Ολυμπιακός: Με 12 πολεμιστές κόντρα στη Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε (19.45, NS4) μάχη δίχως αύριο κόντρα στην Μπαρτσελόνα . Μόνο νίκη στο ΣΕΦ για να μείνει ζωντανός και να στείλει τη σειρά σε πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στη Βαρκελώνη.

Ολυμπιακός: Με 12 πολεμιστές κόντρα στη Μπαρτσελόνα

Δεν υπάρχει αύριο για τον Ολυμπιακό. Όλα κρίνονται απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο του τέταρτου αγώνα της σειράς κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξόδεψαν το διπλό που πήραν μέσα στην Ισπανία, οι «μπλαουγκράνα» είναι πλέον στο 2-1 και οι Πειραιώτες με την πλάτη στον τοίχο. Θέλουν σήμερα πάση θυσία το θετικό αποτέλεσμα, να κάνουν το 2-2 στη σειρά και να πάνε σε πέμπτο και τελευταίο ματς στη Βαρκελώνη μετά το Πάσχα. Στο μεγάλο λιμάνι έκαναν την αυτοκριτική τους, ναι μεν έχουν παράπονα από τις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά ξέρουν καλά και οι ίδιοι πως έκαναν λάθη.

Το σίγουρο είναι πως αυτήν τη φορά θα χρειαστούν 12 πολεμιστές. Όλοι θα χρειαστούν, όλοι θα πρέπει να προσφέρουν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του επέλεξαν να πάνε τη σειρά σε κλειστό ροτέισον στο τέταρτο παιχνίδι, ένα ρίσκο το οποίο δεν τους βγήκε και τελικά το πλήρωσαν. Ο Τόμας Ουόκαπ των 36 λεπτών φάνηκε να μην έχει ανάσες στο τέλος, ενώ ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος έχασε όλα τα κρίσιμα σουτ στο τέλος, βγάζοντας και εκείνος σημάδια κόπωσης. Είναι καλός παίκτης, αλλά από το πρώτο του πέρασμα από τον Πειραιά (επί εποχής Ντέιβιντ Μπλατ) δεν φημιζόταν για την ευστοχία του στα ματς που κρίνονται στο τέλος. Τώρα πήρε δύο σερί κρίσιμες φάσεις και τα έχασε όλα.

Οι δύο πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν είναι οι Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» επέλεξαν να τους έχουν στον πάγκο σε όλη την παράταση. Ένα ρίσκο που δεν βγήκε. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν αξιοποιήθηκε ποτέ στο παρκέ. Ναι μεν ο Μόουζες Ράιτ έδινε ενέργεια και αθλητικότητα στην επίθεση, αλλά στην πράξη (πέρα από τη στατιστική) ό,τι έβαζε μπροστά το δεχόταν στην άμυνα από τους Ερνανγκόμεθ και Βέσελι. Ακόμη και ο Φαλ στο «5» δεν ήταν καλός στην άμυνα. Ο Σέρβος με τη δύναμη, την τεχνική και την εμπειρία του φαινόταν πως θα ήταν χρήσιμος σε ένα τόσο κρίσιμο ματς. Οι προπονητές βέβαια ξέρουν καλύτερα.

Οι Πειραιώτες αυτήν τη φορά, ενόψει του τέταρτου αγώνα, αναγκαστικά θα ανοίξουν το ροτέισον. Θα δώσουν δεύτερο ματς στο ΣΕΦ σε λιγότερο από δύο 24ωρα και θα χρειαστούν 12 μαχητές στο παρκέ. Τον Κάνααν να βρει ξανά το χέρι του από την περιφέρεια, τον Πίτερς να δίνει σκορ με συνέπεια, τον κυρίαρχο Φαλ μέσα στη ρακέτα, τις στιγμές του Λαρεντζάκη, τον υγιή Παπανικολάου, τους αιφνιδιασμούς και τις διεισδύσεις του Μακ Κίσικ. Ανεπηρέαστο τον Πετρούσεφ από το φάουλ που χρεώθηκε, φρέσκους και με καθαρό μυαλό τους Ουόκαπ και Γκος, ενεργό και χρήσιμο τον Μιλουτίνοβ. Άπαντες θα πρέπει να παρουσιαστούν σε εγρήγορση.

Είναι ένα ματς που δεν υπάρχει γυρισμός. Αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα, η σεζόν τελείωσε. Εδώ θα χρειαστεί να φανεί και το κίνητρο των παικτών. Ό,τι και αν κάνει ένας προπονητής, όσες εμπνεύσεις και να καταγράψει στο μπλοκάκι του, οι αθλητές είναι αυτοί που καθορίζουν μέσα στο παρκέ τα παιχνίδια. Καμία αντίρρηση πως οι Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας πλέον ζουν σε άλλες πολιτείες, αλλά τώρα είναι η κρίσιμη ώρα ώστε οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να κάνουν το βήμα μπροστά και να κρατήσουν όρθιο τον Ολυμπιακό.

Η πίεση είναι στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Και το ζητούμενο είναι να γίνει απόψε το 2-2 στο ΣΕΦ. Από εκεί και πέρα, έχοντας και πρόσφατο το παράδειγμα της νίκης μέσα στη Βαρκελώνη, στο σενάριο του πέμπτου αγώνα, η πίεση θα μεταφερθεί στην Μπαρτσελόνα και όλα γίνονται.