Ο Ιωαννίδης άλλαξε... και τον αθλητικό Τύπο

Στον Γιάννη Ιωαννίδη πιστώνονται πολλά ως πρωτοποριακό προπονητή, τόσο στον αγωνιστικό, όσο και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν άλλαξε ο αθλητικός Τύπος της χώρας.

Ο Ιωαννίδης άλλαξε... και τον αθλητικό Τύπο

Ναι, έκανε κι αυτό το μακρινό 1991, όταν έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη να αναλάβει το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Μέχρι τότε ο αθλητικός Τύπος κυκλοφορούσε με κυριακάτικο φύλλο που είχε ειδήσεις ως το απόγευμα το Σαββάτου, χωρίς αποτελέσματα μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και εξωτερικά. Θυμόμαστε μάλιστα μια φορά επειδή κλείναμε στις 16.00 και έπαιζε Κτησιφών - ΑΕΚ για την άνοδο στη Α1 βόλεϊ, γράψαμε και τυπώθηκε «ως την ώρα που έκλεινε το φύλλο το αποτέλεσμα ήταν Κτησιφών-ΑΕΚ 2-1 σετ και 7-4»! Με λίγα λόγια, δεν δουλεύαμε κανονικά τα Σάββατα και δεν μάθαινε ο κόσμος την επομένη από τις εφημερίδες την επικαιρότητα.

Ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο και ο Θόδωρος Νικολαΐδης, που έβλεπε μπροστά, ζήτησε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 1991 να καλυφθεί και ο αγώνας της πρεμιέρας με τον Άρη. Η πρώτη νίκη του νέου Ολυμπιακού ήταν το γεμάτο ΣΕΦ (10.000 εισιτήρια, ενώ όλη την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κόψει 7.556). Η δεύτερη ήρθε στο παρκέ με σκορ 67-59 και σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την ομάδα του Πειραιά, το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό Τύπο. Ε, αυτό ήταν! Καθιερώθηκε πλέον η έκδοση των κυριακάτικων αθλητικών εφημερίδων με πλήρη ειδησεογραφία, για να καλύπτεται η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και ως συνέπεια αυτού, όλων των σπορ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας την σεζόν 1991-92 κατέκτησε ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά μια αγωνιστική χρονιά αργότερα πρωταθλητές στέφθηκαν οι «ερυθρόλευκοι». Μετά από εννέα χρόνια κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης, τα ηνία έπαιρνε ο Πειραιάς και η Αθήνα με τον Παναθηναϊκό των Γιαννακόπουλων.

Ο Γκάλης σε εκείνο τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1991-1992, δεν αγωνίστηκε, γιατί ήταν τιμωρημένος από το επεισόδιο που είχε με τον Μπάνε Πρέλεβιτς στον τελευταίο τελικό Άρης – ΠΑΟΚ της προηγούμενης αγωνιστικής χρονιάς. Στο ΣΕΦ κυριάρχησε ο νέος αγωνιστικός ηγέτης των «ερυθρόλευκων» ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος με 38 πόντους οδήγησε τον Ολυμπιακό στην νίκη, που σφραγίστηκε με φόλοου κάρφωμα του Τζορτζ Παπαδάκου 1' και 20'' πριν από την λήξη (62-56) και με δύο βολές του Κώστα Μωραΐτη, δεύτερου σκόρερ της ομάδας του Πειραιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να νικήσουν τους «κίτρινους» από τη σεζόν 1982-1983 και το πρόσωπο του αγώνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε: «Εύχομαι στον Άρη να μην ξαναχάσει σε όλο το πρωτάθλημα και να πάρει τον τίτλο». Οι δηλώσεις του «ξανθού» έγιναν μπροστά στην κάμερα του MEGA, που τις παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος πήρε για πρώτη φορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα όχι μόνο ως σταθμός, αλλά και ως ιδιωτική τηλεόραση.

Διαιτητές: Κόντης, Μπακάλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Ελληνιάδης 3, Αγγέλου, Καμπούρης, Πάσπαλι 38 (16/19 β., 8/19 διπ., 2/7 τριπ., 8 ριμπ.), Καρατζάς 1, Μωραΐτης 13 (4/4 β., 3/6 διπ., 1/5 τριπ., 3 κλεψ.), Παπαδάκης 4, Παπαδάκος 8 (4/7 β., 2/4 διπ., 5-3 ριμπ.), Σιγάλας.

ΑΡΗΣ (Φίσερ): Λυπηρίδης 9 (1/2 β., 4/5 διπ.), Γιαννάκης 5 (0/3 β., 1/4 διπ., 1/6 τριπ., 3 α., 3 κλεψ., 5 λ.), Σούμποτιτς 2, Μισούνοφ, Πετσάρσκι 14 (4/6 β., 5/12 διπ., 7-4 ριμπ.), Αγγελίδης 6, Ιωάννου 8 (3 κλεψ.), Μπέρι 15 (5/6 β., 5/13 διπ., 11 ριμπ., 5 λ.), Μπαλτατζής.

Βέβαια το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Άρη το 1979. Τότε, ως πρωτοετείς φοιτητές, παρακολουθήσαμε ΟΛΑ τα εντός έδρας ματς του Άρη, μιας ομάδας με μοναδικό σταρ τον Χάρη Παπαγεωργίου, που πλαισιωνόταν από τους Αλεξανδρή, Ανανιάδη, Παραμανίδη, Σκόδρα, με μοναδικές αλλαγές κατά περίσταση τον Χωλόπουλο ή τον Καλανίδη ή τον Κύπριο Στυλιανού. Στην πρώτη χρονιά του Ιωαννίδη ως προπονητή, να κοουτσάρει τους πρώην συμπαίκτες του…