Ολυμπιακός: Έτσι θα πάρει την πρόκριση για το Βερολίνο

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε ματς ζωής ή θανάτου στη Βαρκελώνη - Τα σημεία για να νικήσει τη Μπαρτσελόνα και να πάρει την πρόκριση στο final four του Βερολίνου

Ολυμπιακός: Έτσι θα πάρει την πρόκριση για το Βερολίνο

H πιο μεγάλη ώρα έφτασε. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (22:00) τη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, στο πέμπτο και τελευταίο ματς της προημιτελικής σειράς. Ο νικητής παίρνει την πρόκριση για το φάιναλ φορ του Βερολίνου και οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να το κάνουν πράξη για τρίτη σερί χρονιά, κάτι που δεν έχουν καταφέρει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κάθε ομάδα επικράτησε εντός και εκτός έδρας, οπότε στην πράξη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο το πλεονέκτημα έδρας, όσο σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο κάθε σύλλογος.

Υπενθυμίζεται πως οι Πειραιώτες πήραν το «διπλό» στο πρώτο ματς (75-77, Γκος 15π, Κάνααν 14π), ακολούθως οι Καταλανοί έκαναν το 1-1 (77-69, Πίτερς 20π), μετά «έσπασαν» την έδρα στο ΣΕΦ στην παράταση με τις βολές του Πάρκερ (80-82, Πετρούσεφ 18π, Ράιτ 16π), με τους «ερυθρόλευκους» μετά να κάνουν το 2-2 στη σειρά με επιβλητικό (92-58, ΜακΚίσικ 21π) τρόπο.

Οι δύο ομάδες γνωρίζονται αρκετά καλά και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Το «ΦΩΣ» αναλύει τους πέντε τομείς πάνω στους οποίους θα βασιστεί η αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα για να πάρει εκείνη την πρόκριση για το Βερολίνο.

1) Ο κομβικός ρόλος του Φαλ

Όταν ο Ολυμπιακός κάνει σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα του τον Μουσταφά Φαλ, ο Γάλλος σέντερ δείχνει να μην έχει αντίπαλο μέσα στη ρακέτα. Ο θηριώδης ψηλός όταν τροφοδοτείται γίνεται κυριαρχικός. Υποτάσσει τόσο τον Γιαν Βέσελι, όσο και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως τελειώνει τις φάσεις με επιβλητικό τρόπο, είναι και πως ζορίζει τους αντιπάλους του. Τους φορτώνει με φάουλ, τους φθείρει, τους καταρρακώνει τη ψυχολογία. Οι Πειραιώτες θα ψάξουν να βγάλουν και πάλι φάσεις πικ εν ρολ μαζί του, θα τον τροφοδοτήσουν, με τον «Μους» να έχει εντολή να παίρνει φάσεις πάνω του. Στο τέταρτο ματς στο ΣΕΦ για παράδειγμα σημείωσε 12 πόντους μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο, ξεκινώντας το ματς με 5/5 δίποντα. Το μάτι του... γυάλιζε και η φροντ-λάιν των Καταλανών τρόμαξε.

2) Ελεύθερα τρίποντα

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι από τις ομάδες που σουτάρουν καλά από την περιφέρεια. Κατά την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, είχε την 5η καλύτερη ομάδα στα τρίποντα. Στη σειρά κόντρα στη Μπαρτσελόνα, όμως, ήταν αρκετά άστοχος. Στα τρία πρώτα ματς είχε ποσοστό κάτω του 30%, γεγονός που κόστισε. Στο 4ο ματς στο ΣΕΦ, όμως, οι Πειραιώτες διέλυσαν τους Καταλανούς επειδή βρήκαν και ρυθμό πίσω από τα 6,75 μέτρα, βάζοντας μεγάλα σουτ. Τέλειωσαν το ματς έχοντας 12/24 τρίποντα (50%). Οι Πειραιώτες θα επιδιώξουν να κυκλοφορήσουν καλά τη μπάλα, να βγάλουν ελεύθερα σουτ, ελπίζοντας πως οι παίκτες τους θα βρεθούν σε καλή μέρα. Με ποσοστό πάνω του 40%, οι ερυθρόλευκοι δύσκολα θα χάσουν στη Βαρκελώνη.

3) Πάρτε τα ριμπάουντ!

Ένα από τα βασικά ζητούμενα στη σειρά κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ήταν ο έλεγχος των ριμπάουντ. Οι Καταλανοί διαθέτουν την κορυφαία ομάδα στην Ευρωλίγκα σε αυτόν τον τομέα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει επισημάνει στους παίκτες του την επιθυμία για έλεγχο του παιχνιδιού πάνω από τη στεφάνη. Στο 4ο ματς στο ΣΕΦ, οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν παίρνοντας +16 (47-31). Και πάλι, όμως, οι Ισπανοί είχαν πάρει 12 επιθετικά. Τομέας ο οποίος θα παίξει κομβικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

4) Η ώρα του Μιλουτίνοβ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρίσκαρε στο τρίτο ματς, κρατώντας στον πάγκο τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ήταν ένα πλάνο που δεν του βγήκε. Το κατάλαβε στο τέταρτο παιχνίδι και για αυτόν τον λόγο τον έριξε στη μάχη. Με την δύναμή του, ο Σέρβος σέντερ περιορίζει τους αντίπαλους ψηλούς. Στην επίθεση τέλειωνε υποδειγματικά τις φάσεις (3/4 δίποντα), κυριάρχησε στα ριμπάουντ (11), άνοιγε χώρους στα γκαρντ για να διεισδύσουν και έκανε δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων του στην άμυνα. Μαζί με τον Φιλίπ Πετρούσεφ στην πεντάδα, δίνουν ύψος, μέγεθος, μακριά χέρια και έξτρα ποιότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

5) Η μπάλα στον Σακ!

Η Μπαρτσελόνα έχει βρει τρόπους να περιορίζει ανά διαστήματα τους Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν, έχει καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τον Τόμας Ουόκαπ, αλλά έχει βρει τον μπελά της με το αγωνιστικό ξέσπασμα του Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός έρχεται από τον πάγκο, βγάζει ενέργεια, αλλάζει τον ρυθμό. Προσφέρει το κάθετο παιχνίδι, τη δυνατότητα να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα με τις διεισδύσεις του. Έχει 12,0 πόντους μέσον όρο με 73,7% στα δίποντα, συν 4 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 1,8 κλεψίματα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ποντάρει πάνω του, όντας ο κρυφός άσος στο μανίκι του, παίζοντας τόσο στο «2», όσο και στο «3».