν τα πράγματα στα άκρα θεμελιώνοντας το βασίλειο της ακατανοησίας. Παρόλα αυτά χειρίστηκαν σε ισορροπημένες δόσεις τις έννοιες της πλαστικότητας και της γλώσσας, αν συγκρίνει κανείς τα κολλάζ που δημιούργησε ο Χανς Αρπ και η Σοφία Τόιμπερτ Αρπ μεσούντος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, στα οποία είναι εμφανής η ποιητική ντιρεκτίβα του Τριστάν Τζαρά:

Για να φτιάξεις ένα ντανταϊστικό ποίημα, παίρνεις μια εφημερίδα, ένα ψαλίδι, επιλέγεις από μια εφημερίδα κάποιο άρθρο στο μέγεθος του ποιήματος που πρόκειται να παρουσιάσεις. Κόβεις το άρθρο. Ύστερα κόβεις προσεκτικά καθεμιά από τις λέξεις και τις βάζεις σε μια σακούλα. Τις ανακατεύεις καλά. Ύστερα βγάζεις τα αποκόμματα το ένα μετά το άλλο και τα τοποθετείς με τη σειρά που βγαίνουν. Έτοιμο το ποίημά σου και είναι κάτι από σένα.