Ο Φάροου Σάντερς και η βαριά κληρονομιά του Κολτρέιν

Είτε ως μπαντλίντερ είτε ως σάιντμαν ο Φάροου Σάντερς έβρισκε τον τρόπο να διακρίνεται

Ο Φάροου Σάντερς και η βαριά κληρονομιά του Κολτρέιν

Ο Φάροου Σάντερς είναι ένα από τα βαριά χαρτιά της free jazz. Η θητεία του στην μπάντα του Κολτρέιν, τον βοήθησε να επικεντρωθεί στην υπόθεση της εξέλιξης του αυτοσχεδιασμού. Έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από τριάντα άλμπουμ και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Άλις Κολτρέιν, ο Ορνέτ Κόλμαν, ο Έρικ Ντόλφι και ο Σαν Ρα. Ο Κόλμαν έχει πει για τον Σάντερς πως «είναι πιθανότατα ο καλύτερος τενόρος σαξοφωνίστας του κόσμου».

Ύστερα από μια περιπετειώδη αρχή στο χώρο της τζαζ, στη διάρκεια της οποίας ο Σάντερς βρέθηκε πολλές φορές άστεγος, κατάφερε να σχετιστεί με τα «υψηλά κλιμάκια» της αυτοσχεδιαστικής μουσικής και να ελκύσει το ενδιαφέρον μουσικών όπως ο Σαν Ρα και ο Κολτρέιν. Για τρεις τέσσερις δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2022, Ο Σάντερς αναδείχθηκε σε μια από τις πιο πειστικές παρουσίες της free jazz, συνεισφέροντας ιδιαίτερα στην μετεξέλιξη του αυτοσχεδιασμού στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Η καλύτερη στιγμή της συνεργασίας του με τον Κολτρέιν αποτυπώνεται στο Meditations, που ηχογραφήθηκε το 1965. Ο Σάντερς είχε σε όλη του τη σταδιοδρομία μια απέχθεια για τον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας και προτιμούσε ως γνήσιος αυτοσχεδιαστής τις ζωντανές εμφανίσεις.